Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚλειστά σήμερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λόγω απεργίας των αρχαιοφυλάκων
Πολιτισμός

Κλειστά σήμερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λόγω απεργίας των αρχαιοφυλάκων

Να αναστείλουν την κινητοποίησή τους, καλεί τους υπαλλήλους η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο ενεργεί προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης από τα συναρμόδια υπουργεία, της προκήρυξης θέσεων για τους 200 αρχαιοφύλακες.

Κλειστά σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου τα θα παραμείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Οι υπάλληλοι ζητούν μεταξύ άλλων “τη διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και Αργιών”, καθώς και την “άμεση πρόσληψη 200 μονίμων Αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2016”.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίβωση της ΠΕΥΦΑ, αναφέρει:

“Όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, επισημάνει και ενημερώσει, μετά την αποχώρηση των εποχικών αρχαιοφυλάκων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν 31/10/2015, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλημμελή φύλαξη των εκθεμάτων και των μνημείων, καθώς επίσης και πολλά προβλήματα στη λειτουργία και στην πρόσβαση των επισκεπτών σε όλα τα εκθέματα- αίθουσες. Πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στις προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, πριν δημιουργηθούν κρούσματα (κλοπών, βανδαλισμών, φθορών κτλ) αντίστοιχα εκείνων που είχαμε πριν από λίγο καιρό στην Αρχαία Ολυμπία, Εθνική πινακοθήκη κτλ. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει έγκαιρα και να προλαμβάνει όλα αυτά τα δυσάρεστα και όχι να ανακοινώνει μέτρα εκ των υστέρων, τα οποία δεν υλοποιούνται και δεν εφαρμόζονται ποτέ.

Βέβαια, θα μας επιτραπεί να σημειώσουμε και κάποια γεγονότα τα οποία οι εκπρόσωποι της Ένωσης μοιάζει να λησμονούν. Καταρχάς, στην περίπτωση της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κάποιοι εκ των εργαζομένων απουσίαζαν αδικαιολόγητα από την εργασία τους. Κατά δεύτερον, το βάρος της φύλαξης τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως έχουν πολλοί επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων παρατηρήσει κατ’ επανάληψη, μοιάζει να βαρύνει υπέρμετρα τους ώμους των εποχιακών εργαζόμενων –όποιος έχει πέσει πάνω σε φύλακα ώρα απογευματινή με τσίτα λαϊκά στην είσοδο αρχαιολογικού χώρου, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι, ακόμα και αν προσληφθεί η μισή Ελλάδα, τα αρχαία θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα κλοπής. Κατά τρίτον, καμία πρόσληψη δεν μπορεί να αποτρέψει κρούσματα κλοπής όταν η διοίκηση ενός οργανισμού (Εθνική Πινακοθήκη) επιδεικνύει πασιφανή αδιαφορία ακόμια και την εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας χωρίς την παραμικρή συνέπεια”.

Να αναστείλουν την κινητοποίησή τους, καλεί τους υπαλλήλους η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο ενεργεί προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης από τα συναρμόδια υπουργεία, της προκήρυξης θέσεων για τους 200 αρχαιοφύλακες.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024