Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΝέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα
Ενοικιαζόμενα καταλύματα

Νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα

Η κα Έλενα Κουντουρά προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την παράταση στην προθεσμία έγκρισης διακριτικού τίτλου, καθώς και τη διασύνδεση των μητρώων των ΠΥΤ και των Επιμελητηρίων, στην ομιλία της στο ετησίο συνέδριο της ΣΕΤΚΕ.

Το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων για τη στήριξη και την ενδυνάμωση του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, που προέκυψαν μέσα από τη στενή συνεργασία με την Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης ευχαρίστησε την υπουργό για το συνολικό της έργο για τη στήριξη του κλάδου, και την καθοριστική συμβολή στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και την ικανοποίηση αιτημάτων που δημιούργησαν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της στρατηγικής στον τουρισμό και την πορεία του ελληνικού τουρισμού από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ ανέπτυξε τις παρεμβάσεις ειδικότερα για τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως ανέφερε αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” του ελληνικού τουρισμού, και την “καρδιά” της ελληνικής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας φημίζεται διεθνώς.

“Η άμεση επαφή που έχετε με τους επισκέπτες, είναι βασικό συστατικό των  αυθεντικών εμπειριών διακοπών που τους προσκαλούμε να ζήσουν στην Ελλάδα. Και η προσωπική σχέση που χτίζετε μαζί τους, τους ενθαρρύνει να επιλέξουν ξανά τη χώρα μας, να γίνουν επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Τα τουριστικά καταλύματα, μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, δίνουν ζωντάνια στον τοπικό οικονομικό και κοινωνικό ιστό, ειδικά στα μικρά νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές σε ορεινές περιοχές, που μπαίνουν πλέον δυναμικά στον τουριστικό χάρτη”, τόνισε  απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του κλάδου.

“Μέσα από τη συνεργασία μας, το υπουργείο με τη Συνομοσπονδία, ανταποκριθήκαμε στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου σας και ικανοποιήσαμε τα περισσότερα αιτήματά σας για την ενδυνάμωση της επαγγελματικής σας δραστηριότητας και νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Τουρισμού, περιλαμβάνουν:

  • Την αναβάθμιση της κατάταξης των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων προαιρετικά, σε πέντε κατηγορίες κλειδιών και η παράταση για την κατάταξή τους έως το τέλος του 2019
  • Τις νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τα διεθνή πρότυπα, και τη θέσπιση νέων κριτηρίων πιστοποίησης.
  • Η αύξηση της δυναμικότητας έως και 30 δωμάτια αντί για 20 και κατ’επέκταση η δυνατότητα ένταξής των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
  • Την διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών κατάταξης, πλέον από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, και έκδοση των διακριτικών τίτλων από τα κατά τόπους Επιμελητήρια (ΓΕΜΗ), και από υπηρεσίες μίας στάσης.
  • Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που έδωσε τη δυνατότητα η κατάταξή να μπορεί να διενεργείται από καταρτισμένους μηχανικούς, και η οποία έτυχε καθολικής αποδοχής από τον κλάδο, λόγω της διευκόλυνσης της διαδικασίας και της ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.
  • Την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της ΣΕΤΚΕ, το “Καλάθι Πρωινού”, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τη στήριξη της τοπικής παραγωγής, και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό προϊόν.

Επίσης, η κα Κουντουρά προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων, η παράταση στην προθεσμία έγκρισης διακριτικού τίτλου, όπως επίσης η διασύνδεση των μητρώων των ΠΥΤ και των Επιμελητηρίων.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο νόμο που εισήγαγε, με τον οποίο θεσπίστηκε το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για το θεματικό τουρισμό, για την οργανωμένη ανάπτυξη νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες με επίκεντρο την αυθεντική εμπειρία, που αποτελεί κυρίαρχη παγκόσμια τάση, όπου η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί, και να πρωταγωνιστήσουν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Επίσης τόνισε ότι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτέλεσε προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού. Ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός των ενισχύσεων μέσω των δυο προγραμμάτων του ΕΠΑΝΕΚ για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη δημιουργία νέων, έχει ξεπεράσει τα 710 εκατ. ευρώ. Είναι τετραπλάσιος του αρχικού σχεδιασμού, με στόχο, όπως τόνισε, να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επισήμανε ακόμη τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό που έχει καταθέσει το υπουργείο, τη ριζική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, την υλοποίηση προγραμμάτων μετεκπαίδευσης των εργαζομένων, και τη στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τουριστικής αγοράς.

“Έχοντας θέσει τις βάσεις για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας στον ελληνικό τουρισμό, είμαστε δίπλα σας, για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν και τις προτάσεις σας, για  περισσότερες ευκαιρίες για τον κλάδο σας και συνολικά για τον τουρισμό μας” κατέληξε η υπουργός.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024