Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚρίτων Αρσένης: Η ανάπτυξη χωρίς σχεδιασμό απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε τουριστική Ντίσνεϊλαντ
Συνέντευξη του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στον Ρ/Σ της ΕΡΤ

Κρίτων Αρσένης: Η ανάπτυξη χωρίς σχεδιασμό απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε τουριστική Ντίσνεϊλαντ

“Η ανάπτυξη μεγάλων ιδιωτικών, μαζικών χωριών μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ και χωρίς σχεδιασμό στην εκτός σχεδίου περιοχή, απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σ`ένα είδος τουριστικής “Ντίσνεϊλαντ”, όπου είμαστε ανοικτοί […]

“Η ανάπτυξη μεγάλων ιδιωτικών, μαζικών χωριών μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ και χωρίς σχεδιασμό στην εκτός σχεδίου περιοχή, απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα<…> σ`ένα είδος τουριστικής “Ντίσνεϊλαντ”, όπου είμαστε ανοικτοί σε όλες τις επενδύσεις, αλλά καμία δεν αποδίδει”. Τα παραπανω ανέφερε ο ευρωβουλευτής κ. Κρίτωνας Αρσένης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, στη Θεσσαλονίκη. Μου προκαλούν ανησυχία τα δημοσιεύματα σχετικά με την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας.

“Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού που βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η παράλληλη ανάπτυξη των μεγάλων αυτών ιδιωτικών, μαζικών χωριών μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ και χωρίς σχεδιασμό στην εκτός σχεδίου περιοχή, απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σΆ ένα είδος τουριστικής “Ντίσνεϊλαντ”, όπου είμαστε ανοικτοί σε όλες τις επενδύσεις αλλά καμία δεν αποδίδει.

Αν στην απελπισία μας για να βρεθούν επενδύσεις και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους δεχτούμε σήμερα πράγματα που όλοι πολεμήσαμε, όπως είναι η τσιμεντοποίηση των ακτών και των νησιών μας, πώς θα μπορέσουμε στο μέλλον να πούμε «όχι» σε επενδυτικές προτάσεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένων, μαζική εξαγοράς της αγροτικής γης μας από εταιρείες, εργοστάσια χρυσού, ρυπογόνες βιομηχανίες και ακόμα και πυρηνικά;”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητροστάκη, ο οποίος αναρωτιέται για το ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν η παραθεριστική κατοικία είναι τουριστικό προϊόν το οποίο επιθυμούμε για τη χώρα μας ή όχι, ο κ. Αρσένης απάντά: “Λυπάμαι πολύ για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, όμως στα πλαίσια που ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν, που ενισχύουν την ποιότητα και το χαρακτήρα της Ελλάδας και του κάθε τόπου. Υπάρχουν εκπληκτικά μεγάλα και μικρά διατηρητέα κτήρια σε όλη την Ελλάδα, σε μοναδικά σημεία που μένουν αναξιοποίητα. Θα μπορούσαν πραγματικά εκεί πέρα νΆ αναπτυχθούν δραστηριότητες ξενοδοχειακές και παραθεριστικές. Να αξιοποιηθεί αυτό το τεράστιο, εγκαταλελειμμένο κτιριακό δυναμικό. Αυτήν τη στιγμή π.χ. στη Σαντορίνη, σχεδιάζεται να χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο δίπλα σε άλλες μονάδες που έχουν υποβαθμιστεί, σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί. Θα πρέπει νΆαναβαθμίσουμε τις υφιστάμενες μονάδες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αν θέλουμε παραθεριστικό τουρισμό μέσα σε διατηρητέους οικισμούς, σε δημόσια διατηρητέα κτίρια που πραγματικά μια επένδυση εκεί πέρα θα προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα βελτιώσει τον τοπικό χαρακτήρα και θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο τουριστικό προϊόν. Το να χτίσουμε διάσπαρτα τουριστικά χωριά στην εκτός σχεδίου περιοχή, νομίζω ότι είναι αντίθετο στη λογική που κινούμαστε έως τώρα και δε θα πρέπει να κινηθούμε προς τα εκεί.

Και ο κ. Αρσένης κατέληξε: “Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Θεωρώ ότι και η παραθεριστική κατοικία χωράει στο τουριστικό μας μοντέλο αλλά πώς; Με παραθεριστική κατοικία σε διατηρητέους οικισμούς, παραθεριστική κατοικία σε μεγάλα διατηρητέα κτίρια, ξενοδοχεία δηλαδή σε μεγάλα διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα και καταρρέουν. Θα πρέπει δηλαδή όταν επενδύουμε στον τουρισμό, να ενισχύουμε την ταυτότητα του τοπικού προϊόντος, να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όχι να την υποβαθμίζουμε, όχι να σκοτώνουμε δηλαδή την κότα που κάνει τα χρυσά αυτά. Αυτή την ομορφιά που προσελκύει τους επισκέπτες στον τόπο μας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024