Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜε το βλέμμα στις αρχαιότητες της Ερέτριας

Με το βλέμμα στις αρχαιότητες της Ερέτριας

Ημερίδα για τις αρχαιότητες και το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών – Πολιτιστικών – ΟικιστικώνΣυλλόγων Ερέτριας, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών, […]

Ημερίδα για τις αρχαιότητες και το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών – Πολιτιστικών – Οικιστικών<...>Συλλόγων Ερέτριας, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών, αλλά και επιστημόνων από όλη την χώρα.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Βασίλης Χατζόπουλος, «η διοργάνωση της ημερίδας αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για την τουριστική προβολή της Ερέτριας και γενικότερα της Εύβοιας, πετυχαίνοντας αποτελεσματικά τον σημαντικότερο στόχο της Ομοσπονδίας, που δεν είναι άλλος από την παράλληλη πολιτισμική και τουριστική ανάδειξη της περιοχής». Για αυτό το λόγο μάλιστα η Ομοσπονδία, όπως ανέφερε στο TravelDailyNews ο πρόεδρος της, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ομοσπονδία του Ωρωπού, με στόχο την ανάδειξη αρχαιοτήτων σε συνδυασμό με τον τουρισμό, γεγονός στο οποίο συνδράμει και η δρομολόγηση των νέων πλοίων ‘Πρωτοπόρος Ι και ΙΙ’, που ενώνουν τις δύο περιοχές σε μόλις 20 λεπτά.

Το παρόν στην ημερίδα έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής, ενώ πολυάριθμο ήταν το ακροατήριο, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις ομιλίες. Σημειώνεται ότι το προεδρείο της ημερίδας αποτέλεσαν οι κυρίες Βιβή Βασιλοπούλου, Προϊσταμένη της Γεν. Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, Έλενα Κόρκα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και η Ροζίνα Κολώνια, Προϊσταμένη της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Ειδικότερα, η Ημερίδα με θέμα «Οι Αρχαιότητες της πόλης της Ερέτριας – Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας» άρχισε με την σύντομη, αλλά εμπεριστατωμένη, ομιλία του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας, κ. Βασίλη Χατζόπουλου, ο οποίος ανάφερε τους λόγους ίδρυσης της Ομοσπονδίας, όσο και της οργάνωσης της ημερίδας, ενώ συνέχισε με τις επί του θέματος πολύτιμες εισηγήσεις των Βουλευτών του Νομού Ευβοίας κ.κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου και Δημήτρη Πιπεργιά.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα της Ημερίδας, κατά το πρώτο μέρος της Ημερίδας ομιλητές ήταν:


  • Η κυρία Έβη Τουλούπα, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Ιστορικά συμπεράσματα από το γλυπτό διάκοσμο αρχαίου ναού της Ερέτριας», δηλαδή από το γλυπτό διάκοσμο του αετώματος του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνος.
  • Ο Δρ. Thierry Theurillat, Επιστημονικός Γραμματέας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, με θέμα: «Η Ερέτρια και η γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου»
  • .

  • Η κυρία Αμαλία Καραπασχαλίδου, Αναπληρώτρια της Διευθύντριας της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Οι Αειναύτες της Ερέτριας ή Αροτρίας κατά την Αρχαιότητα»
  • .


Το δεύτερο μέρος της ημερίδας επικεντρώθηκε στις εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Ερέτριας ή γύρω από αυτήν για να φωτίσει την κοινή γνώμη που είχε απορίες, το τελευταίο κυρίως διάστημα, επί του θέματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές του δεύτερου μέρους, ήταν:
  • Ο κ. Δημοσθένης Ζιρώ, Αρχιτέκτων, Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, με θέμα: «Αποκατάσταση του Μακεδονικού Τάφου των Ερωτιδέων», όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στάδια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.
  • Ο κ. Βασίλειος Σούλης, Αρχιτέκτων, στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, με θέμα: «Δυνατότητες Στερέωσης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας»
  • Ο κ. Κωνσταντίνος Στρατής, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, με θέμα: «Δυνατότητες Στερέωσης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας»


Την Ημερίδα έκλεισε, με ένα πολύ ενδιαφέρον όσο και επίκαιρο θέμα:
  • Η κυρία Αθανασία Ψάλτη, Αρχαιολόγος της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, με θέμα: «Το έργο Ανάδειξης, Ανάπλασης, και Συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων της Ερέτριας – Η πρόκληση του Γ΄ Κ.Π.Σ. για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Ερέτριας», όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στάδια των εργασιών, που διενεργήθηκαν για την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων της Ερέτριας.

    Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με τρόπο σαφή, συγκεκριμένο και συστηματικό, ενώπιον του κοινού της πόλης και έγινε αντικείμενο ανοικτού διαλόγου, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του σημαντικότατου μνημείου του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας.

    Αναλυτικότερα τονίστηκαν τα εξής:

    Το Θέατρο στη σημερινή του μορφή, παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα διατήρησης κυρίως λόγω της μεγάλης απώλειας του αυθεντικού υλικού και της επιταχυνόμενης γήρανσης του σωζόμενου κατά χώραν. Οι βασικοί λόγοι είναι η ευρείας κλίμακας χρησιμοποίηση λίθων του μνημείου κατά το παρελθόν ως οικοδομικού υλικού και αφετέρου η συνεχής φθορά του λόγω της έκθεσής του στις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής, εν συνδυασμώ με τις ενδογενείς αδυναμίες του.

    Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ συνεκτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση του μνημείου, έθεσε ως στόχο των απαραίτητων επεμβάσεων, τη διατήρηση της φυσικής παρουσίας του Θεάτρου, τη μερική αποκατάσταση τμημάτων του με βάση τις διεθνείς αρχές των αναστηλώσεων, την αποκατάσταση του επισκέψιμου και τη συνολική ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

    Για το σκοπό αυτό προτάθηκε μια ήπια επέμβαση σωστικού χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνει τη συντήρηση και τη στερέωση των αρχαίων επιφανειών του δομικού υλικού, τη συμπλήρωση των φθαρμένων μελών, την ανάταξη και στερέωση ετοιμόρροπων περιοχών των αναλημμάτων και της θολωτής διόδου, την αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου με τοπικές συμπληρώσεις στις κάτω σειρές των εδωλίων και την ανάδειξη του άνω τμήματος του περιμετρικού διαδρόμου.

    Τέλος, για την ανάδειξη του ιστορικού περιβάλλοντος του μνημείου και για την οργάνωση ενός ελκυστικού αρχαιολογικού πάρκου, τονίστηκε η αναγκαιότητα ενοποίησης των επιμέρους αρχαιολογικών περιοχών της πόλης και ο εφοδιασμός τους με λιτού χαρακτήρα εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του κοινού.

    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ημερίδας ο λόγος κηρύχθηκε ελεύθερος και ακολούθησε διάλογος μεταξύ του ακροατηρίου και των ομιλητών. Τέθηκαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις οι οποίες έτυχαν τεκμηριωμένων απαντήσεων από τους ομιλητές που ήταν οι πλέον αρμόδιοι να απαντήσουν.

    Σημειώνεται τέλος ότι την Επιτροπή Πολιτισμού της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών – Πολιτιστικών – Οικιστικών Συλλόγων Ερέτριας, αποτέλεσαν η κυρία Κοραλία Μοσχούρη και οι κ.κ. Κωνστανίνος Μανδηλαράς και Βασίλης Χατζόπουλος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024