Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Συνάντηση Εύης Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) με εκπροσώπους της ΠΟΕΕ & ΥΤΕ

Καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Αμέσως μετά, η Εύη…

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου,<...> συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Αμέσως μετά, η Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Συναντηθήκαμε σήμερα (σ.σ. χθες) και συζητήσαμε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Τουριστικών Υπαλλήλων, για τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού.

Από πλευράς εργαζομένων, διαπιστώθηκαν τα αυξημένα κρούσματα καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, την οποία, ορισμένες φορές, η εργοδοσία χρησιμοποίησε ως άλλοθι, αφενός για την αύξηση μαύρης εργασίας που αγγίζει το 65% και, αφετέρου, για τη μείωση των επαναπροσλήψεων, καθώς το 5-6 % των περυσινών ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν προσελήφθη ξανά φέτος.

Υπογράμμισαν επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, το 15% όσων επαναπροσελήφθησαν ξεκίνησαν τις εργασίες τους μετά τις καταληκτικές συμβατικές ημερομηνίες (10 Ιουνίου), με κίνδυνο πολλοί να μην συγκεντρώνουν τα 100 ένσημα που χρειάζονται για το Ταμείο ανεργίας, ούτε τα 120 ένσημα που απαιτούνται για την πλήρη ιατροφαρμακευτική ασφάλισή τους.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η αδυναμία του ΣΕΠΕ να ανταποκριθεί στο ρόλο του, και ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα έπρεπε να ελεγχθεί το νόμιμο ή μη της εκ περιτροπής εργασίας. Τέλος, η συζήτηση εστιάστηκε στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι πρόνοιας και υγείας του πρώην Ταμείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), οι οποίοι απειλούνται με διασπάθιση των πόρων τους, μετά την ενοποίησή του με το ΙΚΑ και το ΤΑΠΙΤ, και βρίσκεται σε οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του.

Από την πλευρά μας, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Ομοσπονδία για τις θέσεις μας επί των θεμάτων που συζητήθηκαν, όπως η ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ, η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την άμεση αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που έχουν προκύψει στην ασφάλιση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε συνεργασία μαζί τους και για τον επανασχεδιασμό των ενοποιήσεων των Ταμείων, με βάση αναλογιστικές μελέτες και συστηματικό κοινωνικό διάλογο, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του το ασφαλιστικό μας σύστημα. Οι εργαζόμενοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κλάδου του τουρισμού και, ως εκ τούτου, αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ανάπτυξή του”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024