Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΝα συμπεριληφθεί ο τουρισμός στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας
Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, Βρυξέλλες

Να συμπεριληφθεί ο τουρισμός στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

Εκπροσωπώντας τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρη Σπηλιωτόπουλο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος, συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες όπου μετέφερε την άποψη του υπουργού να συμπεριληφθεί ο τουρισμός…

Εκπροσωπώντας τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρη Σπηλιωτόπουλο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος, συμμετείχε<...> χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες όπου μετέφερε την άποψη του υπουργού να συμπεριληφθεί ο τουρισμός στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είχε στείλει, προ μηνός, προς τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης κα Christine Lagarde και το Γάλλο υφυπουργό, υπεύθυνο για το Εμπόριο, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τον Τουρισμό και την Απασχόληση κ. Herve Novelli, επιστολές υποστήριξης της πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy για την ίδρυση Ταμείου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -ιδίως του μεταποιητικού τομέα- και πρότεινε αφενός την επέκταση του Ταμείου στον τομέα του τουρισμού, αφετέρου τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας την 1η Δεκεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Σπηλιωτόπουλου, εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο να συμπεριληφθεί ο τουρισμός στις προτάσεις που θα διατυπωθούν προς το Συμβούλιο Κορυφής της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου σε επίπεδο αρχηγών-κρατών στέλνοντας μήνυμα στήριξης προς την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά, η οποία εμφανίζει προβλήματα έλλειψης ρευστότητας.

Τεκμηρίωσε την πρόταση της Ελλάδας, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του τομέα του τουρισμού για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία και την αγορά εργασίας, καθώς και την ξεχωριστή θέση που έχει ως αποκλειστική πηγή εσόδων και απασχόλησης για πολλές ευρωπαϊκές περιοχές.

Υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι ο τουρισμός διατηρεί σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι επενδύσεις στον τουρισμό αποτελούν στρατηγικές επενδύσεις που θα μας επιστρέψουν εις πολλαπλούν αυτά που θα του δώσουμε.

Ευχόμενος καλή επιτυχία στην επόμενη, τσεχική, Προεδρία ζήτησε να επανέλθει το θέμα του ευρωπαϊκού τουρισμού στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, ώστε να διατυπωθούν ακόμα πιο συγκεκριμένες προτάσεις, αίτημα που θα διατυπώσει και γραπτά ο κ. Aρης Σπηλιωτόπουλος προς τον Τσέχο συνάδελφό του.

Σύνοψη της παρέμβασης του γεν. γραμματέα του Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπ. Ευσταθόπουλου

“Μαζί με τα συγχαρητήριά μου για την εξαιρετική γαλλική Προεδρία, επιθυμώ να προσθέσω μερικές παρατηρήσεις στις οποίες η χώρα μου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία:

Στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να περιληφθεί και ο Τουρισμός. Ο σημαντικός αυτός τομέας ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας χωρίς την οποία η ζήτηση θα εκμηδενισθεί.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς δικαιούχους προς ένταξη στον πρώτο πυλώνα του σχεδίου.
Τον τουρισμό αφορά και η θεμελιώδης αρχή αυτού του σχεδίου, δηλαδή η προστασία των θέσεων εργασίας .Οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό είναι αφΆ ενός εποχικές και αφετέρου εξαιρετικά ευάλωτες.
Επιπλέον, πολλές περιοχές βασίζουν την ανάπτυξή τους αποκλειστικά στον τουρισμό, χωρίς να έχουν δυνατότητα εναλλακτικής λύσης. Πρόκειται για περιοχές που δεν είναι πλούσιες, που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό, αλλά το εισόδημά τους δεν διαμοιράζεται σε όλη την έκταση της κάθε χώρας, καθώς απορροφάται κατά συντριπτικό ποσοστό μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές.
Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος. Τα έσοδα που δημιουργεί ο τουρισμός σε επίπεδο εξαγωγών βρίσκονται διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, στη τέταρτη θέση μετά από τα καύσιμα, τα χημικά και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Γνωρίζω ότι η κρίση έχει χτυπήσει πρωτίστως τη βιομηχανία, σε πολλά όμως Κράτη-Μέλη βιομηχανία είναι ο Τουρισμός. Ας βοηθήσουμε αυτόν τον τομέα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, να αντιμετωπίσει την κρίση που μαίνεται στην παγκόσμια οικονομία και, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο, να περιορίσουμε την έκταση των χτυπημάτων στα οποία είναι εκτεθειμένος.

Εισηγούμαστε ρητά προς το σημερινό Συμβούλιο να συμπεριλάβει τον Τουρισμό στις προτάσεις του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου, στέλνοντας το σωστό μήνυμα προς την πολύ μεγάλη και ευαίσθητη αυτή αγορά.

Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της βιομηχανίας, αλλά ας μην μονοπωληθεί η ενίσχυση που χορηγείται στον τραπεζικό τομέα μόνο από τη μεταποίηση. Η αειφόρος ανάπτυξη αφορά εξίσου και τον τουρισμό. Aλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες. Το εύρος των δραστηριοτήτων του είναι πολύ μεγάλο και αφορά πολλές, ίσως τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οποιοδήποτε θετικό από μέρους μας μήνυμα σήμερα θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την τουριστική περίοδο, η οποία θα αρχίσει σε λίγους μήνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είμαι σίγουρος ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αποτελεί στρατηγική επένδυση και θα μας επιστρέψει πολλαπλά αυτά που θα του δώσουμε. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της γαλλικής Προεδρίας για την ενίσχυση των επενδύσεων, στηρίζουμε την επέκτασή τους στον τουρισμό και πιστεύουμε ότι θα τον περιλάβει στους τομείς που θα συζητήσει το Συμβούλιο Κορυφής”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024