Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚατάργηση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ζητάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Συνάντηση Λιάπη-Αλαβάνου

Κατάργηση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ζητάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Με τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη, συναντήθηκαν χτες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αλέκος Αλαβάνος, μαζί με τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ.κ. Τάσο Κουράκη […]

Με τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη, συναντήθηκαν χτες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αλέκος Αλαβάνος, μαζί με τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ.κ. Τάσο Κουράκη και Περικλή Κοροβέση, προκειμένου<...>να του θέσουν σειρά αιτημάτων για αλλαγές σε ζητήματα θεσμικά, αλλά και οικονομικά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατάργηση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Όσον αφορά στα θεσμικά ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τα ακόλουθα:


  • Να περιοριστεί ο ρόλος του Συμβούλου της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να μην παρεμβαίνουν στη λειτουργία των υπηρεσιών.
  • Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να σταματήσουν να λειτουργούν με αδιαφάνεια. Να γίνουν ανοιχτά όργανα με έγκριση της σύνθεσής τους από μια ευρύτερη πλειοψηφία του Προεδρείου της Βουλής, όπως περίπου γίνεται και με τις ανεξάρτητες αρχές. Και με κριτήρια για τη συμμετοχή. Συμμετοχή κυρίως «εξ οφίτσιο» προσώπων. Συμμετοχή και εκπροσώπων των εργαζομένων. Οι φάκελοι των υποθέσεων που συζητούνται να δίνονται στους δημοσιογράφους, να είναι ανοιχτοί στη δημοσιότητα. Όχι μόνο παρακολούθηση από τους δημοσιογράφους, που δεν αρκεί για μια καλή ενημέρωση. Στη διαδικασία να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών. Στα σοβαρά θέματα, όπως είναι η οικοδόμηση σε ζώνες αρχαιολογικών χώρων ή αποχαρακτηρισμοί διατηρητέων, να παίρνονται οι αποφάσεις μόνο με αυξημένη πλειοψηφία. Κατάργηση της διπλής ψήφου του Προέδρου, ο οποίος να ψηφίζει και τελευταίος ώστε να μην επηρεάζει τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
  • `Αμεση κατάργηση της εταιρείας «Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού», που δημιουργήθηκε ως θυγατρική του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο όνομα της ευελιξίας και έχει γίνει μια εστία αδιαφάνειας και κατασπατάλησης των πόρων.
  • Επανεξέταση της χρησιμότητας μιας σειράς Νομικών Προσώπων που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς με κριτήρια πελατειακές εξυπηρετήσεις.


Στα οικονομικά ζητήματα, οι εκπρόσωποι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

  • Ζήτησαν άμεση κατάργηση του ειδικού λογαριασμού, που χρησιμοποιείται τελικά για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις. Ένταξη των κονδυλίων του στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Ενσωμάτωση του πολιτιστικού επιδόματος των εργαζομένων στον τακτικό προϋπολογισμό.
  • Αύξηση των κονδυλίων του Προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.
  • Ένταξη του Υπουργείου Πολιτισμού στο Δ΄ ΚΠΣ. Είναι εντυπωσιακό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν εντάσσεται στο Δ΄ ΚΠΣ.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των περιφερειακών υπηρεσιών, των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.λπ.


Τέλος, αναφορικά με τα θέματα προσωπικού, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

  • Την άμεση καταγραφή των αναγκών του Υπουργείου Πολιτισμού σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σταδιακή κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό.
  • Τη μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με βάση το γράμμα και το πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας 77/1990.
  • Περιορισμό των εκτάκτων, μόνο για αυστηρότατα εποχιακές ανάγκες, που ως ένα βαθμό υπάρχουν.
  • `Αμεση κατάργηση του ρουσφετολογικού άρθρου 16 του ν. 3523/2007, σύμφωνα με τον οποίον η τελική επιλογή υποψηφίων για προσλήψεις ωρομισθίου προσωπικού των Εφορειών γίνεται από τους Γεν. Διευθυντές του Υπουργείου.
  • Διαδικασίες ΑΣΕΠ με κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης.
  • Κανονικές εργασιακές σχέσεις και όχι αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που υφίστανται πάρα πολλοί εργαζόμενοι, των συμβάσεων stage, όπου μέσα στο δημόσιο τομέα και στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουμε εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν ανασφάλιστοι και με εντελώς περιορισμένες εργασιακές σχέσεις.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024