Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέα αντίληψη διακοπών παρουσιάζουν οι Κυκλάδες

Νέα αντίληψη διακοπών παρουσιάζουν οι Κυκλάδες

Με βασική αρχή το “θα αναπτυχθούμε προβάλλοντας ό,τι αγαπάμε”, οι Κυκλάδες, επιχειρούν να τοποθετηθούν στρατηγικά στη διεθνή και εσωτερική τουριστική αγορά, επιδιώκοντας αειφόρο τουριστική ανάπτυξη αλλά και μία νέα “αντίληψη” […]

Με βασική αρχή το "θα αναπτυχθούμε προβάλλοντας ό,τι αγαπάμε", οι Κυκλάδες<.>, επιχειρούν να τοποθετηθούν στρατηγικά στη διεθνή και εσωτερική τουριστική αγορά<...>, επιδιώκοντας αειφόρο τουριστική ανάπτυξη αλλά και μία νέα "αντίληψη" διακοπών, με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο βασικό τους τουριστικό προϊόν, αυτό του Ήλιου και της Θάλασσας.

Τις πτυχές και τις βασικές κατευθύνσεις αυτού του εγχειρήματος παρουσίασε ο Νομάρχης Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, κατά τη διάρκεια ειδικής πολυδιάστατης εκδήλωσης που οργανώθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ''Τουριστικό Πανόραμα<.> 2002'', στον ΟΛΠ.

Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, βασικοί άξονες αυτής της προσπάθειας θα είναι μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των μοναδικών φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν τα νησιά, με ανάδειξη της φύσης, της κουλτούρας, των τοπικών προϊόντων αλλά και της κυκλαδίτικης κουζίνας.

Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, ο "συμβατικός" τουρισμός στον οποίο έχει βασιστεί τις τελευταίες δεκαετίες η τουριστική ανάπτυξη και δραστηριότητα των νησιών εξακολουθεί να υποστηρίζεται, αλλά στο εξής θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στις προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των επισκεπτών, μεταξύ των νησιωτικών προορισμών.

Παρουσιάζοντας το φάσμα δράσεων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του τουρισμού στις Κυκλάδες, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στο ''πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών''>, το οποίο αφορά αρκετά νησιά των Κυκλάδων (στην συγκεκριμένη φάση συμμετέχουν 12 νησιά) και είναι ένα σύνολο ολοκληρωμένων δράσεων και παρεμβάσεων στα νησιά- στόχους.

Με κύριο μέσο την αξιοποίηση και προβολή παλιών μονοπατιών, ο επισκέπτης που τα ακολουθεί, γνωρίζει τις αθέατες ιστορικές διαδρομές του παρελθόντος.

Μια άλλη ειδική δράση που προσθέτει αξία στο τουριστικό προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, είναι η "Γευσινησία", μια ειδική άρτια επιμελημένη έκδοση, στην οποία καταγράφονται πολλές κυκλαδίτικες συνταγές και παρέχεται πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για την κυκλαδίτικη κουζίνα.

Απόλυτα συμβατό με αυτή τη νέα προσέγγιση που επιχειρείται, σύμφωνα με τον Νομάρχη, είναι και το πρόγραμμα ''Τα λιμάνια του Οδυσσέα'', μια κοινή ελληνο-ιταλική δράση. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες επικοινωνίας που προωθούν συνολικά 12 θαλάσσιους προορισμούς στην Ιταλία, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία των έργων υποδομής (λιμάνια, βιολογικοί καθαρισμοί κ.α.) που πραγματοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ για τα υφιστάμενα προβλήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν "ημερομηνία λήξης".

Αναφερόμενος ειδικά στην "σημαντικότατη περίοδο ανάπτυξης", όπως την χαρακτήρισε, που σηματοδοτεί η υλοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ο κ. Ρήγας, απαρίθμησε και τα κυριότερα από τα έργα τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, όπως αυτά, του αεροδρομίου στη Μήλο, της Μαρίνας στη Νάουσα Πάρου, του εκσυγχρονισμού του λιμανιού Αθηνιός στη Σαντορίνη, αλλά και του νοσοκομείου στη Νάξο.

Κατά τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις που έγιναν μετά την ομιλία του κ. Ρήγα, εθίγησαν ορισμένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την περίοδο αυτή τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των Κυκλάδων, με κυριότερο, το μέλλον των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και συνδέσεων, κυρίως των μικρότερων νησιών.

Η γενική γραμματέας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα Μάρθα Σημαντώνη, που παρέστη στην παρουσίαση, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από τις ελλείψεις και την υπολειτουργία της νεοσύστατης Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού, ανέφερε ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την στελέχωση και την στέγαση της υπηρεσίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024