Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚλείνουν λόγω εργασιών τα Τέμπη
Το 2012 θα είναι έτοιμη η δίδυμη σήραγγα 6 χλμ.

Κλείνουν λόγω εργασιών τα Τέμπη

Η εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών θα κλείσει για δύο ημέρες, προκειμένου να γίνουν απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια του δρόμου. Ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις στα τέλη του 2012 θα δοθεί στην κυκλοφορία η δίδυμη σήραγγα των 6 χλμ, μέρος της παράκαμψης των Τεμπών…

Η εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών θα κλείσει για δύο ημέρες, προκειμένου να γίνουν απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια του δρόμου. Ενώ σύμφωνα<...> με τις προβλέψεις στα τέλη του 2012 θα δοθεί στην κυκλοφορία η δίδυμη σήραγγα των 6 χλμ, μέρος της παράκαμψης των Τεμπών. Η σήραγγα, που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, διέρχεται μέσα από τον Κίσαβο όπου κατασκευάζεται μια ακόμα δίδυμη σήραγγα μήκους 2 χλμ. Οι οδηγοί θα περνούν μέσα από σήραγγα μήκους 3χλμ και από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ τα τούνελ θα ενώνει η νέα γέφυρα του Πηνειού. Τον Μάρτιο του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράκαμψη των Τεμπών, καθώς υπολείπεται ακόμα η απαλλοτρίωση 100 στρεμμάτων για την εγκατάσταση και των τελευταίων εργοταξίων.

Προς το παρόν όμως ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός από την Τετάρτη 27 Απριλίου έως την Πέμπτη 28 Απριλίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, μετά από σχετική εισήγηση των αλπινιστών, που πρόσφατα διενήργησαν αυτοψία στην κοιλάδα, μετά την νέα βραχόπτωση που σημειώθηκε την Καθαρά Δευτέρα.

Τις ημέρες αυτές θα γίνεται διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των διερχομένων οχημάτων, ενώ εκείνες τις μέρες δεν θα εισπραχθούν διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού. H κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από τις εναλλακτικές διαδρομές που είχαν σχεδιασθεί τον Δεκέμβριο του 2009.

Ωστόσο, ή Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή της -μετά από σχετική αυτοψία- επισημαίνει ότι δεν είναι ασφαλής η κυκλοφορία οχημάτων στον Παραλιακό Aξονα της Λάρισας αν δεν εκτελεστούν επειγόντως εργασίες ασφαλτόστρωσης (υπάρχουν καθιζήσεις) και διαγράμμιση, ενώ και για τις λοιπές εναλλακτικές διαδρομές (που αφορούν και την κίνηση βαρέων οχημάτων) τονίζει ότι δεν έχουν εκτελεσθεί εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος από τις βλάβες που προκλήθηκαν κατά την προηγούμενη χρήση τους και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονούν κινδύνους.

Το σχετικό έγγραφο απεστάλη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Αγιάς, την Εγνατία Α.Ε. και την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Σημειώνεται ότι η «εκκρεμότητα» αποκατάστασης του επαρχιακού δικτύου του νομού, που χρησιμοποιήθηκε εναλλακτικά κατά την περίοδο που τα Τέμπη ήταν κλειστά, παρέμεινε ως τέτοια, και μετά το άνοιγμα της κοιλάδας.

Παρότι και η πρώην νομαρχία Λάρισας και η αιρετή Περιφέρεια έχουν κατ` επανάληψη ζητήσει την τήρηση των συμπεφωνημένων για αποκατάσταση του δικτύου, καθώς υπήρξε «διάσταση», μεταξύ υπουργείου Υποδομών και της παραχωρησιούχου εταιρείας σχετικά με το «ποιος» βαρύνεται για την αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθούν ποτέ.

Η ανακοίνωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»

Κατά την πρόσφατη αξιολόγηση των ευρημάτων του τακτικού εξαμηνιαίου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στα πρανή της Κοιλάδας των Τεμπών, ειδικοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη των γεωλογικών φαινόμενων στην περιοχή δημιούργησε εκ νέου την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών εκβραχισμού (ξεσκάρωμα) σε σημείο της κοιλάδας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Η κοινοπραξία κάλεσε ειδικούς Ελβετούς αναρριχητές, οι οποίοι θα εκτελέσουν τις σχετικές εργασίες.

Έτσι, στην κοιλάδα των Τεμπών στις 27 και 28 Απριλίου θα γίνεται διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των διερχομένων οχημάτων, ενώ εκείνες τις μέρες δεν θα εισπραχθούν διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού.

H κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από τις εναλλακτικές διαδρομές που είχαν σχεδιασθεί τον Δεκέμβριο του 2009 και έχουν ως εξής:

1) Λάρισα – Ελασσόνα – Κοζάνη – κόμβος Δρεπάνου Εγνατίας

2) α) Λάρισα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Γέφυρα Μουργκάνι – Παναγιά – Εγνατία και β) Λάρισα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Γέφυρα Μουργκάνι – Γρεβενά.

Για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων με την κυκλοφορία υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια -το διήμερο αυτό- στα διερχόμενα ΙΧ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται δε, ότι δεν αποκλείεται οι εργασίες ξεσκαρώματος να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και η κοιλάδα Τεμπών να δοθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στην κυκλοφορία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στο τηλέφωνο 2410 741440, καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr.

Η επιστολή του περιφερειάρχη

Σχετικά με την ακαταλληλότητα των εναλλακτικών διαδρομών ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είχε αποστείλει σχετική επιστολή στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στις 31 Μαρτίου με αφορμή τους ελέγχους των πρανών που προκάλεσαν ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορία στην κοιλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

• Μετά τον αποκλεισμό της διέλευσης των Τεμπών από την 17η.12.2009 έως την 7η.5.2010, η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Βόρεια Ελλάδα γινόταν μέσω εναλλακτικών οδικών δικτύων.

Εξαιτίας αυτού του πρόσθετου κυκλοφοριακού φόρτου προέκυψαν σημαντικές βλάβες, οι οποίες όμως ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν. Και, έτσι, σήμερα η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλούς κινδύνους και προβλήματα και χωρίς το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας, πολύ περισσότερο δε τώρα που εν όψει της έλευσης της θερινής περιόδου, ο φόρτος των οχημάτων θα αυξηθεί.

• Αν, μετά τους ελέγχους των πρανών, προκύψει ανάγκη περαιτέρω επεμβάσεων με διακοπή της κυκλοφορίας μέσω της κοιλάδας των Τεμπών και εκτροπή της στα εναλλακτικά οδικά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής, καθίσταται σαφές εκ των προτέρων ότι αυτά με κανέναν τρόπο δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ασφάλειας και συνεπώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής τους.

«Παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση τους» τονίζει στην επιστολή.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024