Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΝέα αύξηση μεγεθών και νέες κορυφές για την 23η Philoxenia
Helexpo Α.Ε.

Νέα αύξηση μεγεθών και νέες κορυφές για την 23η Philoxenia

Με αύξηση μεγεθών και προοπτική να κατακτήσει νέες κορυφές επισκεψιμότητας θα ξεκινήσει τις εργασίες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, την ερχόμενη Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, η 23η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia. Χτες το πρωί, ενόψει της 23ης Philoxenia, παρατέθηκε κοινή συνέντευξη τύπου της διοίκησης της Helexpo, του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Σταύρου Ανδρεάδη,…

Με αύξηση μεγεθών και προοπτική να κατακτήσει νέες κορυφές επισκεψιμότητας θα ξεκινήσει τις εργασίες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, την ερχόμενη Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, η 23η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia. Χτες<...>το πρωί, ενόψει της 23ης Philoxenia, παρατέθηκε κοινή συνέντευξη τύπου της διοίκησης της Helexpo, του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Σταύρου Ανδρεάδη, του Περιφερειακού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ κ. Θωμά Γκουντάντση, του Προέδρου του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCVB) κ. Βασίλη Μπρόβα, του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Μουσιάδη, του καθηγητή ΤΕΙ και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Συμποσίου Τουρισμού, που θα πλαισιώσει τις εργασίες της Philoxenia, κ. Θωμά Μαυροδόντη, και του Αντιπροέδρου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης κ. Αλέξανδρου Κατσόπουλου.

Σε συνέχεια των επιδόσεων ρεκόρ της περσινής διοργάνωσης σε συμμετοχές και επισκέπτες (785 εκθέτες και 25.000 επισκέπτες από 32 χώρες), στη φετινή, 23η Philoxenia – η οποία τελεί υπό την αιγίδα και την αμέριστη στήριξη του Yπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ και την οποία θα εγκαινιάσει το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου (στις 8 μ.μ.) ο νέος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος – όπως τόνισε ο Πρόεδρος της διοργανώτριας HELEXPO A.E., κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, δίνουν το «παρόν» 803 εκθέτες, έναντι 785 στην περσινή διοργάνωση. Εξ` αυτών, οι 690 είναι Έλληνες και οι 113 ξένοι, προερχόμενοι από 30 χώρες και συγκεκριμένα από: Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιταλία, Κούβα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Μαλδίβες, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Συρία, Ταϋλάνδη, Τουρκία, Τυνησία, Τσεχία και Φινλανδία. Οι επίσημες κρατικές συμμετοχές είναι φέτος 16, έναντι 15 πέρυσι, και προέρχονται από τις Μαλδίβες (συμμετέχουν για πρώτη φορά), την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, την Ινδία, την Ιορδανία, την Ιταλία, την Κούβα, την Κύπρο, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Συρία, την Τσεχία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ταϋλάνδη.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της 23ης Philoxenia – πρόσθεσε ο κ. Θωμόπουλος – είναι, επίσης, η σημαντική αύξηση των συμμετοχών από τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, ενώ αυξημένες είναι και οι συμμετοχές στην παράλληλη Διεθνή Έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Hotelia», που πραγματοποιείται παράλληλα με την 23η Philoxenia, όπως και το εκθεσιακό αφιέρωμα «Philoxenia Spa» (Εκθεσιακό Αφιέρωμα για τον Τουρισμό Υγείας και Ομορφιάς), που ξεκίνησε πέρυσι.

Παράλληλα, και με στόχο ακριβώς την περαιτέρω διεθνοποίηση της Philoxenia και την ενδυνάμωση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, φέτος είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο το πρόγραμμα προσκεκλημένων Hosted Buyers, που ξεκίνησε το 2005. “Μετά τη ριζική αναβάθμιση και τις επιδόσεις – ρεκόρ της περσινής Philoxenia” – τόνισε ο Πρόεδρος της Helexpo – “η κορυφαία διεθνής τουριστική έκθεση της χώρας μας, αποκτά φέτος έναν ακόμη πιο επαγγελματικό και εμπορικό προσανατολισμό. Το 2005 φιλοξενήσαμε 67 Hosted Buyers από 18 χώρες, το 2006 φιλοξενήσαμε 72 Hosted Buyers από 19 χώρες και 15 δημοσιογράφους από 10 χώρες, οι οποίοι φέτος έχουν αυξηθεί σε 110 Hosted Buyers από 31 χώρες και 31 δημοσιογράφους από 15 χώρες”.

