Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΜέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΔΑΑ ζητά το Ν.Σ. Ανατολικής Αττικής
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής

Μέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΔΑΑ ζητά το Ν.Σ. Ανατολικής Αττικής

Εκτενή αναφορά στο ιδιότυπο νομικό καθεστώς που δημιούργησε ο νόμος 2338 του 1995, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για το Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” έκανε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Λ. Κουρής, μιλώντας στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής από την λειτουργία του…

Εκτενή αναφορά στο ιδιότυπο νομικό καθεστώς που δημιούργησε ο νόμος 2338 του 1995, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για το Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” έκανε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Λ. Κουρής, μιλώντας<...>στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής από την λειτουργία του. “Το νομικό αυτό πλαίσιο”, όπως υποστήριξε ο κ. Κουρής, “δεν διευκολύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας στην επιβολή των κατάλληλων όρων για τον περιορισμό τόσο των επιβαρύνσεων στο περιβάλλον της περιοχής, όσο και των οχλήσεων στους κατοίκους”, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να τεθούν συγκεκριμμένα λειτουργικά πλαίσια που θα διασφαλίσουν τις συνθήκες εκείνες που ισχύουν σε όλα τα σύγχρονα μεγάλα αεροδρόμια στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Νομάρχης αναφέρθηκε και στη δέσμευση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εγκατάσταση μονάδας μέτρησης αέριας ρύπανσης, η οποία προωθείται με ταχείς ρυθμούς, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της Νομαρχίας, και τόνισε ότι η Νομαρχία θα συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην αναβάθμιση του δικτύου μέτρησης θορύβου στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να υπάρχει συνεχής αποτύπωση της κατάστασης. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες αλλά και οι ανεξάρτητες αρχές να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ταχείας δημιουργίας δικτύων παρακολούθησης και ελέγχου, προωθώντας παράλληλα την τριμερή εκπροσώπηση (ιδιοκτησία αεροδρομίου, κρατικές ελεγκτικές αρχές, εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών) για τον έλεγχο των επιπτώσεων, κάτι που ισχύει στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο και έκαναν εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις από την λειτουργία του αεροδρομίου οι επικεφαλής των Νομαρχιακών Συνδυασμών κ.κ. Αθ. Μπαλής, Γ. Πάντζας, Ι. Στεργίου και Χ. Καλαποθαράκος, πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων κ. Σπ. Ριζάκος. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν:


  • Η ανάγκη χρήσης προτιμητέων διαδρομών ώστε να αποφεύγεται η πτήση πάνω από κατοικημένες περιοχές.
  • Η συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων θορύβου και ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις περιοχές που επηρεάζονται από το αεροδρόμιο.
  • Η εξέταση του περιορισμού λειτουργίας ή του κλεισίματος του αεροδρομίου κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Η δημιουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης των λυμάτων και των ομβρίων υδάτων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία της γης και της θάλασσας της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο:

  • Καλεί τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την λεπτομερή και αντικειμενική αποτύπωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να λάβουν μέτρα ελέγχου του αεροδρομίου και προστασίας των κατοίκων, όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.
  • Δηλώνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής θα προβεί σε διαβήματα προς όλες τι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να υλοποιήσουν τις ανωτέρω ενέργειες και θα παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος.
  • Δηλώνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής στα πλαίσια ων αρμοδιοτήτων της θα συμβάλει και με δικά της μέσα στον συνεχή έλεγχο των επιπτώσεων από την λειτουργία του αεροδρομίου (θόρυβος, ρύπανση ατμόσφαιρας, λύματα κλπ.) και θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024