Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚοινές δράσεις Ελλάδας – Κύπρου για την αύξηση της τουριστικής κίνησης

Κοινές δράσεις Ελλάδας – Κύπρου για την αύξηση της τουριστικής κίνησης

Την πεποίθησή της ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αναπτύξουν κοινές δράσεις και να συνεργαστούν για την προσέλκυση τουριστών κυρίως από την Ασία, αλλά και την κινεζική αγορά, εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, κατά την ομιλία της στην…

Την πεποίθησή της ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αναπτύξουν κοινές δράσεις και να συνεργαστούν για την προσέλκυση τουριστών κυρίως από την Ασία, αλλά και<...>την κινεζική αγορά, εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, κατά την ομιλία της στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδοχών (ΠΑΣΥΞΕ).

Παράλληλα, η υπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προβολή του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος τονίζοντας ότι “η Ευρώπη προβλέπεται ότι θα κερδίσει το μικρότερο μερίδιο από την προβλεπόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης τα επόμενα χρόνια. Αυτό το δεδομένο έρχεται να αναδείξει την αναγκαιότητα μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τουρισμό. Πρέπει η Ευρώπη των 25 να χαράξει και να εφαρμόσει μία επιθετική στρατηγική προκειμένου να ανατρέψει τις προβλέψεις”.

Αναφερόμενη στο ελληνικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης η κ. Πετραλιά τόνισε ότι “Στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η κεντρική φιλοσοφία είναι να εφαρμόσουμε μία ενιαία στρατηγική, που συνδυάζει την επιτάχυνση των επενδύσεων, την προβολή του τουριστικού προϊόντος και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών” και πρόσθεσε ότι “μέσα από την πολιτική και τις δράσεις μας θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα σε τουριστικό προορισμό 12μηνης διάρκειας”.

Τα “πέντε πρέπει” για τον Κυπριακό Τουρισμό

Τους πέντε σημαντικούς σταθμούς της πορείας του κυπριακού τουρισμού προς την ποιοτική αναβάθμιση και την ανάκαμψη, ανέλυσε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Χάρης Λοϊζίδης. Τα “πέντε πρέπει”, όπως τα αποκάλεσε ο κ. Λοϊζίδης, προέκυψαν μέσα από την απάντηση που έδωσε σε δύο κεφαλαιώδους σημασίας ερωτήματα:


  • Κάναμε όσα διακηρύξαμε ότι θα κάνουμε;

  • Αυτά που σχεδιάζουμε να κάνουμε, εξακολουθούν να είναι αυτά που πραγματικά χρειάζεται σήμερα ο τουρισμός μας;


Την Κύπρο, τόνισε ο κ. Λοϊζίδης, δεν θα την επανατοποθετήσουμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ούτε με ευχολόγια ούτε με μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα. Σήμερα, υπάρχουν “πέντε πρέπει” για τον κυπριακό τουρισμό, “πέντε πρέπει” να γίνουν για να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες με μακροπρόθεσμη διάρκεια:

  1. Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Είμαστε συνεταίροι και όχι ανταγωνιστές σ` αυτή την προσπάθεια. Αποστολή της κρατικής μηχανής είναι να διευκολύνει και όχι να παρακωλύει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

  2. Πρέπει να μειωθεί το κόστος του τουριστικού μας πακέτου. Μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να αντιμετωπισθούν σωρεία έμμεσων επιβαρύνσεων της τουριστικής βιομηχανίας, που ανεβάζουν το κόστος σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Όπως έχω ήδη πει, μεγάλο κομμάτι στην όλη προσπάθεια ανήκει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες απευθύνω έκκληση για συγκράτηση των αιτημάτων τους, για εποικοδομητική προσέγγιση στο διάλογο που έχει αρχίσει και τις καλώ να αναγνωρίσουν τις πραγματικότητες γύρω μας.
  3. Πρέπει να επικαιροποίησουμε το στρατηγικό σχέδιο, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και να φανούμε ευέλικτοι στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην αξιοποίηση ευκαιριών.
  4. Πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται η διεθνής αγορά, ο ανηλεής ανταγωνισμός και η ανάγκη επιβίωσης, επιβάλλουν την απλοποίηση των διαδικασιών, την επιτάχυνση των ρυθμών και την εγκατάλειψη της κακώς νοούμενης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας.
  5. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ξένες επενδύσεις στην κυπριακή τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία. Δεν υπάρχει πιο ανησυχητικό σημάδι στον ορίζοντα από τον περιορισμό της δραστηριότητας εντός Κύπρου πετυχημένων Κύπριων ξενοδόχων και την πετυχημένη και ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών τους στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα.

Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης, διαθέτει τα συστατικά της επιτυχίας. Το μέλλον μπορεί να είναι ευοίωνο, αλλά το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Μέχρι σήμερα πετύχαμε πολλά. Μπορούμε ακόμη περισσότερα”.

Την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Υπουργοί, Πρόεδροι και Αρχηγοί Κομμάτων, Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος, Βουλευτές, Δημάρχοι, πρώην Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι και Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη Ημικρατικών Οργανισμών, Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Συνδέσμων και Οργανώσεων, οι Γενικοί Γραμματείς των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ και άλλοι επίσημοι, καθώς και Μέλη του Συνδέσμου.

Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Φ. Φωτίου, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Fr. Frangialli, η κα Es. Terzibasoglu, Coordinator for Destination Management UNWTO και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Φωκάς.

Οι εργασίες του επίσημου μέρους της Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την απόδοση τιμής σε εξέχουσες προσωπικότητες για την προσφορά τους στον τουρισμό της Κύπρου αλλά και στον ΠΑΣΥΞΕ, καθώς και στους Επίτιμους Προέδρους του ΠΑΣΥΞΕ ενόψει των 70χρονων του Συνδέσμου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024