Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜεγάλη η τουριστική πτώση και στα Νησιά του Ιονίου

Μεγάλη η τουριστική πτώση και στα Νησιά του Ιονίου

Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα τουριστικά μέρη, έτσι και τα νησιά του Ιονίου παρουσιάζουν μειωμένη τουριστική κίνηση με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να ανησυχούν για το τι θα […]

Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα τουριστικά μέρη, έτσι και τα νησιά του Ιονίου παρουσιάζουν μειωμένη τουριστική κίνηση με αποτέλεσμα<...> οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οι φόβοι επεκτείνονται και για τις επόμενες χρονιές, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών τουριστικών επαγγελματιών οι ιθύνοντες του τουρισμού δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον και κυρίως την απαραίτητη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού.

Στην τοπική εφημερίδα `Ενημέρωση` παρουσιάζονται οι γνώμες, οι εκτιμήσεις, και οι προβλέψεις των εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων του τουρισμού από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και τη Κεφαλονιά.

Κεφαλονιά και Ιθάκη

Ο κ. Σπύρος Γαλατσιάτος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης δήλωσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μείωση της τουριστικής κίνησης στο νησί, αφού από το 1997 και μετά η τουριστική κίνηση παρουσίαζε συνεχή άνοδο. Ο κ. Γαλατσιάτος προβλέπει ότι και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η κίνηση θα παραμείνει στα ίδια μειωμένα επίπεδα και όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό αλλά και τον εσωτερικό αφού λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων πολλοί εργαζόμενοι δεν θα πάρουν καλοκαιρινές άδειες. Η συνολική μείωση σε σχέση με πέρσι πάντως δεν αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Ο κ. Γαλατσιάτος τόνισε ακόμα ότι η αρνητική πορεία του τουρισμού της χώρας δεν φαίνεται να αλλάζει αφού οι τιμές του φαγητού και των ποτών είναι πολύ υψηλές κάνοντας για το τουρίστα δυσβάσταχτο το κόστος παραμονής στη χώρα μας, την ίδια ώρα μάλιστα που οι τιμές άλλων χωρών, κυρίως εκτός ευρωζώνης, είναι πάρα πολύ πιο χαμηλές και ταυτόχρονα πολύ πιο ανταγωνιστικές κερδίζοντας ολοένα την προτίμηση των τουριστών

Κέρκυρα

Κατάπληξη προκαλεί η αρνητική πορεία της χώρας μας και της Κέρκυρας στο τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δούκα, Αντιπρόεδρο της ΠΟΕΤ και αυτό γιατί, όπως τόνισε, αν και βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας ανάκαμψης του τουρισμού, με την Ιταλία να σημειώνει άνοδο της τάξης του 15% και την Ισπανία παρά και το τρομοκρατικό χτύπημα του Μαρτίου να σημειώνει αύξηση περίπου 4%, αν και είμαστε η χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική πτώση. Η Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, παρουσιάζει μείωση τόσο σε αριθμό κρατήσεων, όσο και σε μέγεθος κερδών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο κ. Δούκας τόνισε ότι ήδη ο Ιούνιος έκλεισε με μείωση στις κρατήσεις κατά 12% σε σχέση με πέρσι και προβλέπει ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι δύσκολη για τους Κερκυραίους επαγγελματίες του κλάδου και για το υπόλοιπο της σαιζόν με τη μείωση στις αφίξεις να φτάνει συνολικά στο 6-8% σε σχέση με τη περσινή περίοδο. Χαρακτηριστικό της μείωσης της κίνησης και των εσόδων των Κερκυραίων, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, είναι το γεγονός ότι η τιμή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κέρκυρας βρίσκεται κάτω από το μέσο δείκτη του εγχώριου προϊόντος της χώρας, ενώ παλιότερα ήταν υψηλότερο κατά πολύ. Ο κ. Δούκας εμφανίστηκε απαισιόδοξος όμως και για την επόμενη χρονιά αφού όπως δήλωσε δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής και κυρίως στο τομέα της επικοινωνίας και της διαφήμισης, με τη χώρα μας και τη Κέρκυρα να επενδύει στο τομέα αυτό χρήματα που σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι “ψίχουλα”, και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “ευτυχώς που υπάρχει και η Εθνική Ελλάδας μέσω της οποίας προβάλλεται στο εξωτερικό η χώρα μας και ο τουρισμός μας”.

Λευκάδα

Αισιόδοξος για τη πορεία της τουριστικής κίνησης της Λευκάδας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Δ. Κονδυλάτος. Παρά τη μείωση του 20% που παρουσιάζεται σε σχέση με πέρσι ο κ. Κονδυλάτος τόνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και ότι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται να υπάρξει αύξηση εισροής Ελλήνων τουριστών κάτι που σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό κλινών του νησιού και με τη δυνατότητα να προσεγγιστεί το νησί οδικώς, θα συντελέσει στο να μειωθεί η πτώση που παρουσιάστηκε.

Ζάκυνθος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, κ. Κώστας Μπανάς, δήλωσε ότι η τουριστική κίνηση του νησιού κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί και μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πάντως ο κ. Μπανάς επισήμανε ότι μπορεί η κίνηση του νησιού να παραμένει στα ίδια επίπεδα αλλά ο αριθμός των προσφερόμενων κλινών όλο και αυξάνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται κορεσμός στο κλάδο και οι τιμές να συμπιέζονται προς τα κάτω, για το λόγο αυτό η Ένωση προσανατολίζεται στο να ζητήσει πάγωμα της έκδοσης νέων αδειών λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024