Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΝέες ποινές της Νομαρχίας Πειραιά σε καταστήματα πλοίων
Νομαρχία Πειραιά

Νέες ποινές της Νομαρχίας Πειραιά σε καταστήματα πλοίων

Την άμεση διακοπή λειτουργίας τριών αποθηκών τροφίμων και μιας επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου σε πλοία της ακτοπλοΐας αποφάσισε ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, για την προστασία της δημόσιας υγείαςκαι […]

Την άμεση διακοπή λειτουργίας τριών αποθηκών τροφίμων και μιας επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου σε πλοία της ακτοπλοΐας αποφάσισε ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, για την προστασία της δημόσιας υγείας<...>και την ασφάλεια των επιβατών, καθώς σε ελέγχους που πραγματοποίησαν μικτά κλιμάκια της Νομαρχίας διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια.

Τα πλοία στα οποία οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά πραγματοποίησαν ελέγχους είναι τα ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ, ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ, SPEED RUNNER I και ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ. Συγκεκριμένα:

Στο πλοίο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ»

  • Λειτουργούσε κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (αποθήκη τροφίμων) χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
  • Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση συνολικά 9 κιλά βόειος κιμάς, σουβλάκι χοιρινό και συκώτι μοσχαρίσιο τα οποία ήταν κατεψυγμένα σε απόψυξη και επανακατάψυξη και δεν έφεραν τις κατάλληλες σημάνσεις.
  • κατασχέθηκαν νωπά λαχανικά χωρίς σήμανση και χώρα προέλευσης σε θερμοκρασία βαθειάς κατάψυξης.


Στο πλοίο «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ»
  • Λειτουργούσε κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (αποθήκη τροφίμων) χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
  • Κατασχέθηκαν νωπά λαχανικά χωρίς σημάνσεις.


Στο πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ»
  • Λειτουργούσε κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (αποθήκη τροφίμων) καθώς και επιχείρηση προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
  • Κατασχέθηκαν νωπά λαχανικά χωρίς σήμανση και χώρα προέλευσης σε θερμοκρασία βαθειάς κατάψυξης.


Στα πλοία «SPEED RUNNER I» και «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Οι αποφάσεις του Νομάρχη Πειραιά για τις παραπάνω περιπτώσεις, διαβιβάστηκαν στις πλοιοκτήτριες εταιρίες, στην Εισαγγελία Πειραιά, καθώς και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Την ίδια στιγμή παρά το γεγονός ότι η κατοχή και διάθεση στους επιβάτες εμφιαλωμένων νερών των 500 ml είναι υποχρεωτική από τα κυλικεία των πλοίων και παρά τους ελέγχους και τις ποινές που έχει επιβάλλει η Νομαρχία Πειραιά, αυτά εξακολουθούν να προωθούν τα νερά των 750 ml που είναι ακριβότερα.

Σε έλεγχο στο Blue Star Νaxos που πραγματοποίησαν εν πλω οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά των Διευθύνσεων Προστασίας του Καταναλωτή και Υγειονομικών Ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι από τα δύο κυλικεία της οικονομικής θέσης προωθούνταν μόνο μπουκάλια νερού των 750 ml, αντί των 500 ml. Οι ελεγκτές που εμφανίστηκαν αρχικά ως επιβάτες ζήτησαν μικρό μπουκαλάκι νερό και χωρίς να ερωτηθούν τους έδωσαν το μεγαλύτερο, των 700 ml και της τιμής των 0,70 ευρώ, παρά το γεγονός ότι και στα δύο κυλικεία υπήρχαν νερά των 500 ml. Όπως μάλιστα τονίζεται στην σχετική έκθεση ελέγχου «αυτό συνέβαινε και σε άλλους επιβάτες». Επιβλήθηκαν επί τόπου τα προβλεπόμενα από τον νόμο πρόστιμα και στα δυο κυλικεία.

Η Νομαρχία Πειραιά έχοντας ως βασικό στόχο την προστασία των καταναλωτών-ταξιδιωτών και συνεχίζοντας την συνεργασία της με τις καταναλωτικές οργανώσεις, εξέδωσε και θα μοιράσει με την Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) νέα ενημερωτικά φυλλάδια στους ταξιδιώτες. Από τις 7 το πρωϊ της Παρασκευής 27 Ιουλίου, υπάλληλοι της Νομαρχίας Πειραιά θα βρίσκονται στο μεγάλο λιμάνι, προκειμένου να ενημερώσουν τους ταξιδιώτες για τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις τιμές που σύμφωνα με τις υφιστάμενες αγορανομικές διατάξεις, οφείλουν να προσφέρουν τα κυλικεία των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας ανέφερε «οι καταναλωτές – ταξιδευτές δεν είναι απροστάτευτοι. Με διαρκείς ελέγχους περιορίζουμε τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αυθαιρεσίας και παραπλάνησης που δυστυχώς «κόβουν» εισιτήριο πρώτης θέσης στα πλοία της ακτοπλοΐας. Σε μία περίοδο ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό μας, δεν είναι δυνατόν έλληνες και ξένοι τουρίστες να μετατρέπονται σε οικονομικά θύματα και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους όταν ταξιδεύουν. Το μήνυμά μας είναι ένα και το απευθύνουμε προς πάσα κατεύθυνση. Η Νομαρχία Πειραιά θα συνεχίσει τους ελέγχους και αν επιμένουν κάποιοι να ακολουθούν την ίδια «γραμμή πλεύσης» βάζοντας τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο, θα γνωρίσουν το πιο αυστηρό μας πρόσωπο».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024