Μία νέα πρωτοβουλία της Philoxenia 2007, είναι επίσης η σύσφιξη της συνεργασίας με τις Νομαρχίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται επί μία δεκαετία στην τουριστική προβολή μέσω των Νομαρχιακών Επιτροπών Τουριστικής Προβολής. Με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη προβολή κάθε περιοχής της χώρας και την επίτευξη συνεργιών, διοργανώνεται από τη Helexpo η ενότητα «Νομαρχίες και Περιφέρειες και Τουριστική Προβολή», υπό την αιγίδα της ΕΝΑΕ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις 54 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, αλλά και τους 13 Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών. Μεταξύ άλλων, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα HELEXPO CORONA, θα πραγματοποιηθεί Δείπνο Εργασίας για το Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών, ενώ επίσης θα τιμηθούν όλοι οι παριστάμενοι Νομάρχες για τη δεκαετή προσφορά των Νομαρχιακών Επιτροπών Τουριστικής Προβολής (ΝΕΤΠ) και οι Γ.Γ.Περιφερειών για τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών τους.

Περισσότερα και κατΆ ουσίαν διπλά είναι, επίσης, φέτος τα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού, που «γεννήθηκαν» στην περσινή Philoxenia με τον τίτλο «Philoxenia Tourism Awards». Εκτός από τα βραβεία με ψηφοφορία κοινού σε 10 κατηγορίες προορισμών και 11 κατηγορίες ξενοδοχείων, που θα απονεμηθούν τη βραδιά των εγκαινίων, φέτος, προκειμένου να τιμηθούν οι κορυφαίοι μεταξύ των αρίστων και να προβληθεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο ελληνικός τουρισμός, θα απονεμηθούν και τα νέα Βραβεία «ΜΟΡΦΕΑΣ» στα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία, κατόπιν επιθεώρησης, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει εξειδικευμένοι «mystery guests», οι οποίοι τα επισκέφθηκαν incognito, ως απλοί πελάτες. Ο Χρυσός «ΜΟΡΦΕΑΣ» θα απονεμηθεί σε 6 κατηγορίες ξενοδοχείων, σε μία βραδιά που διοργανώνει η Helexpo προς τιμήν των Ελλήνων Ξενοδόχων την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στις 8 το βράδυ. Η Helexpo, επίσης, στη φετινή διοργάνωση τιμά τα τουριστικά γραφεία αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στη διάδοση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και διοργανώνει ένα γεύμα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα HELEXPO CORONA, σε συνεργασία με το HATTA, στο πλαίσιο του οποίου θα απονεμηθούν τα βραβεία των καλύτερων ταξιδιωτικών διαφημιστικών εντύπων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εξάλλου, τόσο το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Τουρισμού, που διοργανώνει από κοινού η Helexpo με το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, με θέμα «Διεθνές Συμπόσιο Γαστρονομικoύ και Οινικού Τουρισμού», όσο και η ημερίδα με θέμα «Ηλεκτρονικά Συστήματα Διαχείρισης & Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών: Ισχύουσα Κατάσταση, Διεθνείς Τάσεις και Προοπτικές», που συνδιοργανώνει η Helexpo με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής & Marketing Θεσσαλονίκης.

Ενόψει της 23ης Philoxenia, κυκλοφόρησε, επίσης, το δεύτερο τεύχος της ειδικής εξαμηνιαίας έκδοσης της Helexpo με τον τίτλο «MY TRAVEL», που καταγράφει το σφυγμό, τη δυναμική, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές και τις απαιτήσεις του τουριστικού κλάδου και των ταξιδιών γενικότερα, στο πλαίσιο της νέας επιχειρησιακής κατεύθυνσης της Helexpo στον τομέα των ειδικών εκδόσεων. Στο τεύχος, ανάμεσα σε άλλες έρευνες παρουσιάζεται και μία έρευνα που διενήργησε η Helexpo αναφορικά με τον τουρισμό των καλοκαιρινών διακοπών που επιβεβαιώνει την επιλογή της για τη διοργάνωση της «SUMMER HOLIDAYS EXPO» που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά από 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη «Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης».

