Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΜακεδονία-Θράκη: Αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων από διανυκτερεύσεις για το καλοκαίρι του 2013
Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης

Μακεδονία-Θράκη: Αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων από διανυκτερεύσεις για το καλοκαίρι του 2013

Η εκπαίδευση των επαγγελματιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, η δημιουργία τριών νέων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και η εισαγωγή στην Ελλάδα του διττού συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό στα πρότυπα της Γερμανίας, άνοιξε μεγάλο κύκλο συζητήσεων κατά την πρόσφατη ημερίδα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης.

Στο πλαίσιο των δράσεων για ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του, και όχι μόνο, ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης διοργάνωσε ημερίδα, κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που αφορούν στο νέο Τουριστικό Νομοσχέδιο και άλλα θέματα. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Ζελελίδης (διευθυντής του Grand Hotel Palace) που αναφέρθηκε επιγραμματικά σε στατιστικά στοιχεία και μεγέθη που αφορούν στον τουρισμό γενικά, τόσο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, όσο και για όλη την Ελλάδα εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία του για την αύξηση των εσόδων από τις διανυκτερεύσεις για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

Στους συμμετέχοντες στην ημερίδα απευθύνθηκε με χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε με την σειρά του στην προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό και στις προσπάθειες που γίνονται από τους ξενοδόχους για διατήρηση σε υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη προσαρμογή των τιμών στις σημερινές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, καθώς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.


Στη φωτογραφία (από αριστερά), ο κ. Παναγιώτης Ζελελίδης, πρόεδρος του Συλλόγου και η κα Αγνή Χριστίδου, διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η κα Αγνή Χριστίδου, διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στην ομιλία της η κα Χριστίδου ανέπτυξε τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης “Εξελίξεις στον Τουρισμό και στα βασικά μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2012”, που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων, ένας ερευνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1996 με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, και έχει ως κύριο σκοπό τη μελέτη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα εισέπραξε 4,6% λιγότερα έσοδα το 2012 σε σχέση με το 2011. Επίσης το 2012 συνεχίστηκε η μείωση των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους προς τη χώρα μας, καθώς το β’ τρίμηνο του 2012 τα επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 19,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι συμμετέχοντες για τις προτάσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σχετικά με την αναμόρφωση και προσαρμογή του Κανονισμού Σχέσεων Πελατών – Ξενοδόχων και Tour Operators – Ξενοδόχων στις τρέχουσες συνθήκες τις τουριστικής αγοράς. Παρατηρήσεις και υποδείξεις επί των προτάσεων του ΞΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα έκαναν αρκετοί από τους παρευρισκομένους διευθυντές και ιδιοκτήτες  ξενοδοχείων αναφερόμενοι στην επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης του Κανονισμού το συντομότερο δυνατό, διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τους πελάτες και τους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού και το κόστος που επωμίζονται οι ξενοδοχειακές μονάδες εξ’αιτίας των όρων που περιέχονται στα συμφωνητικά συνεργασίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό είναι πολλές φορές ιδιαίτερα υψηλό.


Από αριστερά, ο κ. Παναγιώτης Ζελελίδης, πρόεδρος του Συλλόγου και ο κ. Γεώργιος Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής Makedonia Palace.

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε η κα Χριστίδου σχετικά με τα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρια. Σύμφωνα με τη μελέτη το Ευρωπαϊκό Σύστημα δίνει μικρότερη έμφαση σε κτιριοδομικές προδιαγραφές του προς κατάταξη ξενοδοχείου (οι οποίες οφείλουν να έχουν νόμιμη υπόσταση) και εστιάζεται σε ζητήματα ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα στο σύστημα Hotelstars Union η πιστοποίηση της “αστεροποίησης” αφορά παραμέτρους που σχετίζονται με τις ανέσεις, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα ξενοδοχείο στους πελάτες του. Απώτερος σκοπός της εφαρμογής αυτής είναι να διαμορφωθεί ένα σύστημα πιστοποίησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ανέσεων και εξυπηρετήσεων των ξενοδοχείων το οποίο θα είναι αναγνωρίσιμο από το μέσο Eυρωπαίο τουρίστα.

Η εκπαίδευση των επαγγελματιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, η δημιουργία τριών νέων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και η σύνδεση με την αγορά εργασίας, η  εισαγωγή στην Ελλάδα του διττού συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό στα πρότυπα της Γερμανίας, άνοιξε μεγάλο κύκλο συζητήσεων με τοποθετήσεις και προτάσεις από τους διευθυντές των ξενοδοχείων προς τη διευθύντρια του ΞΕΕ. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να αναπτύξουν δεξιότητες που θα διασφαλίσουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας. Προβληματισμοί τέθηκαν επίσης και για τον αριθμό των αλλοδαπών που απασχολούνται σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.

Έντονες ανησυχίες εκφράστηκαν από τους διευθυντές που συμμετείχαν στην ημερίδα για το πρόσθετο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υψηλό κόστος που προέρχεται από  τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα που προκύπτουν από τη μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ελληνικών σταθμών, όσο και κάποιων ενημερωτικών σταθμών ευρωπαϊκών και αμερικάνικων. Αν και υπήρξε κάποια αρχική συμφωνία του ΞΕΕ με τους Ο.Σ.Δ., εντούτοις είναι πολλές οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και δε διαφαίνεται κάποια λύση στα άμεσο μέλλον.

Καθοριστική στην επιτυχία της ημερίδας ήταν και η συμμετοχή του καθηγητή Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, κ. Αχιλλέα Κουτσουράδη, ο οποίος με τη μεγάλη εμπειρία που έχει σε θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον τουρισμό γενικότερα, έδωσε χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024