Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων

Στη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων με παραβάσεις προχωρά το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με την ολοκλήρωση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία επιβάλλει όλα τα τουριστικά καταλύματα να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και να υπάγονται στον συνεχή τακτικό έλεγχο των αρμοδίων Αρχών…

Στη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων με παραβάσεις προχωρά το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με την ολοκλήρωση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία επιβάλλει όλα τα τουριστικά καταλύματα να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις<...>λειτουργίας και να υπάγονται στον συνεχή τακτικό έλεγχο των αρμοδίων Αρχών.

“Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για κάθε επισκέπτη –Έλληνα και ξένο-αποτελεί πρωταρχικό στόχο της στρατηγικής μας. Όλες οι ενέργειές μας αποσκοπούν πρώτα και πάνω από όλα στη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Με τη ρύθμιση αυτή ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ελέγχου και χορήγησης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων με χρόνιες εκκρεμότητες ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χτες μετά από συνάντηση που είχε με τους φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η τελευταία, που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εφαρμογή της, θα σφραγισθεί κάθε τουριστικό κατάλυμα, που λειτουργεί χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. “Με τη ρύθμιση αυτή” επεσήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, “θα τεθεί τέλος σε παρόμοια φαινόμενα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε κάθε πιθανότητα να πληγεί ο ελληνικός τουρισμός με οποιοδήποτε τρόπο”.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει τη χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας εντός τετραμήνου σε όσα τουριστικά καταλύματα λειτουργούσαν χωρίς αυτό μέχρι σήμερα, είτε γιατί δεν τους είχε χορηγηθεί, είτε γιατί είχε λήξει η ισχύς των πιστοποιητικών τους, εφόσον καταθέσουν έγκαιρα σχετική αίτηση και όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, στα οποία περιλαμβάνονται:

  • Πιστοποιητικό πυρασφάλειας, 8ετούς ισχύος, για το σύνολο της υφισταμένης κτιριακής εγκατάστασης, που εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός, μετά από την υποβολή και τον έλεγχο απ’ αυτήν : α) μελέτης πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β του Π4 71/1988 και β) βεβαίωσης διπλωματούχου μηχανολόγου μηχανικού και του ιδιοκτήτη ή του εκμεταλλευόμενου το τουριστικό κατάλυμα (φυσικού προσώπου ή νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου) ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα από την μελέτη μέτρα και μέσα πυροπροστασίας. Η Π.Υ. δύναται να διενεργεί έκτακτους δειγματοληπτικούς ελέγχους, εντός της ταχθείσας προθεσμίας του ενός μηνός, προς διαπίστωση της τήρησης ή μη των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας. Σε περίπτωση που η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαπιστώνει ελλείψεις στην μελέτη ή αποκλίσεις στην εφαρμογή των οριζόμενων σ’ αυτήν μέτρων παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, είτε κατόπιν της μελέτης του υποβληθέντος φακέλλου, είτε κατόπιν του διενεργηθέντος δειγματοληπτικού ελέγχου, δύναται να χορηγεί Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας προσωρινής ισχύος εντός της παραπάνω προθεσμίας, το οποίο θα γίνεται αποδεκτόν, για διάστημα έως έξι (6) μηνών, εντός του οποίου υποχρεούται ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευόμενος το τουριστικό κατάλυμα να άρει τις διαπιστωθείσες πλημμέλειες.
  • Βεβαίωση και τεκμηρίωση, με τεχνικά στοιχεία, της επάρκειας της κτιριακής εγκατάστασης από πλευράς στατικής, αντισεισμικής και δομικής, από δύο διπλωματούχους μηχανικούς του Πολυτεχνείου ή άλλης ισοδύναμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που να καλύπτουν το σύνολο των υφισταμένων εγκαταστάσεων της επιχείρησης.
  • Βεβαίωση της αρμόδιας 4ιεύθυνσης Υγιεινής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τεκμηρίωση, με τεχνικά στοιχεία, της επάρκειας της υφισταμένης εγκατάστασης διαχείρισης υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με την παράγραφο Ζ του Π.4. της 20/1/1988 (Φ.Ε.Κ. 61/4΄), καθώς και καλής λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος του καταλύματος ή βεβαίωση σύνδεσης με το αποχετευτικό σύστημα του δήμου από τον οικείο ΟΤΑ.
  • Πλήρη σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων της υφισταμένης κατάστασης των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων του καταλύματος συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, στην οποία δηλώνεται ότι τα υποβαλλόμενα σχέδια αποτυπώνουν την υφισταμένη κατάσταση του καταλύματος και των εγκαταστάσεών του. Κάθε θεώρηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων δεν συνεπάγεται οποιασδήποτε φύσεως νομιμοποίηση, εκτός από την προβλεπόμενη τακτοποίηση που προβλέπεται στο παρόν.
  • Παράβολο υπέρ του 4ημοσίου και υπέρ ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης.


Παράλληλα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσει το Υπουργείο. Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογράψει την αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής συντονισμού πολιτικών του τομέα τουρισμού, προκειμένου να επιτύχουμε την ταχύτερη και ποιοτικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που αναλογούν στον τομέα του τουρισμού. “Έχουμε τη δυνατότητα και θέλουμε” πρόσθεσε “να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κονδύλια από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα:
  • «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»,
  • «Ψηφιακή Σύγκλιση»,
  • «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»,
  • «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» και
  • «Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης»”
.

Επίσης, έπειτα από δημόσια διαβούλευση, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προχωρά ακόμη περισσότερο στην υλοποίηση του νόμου για τον Ιαματικό Τουρισμό, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των οικονομικών επιβαρύνσεων, της διαδικασίας και των απαραίτητων δικαιολογητικών για την χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στις επιχειρήσεις Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας και Κέντρων Αναζωογόνησης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του νόμου για την Ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, με το οποίο οι Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις εντάσσονται στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επεξεργάστηκε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας κατάταξης των κάμπινγκ σε κατηγορίες αστέρων καθώς και τις τεχνικές και λειτουργικές τους προδιαγραφές. Με αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται στην ελληνική νομοθεσία αυτοτελώς το ζήτημα των προδιαγραφών λειτουργίας των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων, με ένα σύστημα κατάταξης αντίστοιχο με εκείνο των καλύτερων ευρωπαϊκών προορισμών. Ας ληφθεί υπόψη ότι η προηγούμενη σχετική ρύθμιση ανάγεται στο 1978, δηλαδή πριν 30 χρόνια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δυναμικής προώθησης του θαλάσσιου τουρισμού, το ΥΠΤΑΝ προκηρύσσει τις επόμενες μέρες τέσσερις διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη φορέων διαχείρισης τεσσάρων νέων τουριστικών λιμένων, 840 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών συνολικά. Πρόκειται για λιμένες:


  1. στα Μάλλια της Κρήτης,

  2. στη Μυτιλήνη,

  3. στο Αργοστόλι και

  4. στη Ζάκυνθο


Επιπλέον ολοκληρώθηκε και η χωροθέτηση ενός Τουριστικού Λιμένα στο Κεφαλομάντουκο Κερκύρας με 98 θέσεις ελλιμενισμού mega-yachts και ενός Καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με 100 θέσεις ελλιμενισμού.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024