Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΝομική λύση στον ΠΟΕ αναζητεί ο εμπορικός “πόλεμος των αιθέρων”
Boeing κατά Airbus

Νομική λύση στον ΠΟΕ αναζητεί ο εμπορικός “πόλεμος των αιθέρων”

“Η διένεξη μεταξύ της Boeing και της Airbus αποτελεί μία σημειακή διαφορά εμπορικής πολιτικής με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο. Απέχει, ωστόσο, πολύ από διμερείς εμπορικούς πολέμους του παρελθόντος, και δεν θα πρέπει να δραματοποιείται”, υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής…

“Η διένεξη μεταξύ της Boeing και της Airbus αποτελεί μία σημειακή διαφορά εμπορικής πολιτικής με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο. Απέχει, ωστόσο, πολύ από διμερείς εμπορικούς πολέμους του παρελθόντος, και δεν θα πρέπει<...>να δραματοποιείται”, υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η μονομερής καταγγελία -εκ μέρους των Η.Π.Α.- της σχετικής διμερούς συμφωνίας και η ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι φυσικό να προβληματίζει έντονα την Ε.Ε. Ανεξαρτήτως της βασιμότητας των εκατέρωθεν επιχειρημάτων, αληθές είναι ότι η αναδιάταξη των μεριδίων αγοράς υπέρ της Airbus και η συνακόλουθη απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Boeing δεν οδήγησε μόνο στην προσφυγή ενώπιον του ΠΟΕ αλλά και στην πολιτικοποίηση της υπόθεσης.

Η Ε.Ε. επεδίωξε μία συμφωνημένη λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διένεξης, εξαντλώντας τα όρια διαπραγμάτευσης. Δεν συνάντησε όμως ανταπόκριση. Εν προκειμένω, ο αρμόδιος Επίτροπος κατήγγειλε τη στάση των Η.Π.Α., οι οποίες αξιώνουν, ως προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων, την άμεση διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αιτιάσεων βρίσκεται η συγχρηματοδότηση -εκ μέρους κρατών μελών της Ε.Ε.- προγραμμάτων “Έρευνας και Τεχνολογίας” για την κατασκευή νέων αεροσκαφών. Η Ε.Ε. αντιτείνει ότι η μορφή αυτή χρηματοδότησης – ρητώς επιτρεπτή στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας – δεν παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Airbus έχει αποπληρώσει πλέον του 40% των δανείων που της έχουν χορηγηθεί. Επίσης, η Ε.Ε. βάλλει κατά της στήριξης ύψους 23,6 δισ. δολ. που παρέχουν στην Boeing φορείς του αμερικανικού δημοσίου. Η βαρύτητα της συζητούμενης διαφοράς και η έντονη πολιτικοποίησή της αποτελεί πεδίο δοκιμής και δοκιμασίας για τον ΠΟΕ. Η επίλυση της διαφοράς, σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, αναμφισβήτητα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία και τα διεθνή δικαιϊκά χαρακτηριστικά του εν λόγω Οργανισμού, τα οποία βαίνουν πέραν του συσχετισμού δυνάμεων και της στάθμισης συμφερόντων.

Η έκβαση της υπόθεσης αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις οικονομίες των δύο εταίρων με όρους απασχόλησης, εμπορικού ισοζυγίου, τεχνολογικής ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Παπαστάμκος. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η εν λόγω εμπορική διαφορά δεν θα πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την ευρύτερη ευρω-ατλαντική συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024