Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚεφαλογιάννης: Η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα

Κεφαλογιάννης: Η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες στον ΟΛΠ οι εργασίες της Διεθνούς Συντονιστικής Συνάντησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στο Λίβανο, η οποία φιλοξενήθηκε στον Πειραιά με πρωτοβουλία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας…

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες στον ΟΛΠ οι εργασίες της Διεθνούς Συντονιστικής Συνάντησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού<...>Οργανισμού (ΙΜΟ) για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στο Λίβανο, η οποία φιλοξενήθηκε στον Πειραιά με πρωτοβουλία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη.

Τη διεθνή συνάντηση συγκάλεσαν o Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος και ο διευθυντής του προγράμματος για το Περιβάλλον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Achim Stainer, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κύπρου, της Ελλάδας, του Λιβάνου, της Συρίας, της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (ΟCHA), του REMPEC, του ΙΜΟ και του UNEP .

Κατά τη εναρκτήρια ομιλία του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, τόνισε τα ακόλουθα:

«Μέσα στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, έχουμε σήμερα την τιμή να φιλοξενούμε εξέχουσες προσωπικότητες των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών, Κυβερνήσεων και διπλωματικών αρχών, κάτω από τις πιεστικές συνθήκες που προκαλούν οι δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή μας.

Οφείλω κατ΄ αρχήν να συγχαρώ το Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του UNEP κο Achim Steiner για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να συγκαλέσουν τη σημερινή συντονιστική συνάντηση. Αποτελεί και δική μου πεποίθηση ότι η ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας για συντονισμένη απόκριση στην πετρελαιοκηλίδα μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό ή και την εξάλειψη των συνεπειών της.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρόσκληση αυτή. Ενστερνιστήκαμε ένθερμα την πρωτοβουλία των κυρίων Μητρόπουλου και Steiner και χωρίς δεύτερη σκέψη δεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση αυτή.

Η χώρα μας παρακολουθεί ανελλιπώς και από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις στην περιοχή των εχθροπραξιών, καθώς και τις παρεπόμενες συνέπειες της χρήσης βίας, όπως η ρύπανση που απειλεί την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ως γνωστόν, η ρύπανση δε γνωρίζει σύνορα και η προκληθείσα πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να απειλήσει ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής της Μεσογείου.

Η Ελλάδα, ως παράκτιο μεσογειακό κράτος, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως κατεξοχήν ναυτιλιακή χώρα, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το όλο θέμα, έχοντας επίγνωση της σημασίας που έχει το θαλάσσιο οικοσύστημα για τους κατοίκους και την ευημερία των λαών της περιοχής.

Από την πρώτη στιγμή των εχθροπραξιών στην περιοχή του Λιβάνου, η χώρα μας έθεσε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα διαθέσιμα μέσα – προσωπικό και εξοπλισμό απορρύπανσης. Έκτοτε βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του ΙΜΟ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Περιφερειακό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών Θαλάσσιας Ρύπανσης της Μεσογείου (REMPEC), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA), αλλά και με τις όμορες μεσογειακές χώρες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε εγκαίρως και σύμφωνα με διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις σε αίτημα για παροχή βοήθειας. Χαιρετίζουμε τη θετική ανταπόκριση της Νορβηγίας και της Δανίας στο αίτημα της Κυβέρνησης του Λιβάνου για παροχή βοήθειας σε εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα απορρύπανσης.

Έχω την πεποίθηση ότι η συνάντηση αυτή θα δώσει ώθηση σε όλες τις ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της πετρελαιοκηλίδας στο Λίβανο και τη Συρία, που αφορά όμως, επαναλαμβάνω, όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Ευελπιστούμε παράλληλα ότι μετά το σημαντικό βήμα που έγινε με την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, η Διεθνής Κοινότητα θα καταφέρει να προτείνει και να επιβάλει λύσεις για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος στη Μέση Ανατολή.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής συνάντησης προς όφελος των πολύπαθων λαών της Μέσης Ανατολής αλλά και όλων των λαών που έχουν την ευτυχία να βρέχονται από τη Μεσόγειο».

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας φιλοξενεί διεθνή συνάντηση με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και των κυβερνήσεων του Λιβάνου, της Συρίας, της Κύπρου και της Τουρκίας για την προστασία του περιβάλλοντος από τις συνέπειες του πολέμου στο Λίβανο. Μια συνάντηση που θα βοηθήσει στο να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου. Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και πιστεύω πως θα υπάρξουν λύσεις στο μεγάλο αυτό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με όλες τις δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή. Η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ναυτιλιακή χώρα και παίρνει την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η συνάντηση εδώ πιστεύοντας πως τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και θετικά. Η Ελλάδα έχει προσφέρει ήδη την βοήθειά της στην Κυβέρνηση της Κύπρου και σε προσωπικό και σε μέσα και το ίδιο θα κάνει και στις άλλες όμορες χώρες που πιθανώς θα κινδυνέψουν από αυτήν τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στο Λίβανο».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024