Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΛαμπρινίδης: Η Ε.Ε. μπορεί να διαπραγματευτεί τη νέα Συμφωνία PNR από διαφορετική θέση ισχύος
Μεταβίβαση δεδομένων ευρωπαίων επιβατών

Λαμπρινίδης: Η Ε.Ε. μπορεί να διαπραγματευτεί τη νέα Συμφωνία PNR από διαφορετική θέση ισχύος

“Είναι αδιανόητο 27 Ευρωπαίοι Πρωθυπουργοί να μην μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών ούτε καν στο βαθμό που διατείνονται ότι το μπορούν απλές ιδιωτικές εταιρίες, όπως η διατραπεζική SWIFT. Αν δεν το πετύχουν, δεν θα ισχύει το `δεν μπόρεσα`. Θα ισχύει το `δεν θέλησα`…

“Είναι αδιανόητο 27 Ευρωπαίοι Πρωθυπουργοί να μην μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών ούτε καν στο βαθμό που διατείνονται ότι το μπορούν απλές ιδιωτικές εταιρίες, όπως<...>η διατραπεζική SWIFT. Αν δεν το πετύχουν, δεν θα ισχύει το `δεν μπόρεσα`. Θα ισχύει το `δεν θέλησα`. Και δικαίως θα τους κρίνουμε τότε όλοι”. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης ενώπιον του εκπροσώπου της Γερμανικής Προεδρείας κ. Γκάουζα και τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Φράνκο Φραττίνι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα Συμφωνία μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων ευρωπαίων επιβατών προς τις Η.Π.Α., με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (τη γνωστή ως “PNR”).

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε επίσης ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες καταδίκασαν στις πρόσφατες εκλογές τους την αντιτρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησής τους κι ότι επομένως η Ε.Ε. “έχει σήμερα τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την νέα Συμφωνία PNR από διαφορετική θέση ισχύος, με πολλούς περισσότερους συμμάχους ανάμεσα στους πολίτες και στο Κογκρέσο στην ίδια την Αμερική”.

Η νέα Συμφωνία θα πρέπει, κατά τον κ. Λαμπρινίδη, μεταξύ άλλων:


  1. Nα επιβάλει στις H.Π.A. τη ρητή υποχρέωση να προστατεύουν πλήρως και αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών – αντί της σημερινής απαράδεκτης πρακτικής, ενός μη δεσμευτικού και ελλειμματικού Πρωτοκόλλου.
  2. Nα περιορίζει τον αριθμό των δεδομένων που σήμερα μεταφέρονται στις H.Π.A., πολλά από τα οποία ελάχιστα συνδέονται με τον στόχο της ταυτοποίησης υπόπτων για τρομοκρατία.
  3. Nα απαγορεύει τη χρήση των δεδομένων για σκοπούς άσχετους με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του σχετιζόμενου με αυτήν οργανωμένου εγκλήματος.
  4. Nα καθορίζει ρητά – και να περιορίζει – τις υπηρεσίες των H.Π.A. που θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία.
  5. Nα απαγορεύει στις HΠA τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης και έρευνας στις βάσεις δεδομένων των αεροπορικών εταιριών, δικαίωμα που οι H.Π.A. επέμεναν – παρά ακόμα και την αρχική Συμφωνία – να διατηρούν έως σήμερα.
  6. Τέλος, να προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τη δυνατότητα συνεχούς, άμεσου και αποτελεσματικού ελέγχου της πιστής εφαρμογής των υποχρεώσεων των H.Π.A., και ότι θα μπορούν να σταματούν επιτόπου κάθε έρευνα που παραβιάζει τους προσδιορισμένους σκοπούς χρήσης.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024