Οι φορείς

Από το βήμα της Συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, εξήρε τη διοίκηση της Helexpo για την αναβάθμιση της Philoxenia την τελευταία τριετία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας θα κλείσει για το σύνολο του τρέχοντος έτους (2007) με αύξηση αφίξεων της τάξης του 5,5% – 6% και αύξηση εσόδων 3%-3,5%, τις οποίες χαρακτήρισε ως «καθόλου κακές επιδόσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για τρίτη συνεχή χρονιά ανόδου, σε μια ώριμη αγορά, όπως η ελληνική». Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου, σημειώνοντας ότι «έχουμε πολλές κλειστές κάμαρες, που δεν έχουμε ανοίξει στον ελληνικό τουρισμό (όπως ο Τουρισμός Διαχείμασης), έχουμε πολλά εξειδικευμένα και σύνθετα προϊόντα που ακόμη δεν έχουμε προωθήσει και πολλά θέματα που ακόμα δεν έχουμε λύσει». Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, τονίζοντας ότι «το προσχέδιο δεν μας άφησε καθόλου ικανοποιημένους, έγινε ερήμην των παραγόντων της τουριστικής οικογένειας».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ, κ. Θωμάς Γκουντάντσης, συνεχάρη επίσης τη διοίκηση της Helexpo για το γεγονός ότι «η Philoxenia δείχνει πως βρήκε το δρόμο της και τον προσανατολισμό της», εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον του Τουρισμού στην περιοχή και συνολικότερα σε ολόκληρη τη χώρα και γνωστοποίησε ότι στην Κεντρική Μακεδονία η τουριστική κίνηση καταγράφει φέτος αύξηση 8,3% (στοιχεία αεροπορικού τουρισμού) και ότι η περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ έχει εγκρίνει μελέτες για την κατασκευή 10 νέων ξενοδοχειακών μονάδων (εννέα πεντάστερων και ενός τετράστερου) στη Χαλκιδική, καθώς και έξι μονάδων (πέντε και τεσσάρων αστέρων) στο νομό Πέλλας και τεσσάρων μονάδων (πέντε και τεσσάρων αστέρων) στο νομό Πιερίας.

Ο Πρόεδρος του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCVB) κ. Βασίλης Μπρόβας, τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των εθνικών αερομεταφορών, με την σύσταση ελληνικής εθνικής εταιρείας charters και κάλεσε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να στηρίξει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κερδοφορία τους.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μουσιάδης, επεσήμανε την ανάκαμψη που παρατηρείται φέτος στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά μετά από μία πενταετία, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 47%-47,5%, έναντι 44,5% το 2006 και επεσήμανε πρόβλημα αναγνωρισιμότητας της πόλης, παρά τη σημαντική ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του ξενοδοχειακού της δυναμικού, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που της αξίζει.

Την ιδιαίτερη σημασία και τη δυναμική πολλαπλασιαστικών οφελών του 2ου Συμποσίου Τουρισμού, που φέτος είναι αφιερωμένο στο Γαστρονομικό και τον Οινικό Τουρισμό, επεσήμανε, τέλος, ο καθηγητής ΤΕΙ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου, κ. Θωμάς Μαυροδόντης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο διάσημος Μαλαισιανός σεφ Wan, που θα πραγματοποιήσει επίδειξη της μαλαισιανής κουζίνας στο πλαίσιο του Συμποσίου, θα παραμείνει εν συνεχεία για μερικές ημέρες στην Ελλάδα, προκειμένου να διερευνήσει περιοχές και τοπικές κουζίνες, προκειμένου το 2008 να τις επισκεφθεί με τηλεοπτικό συνεργείο για την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ελληνική κουζίνα και διατροφή, που θα μεταδοθεί σε 29 χώρες της Ασίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, κ. Αλέξανδρος Κατσόπουλος τόνισε, τέλος, ότι η απερχόμενη τουριστική περίοδος επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ότι πνέει άνεμος αισιοδοξίας στον Τουρισμό, δημιουργώντας προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη και ότι επόμενος στόχος πρέπει να είναι η δυναμική ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός και ο τουρισμός υγείας-ευεξίας και ομορφιάς. Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης συμμετέχουν δυναμικά στην 23η Philoxenia, με μεγάλο αριθμό εκθετών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024