Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ ΣΕΤΕ ζητά επιτάχυνση χορηγήσεων βίζα Σένγκεν από το Υπουργείο Τουρισμού
ΣΕΤΕ

Ο ΣΕΤΕ ζητά επιτάχυνση χορηγήσεων βίζα Σένγκεν από το Υπουργείο Τουρισμού

Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει σε επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού ότι είναι αναγκαία η αυστηρή κωδικοποίηση του καθεστώτος χορηγήσεων βίζας πολλαπλών θεωρήσεων βάσει του κανόνα 'πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μίας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών'.

Σε επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα κεφαλογιάννη και με κοινοποιήσεις στον κ. Αναστάσιο Μητσιάλη, γενικό γραμματέα Υπουργείου Εξωτερικών και κ. Παναγιώτη Μίχαλο, γενικό γραμματέα ΔΟΣ&ΑΣ, ο ΣΕΤΕ ζητά να εφαρμόζεται πάντα ρητά ο κανόνας χορήγησης βίζας το αργότερο εντός 48 ωρών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

“Αγαπητή κυρία υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 07.01.14 συνάντησης και με τον Πρωθυπουργό, επισημαίνουμε πιο αναλυτικά τα σημαντικότερα αναγκαία βήματα, για την περαιτέρω διευκόλυνση και επιτάχυνση χορηγήσεων βίζα Σένγκεν:

Είναι αναγκαία, με βάση και τις ρητές οδηγίες του Πρωθυπουργού, η αυστηρή κωδικοποίηση του καθεστώτος χορηγήσεων βίζας πολλαπλών θεωρήσεων βάσει του κανόνα ‘πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μίας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών’. Σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο διαφορετικών ερμηνειών από κάθε προξενική αρχή, που οδηγεί σε χορηγήσεις βίζας πολλαπλών χρήσεων διάρκειας λίγων μηνών κ.λπ., είτε λόγω έλλειψης συγκεκριμένων κατευθύνσεων, είτε λόγω λανθασμένης στόχευσης αύξησης του αριθμού των χορηγήσεων στους ίδιους επισκέπτες και όχι μείωσης της γραφειοκρατίας και δημιουργίας επαναλαμβανόμενης πελατείας προς την χώρα. Επίσης, πρέπει να εφαρμόζεται πάντα ρητά ο κανόνας χορήγησης βίζας το αργότερο εντός 48 ωρών.

Προτείνουμε να επαναληφθεί η περυσινή ημερίδα στην Αθήνα με τους αρμόδιους Προξένους από τις βασικές αγορές στόχους, με κάλυψη μεταφορικών δαπανών από ΣΕΤΕ, με στόχο την οριζόντια εφαρμογή των ως άνω οδηγιών, αλλά και για την επίλυση σειράς θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι προξενικές αρχές, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Η ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας πρέπει να ορισθεί το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Πρέπει να εξασφαλισθούν για την νέα περίοδο ανταποδοτικά οφέλη από τον διαμεσολαβητή πάροχο, ο οποίος εισπράττει υπέρογκα ποσά για την προβολή της χώρας και των τουριστικών της προϊόντων. Η χρήση μέρους των εσόδων της βίζας Σένγκεν για την προβολή της χώρας αποτελεί, εδώ και καιρό, ρητή εντολή του Πρωθυπουργού. Υπενθυμίζουμε, ότι η επιλογή του παρόχου έγινε με ανάθεση και όχι με διαγωνιστική διαδικασία, ως όφειλε. Πρέπει επομένως άμεσα να κινηθεί η σχετική διαδικασία.

Ο ΣΕΤΕ, παραμένει στην διάθεση των Υπουργείων Τουρισμού και Εξωτερικών για να παράσχει, εφόσον απαιτηθεί και κατά το 2014, όπως και τα  δύο προηγούμενα έτη, την αναγκαία υποστήριξη διαθέτοντας επιπλέον επιτόπιο βοηθητικό προσωπικό στις κατά τόπους προξενικές αρχές για την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024