Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΌχι στη δημιουργία του Τουριστικού Επιμελητηρίου

Όχι στη δημιουργία του Τουριστικού Επιμελητηρίου

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Aκη Τσοχατζόπουλο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Αιγαίου & Κ.Ε.Ε τονίζει την αντίθεση του στην δημιουργία μιας νέας δομής όπως το Τουριστικό Επιμελητήριο

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Aκη Τσοχατζόπουλο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Αιγαίου & Κ.Ε.Ε τονίζει την αντίθεση του<...> στην δημιουργία μιας νέας δομής όπως το Τουριστικό Επιμελητήριο, που προβάλλεται ιδιαίτερα από ορισμένους συλλογικούς φορείς του τουριστικού κλάδου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η νέα αυτή δομή προβλέπεται να λειτουργήσει ως φορέας πιστοποίησης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος μέσω ελέγχων διοικητικού χαρακτήρα όπως η έκδοση αδειών όλων των επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στο τουριστικό κύκλωμα. Στην διαμόρφωση όμως του τουριστικού προϊόντος ειδικά στις νησιωτικές περιοχές συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Πολλές μάλιστα από τις επιχειρήσεις αυτές είναι ήδη μέλη των τουριστικών τμημάτων των τοπικών Επιμελητηρίων οι δράσεις των οποίων κατά ένα μεγάλο μέρος αφορούν τον τουρισμό, όπως συμμετοχή στους τοπικούς φορείς προώθησης και προβολής του τουρισμού, εκπόνηση μελετών για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, οργάνωση διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων με θέμα τον τουρισμό, συμμετοχή και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών κλπ. Προς τι λοιπόν η δημιουργία του Τουριστικού Επιμελητηρίου, που θα έχει μάλιστα υδροκέφαλο χαρακτήρα (ένα κεντρικό στην Αθήνα) στα πρότυπα των Επιμελητηρίων των πρώην χωρών του ανατολικού μπλόκ;

Στην πράξη μάλιστα το εγχείρημα θα αποδειχθεί ανεφάρμοστο, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, αφού θα έχει πρακτικά προβλήματα λειτουργίας, εκτός και εάν λειτουργήσει ως εισπρακτικός μηχανισμός των συνδρομών από τα μέλη του. Πέραν τούτου θα επιβαρύνει γραφειοκρατικά την λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων και θα αποδυναμώσει τον επιμελητηριακό θεσμό. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο;

Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπου σε παγκόσμια κλίμακα όλες οι χώρες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες απλούστευσης -βελτίωσης του διοικητικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις, εμείς θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας νέας δομής διοικητικού χαρακτήρα όπως το τουριστικό Επιμελητήριο επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι στο σύνολο τους οι τουριστικές επιχειρήσεις. Μήπως πρόκειται για ένα ελληνικό εφεύρημα αφού πουθενά στην Ευρώπη δεν υφίσταται ξεχωριστό τουριστικό Επιμελητήριο;

Απεναντίας ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητας των τοπικών Επιμελητηρίων. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μέχρι σήμερα η έρευνα που διεξάγει ο Σύλλογος μας.

Οι προτάσεις μας

Εκπροσώπηση: Υπάρχει ήδη ένα τουλάχιστον Επιμελητήριο σε κάθε νομό, που όλα μαζί συνιστούν ένα δίκτυο. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος εκπροσωπούνται μέσω των τουριστικών τμημάτων των Επιμελητηρίων. Στην περίπτωση που σε ορισμένα Επιμελητήρια δεν υφίστανται τουριστικά τμήματα μπορούν να συσταθούν με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων. Τα τουριστικά τμήματα των Επιμελητηρίων υποστηριζόμενα από υπηρεσιακά στελέχη με εξειδίκευση στον τουρισμό μπορούν να αποτελέσουν δεξαμενές σκέψης, ιδεών και προτάσεων, τα οποία υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας τουριστικής πολιτικής των Επιμελητηρίων.

Δίκτυο Συμβούλων Τουρισμού: Το δίκτυο θα απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη των Επιμελητηρίων με εξειδίκευση στον τουρισμό. Σε πρώτη φάση τα πρώτα μέλη του δικτύου μπορούν να είναι στελέχη Επιμελητηρίων τουριστικών περιοχών. Το δίκτυο αυτό θα έχει ως σκοπό:

  • την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών
  • την εκπόνηση μεθοδολογικών εργαλείων (επιχειρηματικοί οδηγοί) για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις ενώσεις τους
  • εκπόνηση μελετών, προγραμμάτων για την προώθηση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος

Αρμοδιότητες: Τα Επιμελητήρια όπως γνωρίζετε τηρούν με υπευθυνότητα ορισμένα ειδικά μητρώα και χορηγούν τις αντίστοιχες άδειες (εξαγωγείς, κτηματομεσίτες, ασφαλιστές). Με νομοθετική ρύθμιση μπορούν κάλλιστα να ανατεθούν στα τοπικά Επιμελητήρια αρμοδιότητες όπως: έλεγχος προϋποθέσεων και χορήγηση αδειών λειτουργίας ή εξάσκησης επαγγέλματος, πιστοποίηση της ποιότητας για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος. Αλλά με διοικητικές παρεμβάσεις τα προβλήματα του τουρισμού δεν λύνονται.

Στην Ελλάδα αν και προβλέπεται από τον επιμελητηριακό νόμο 2081/1992, τα Επιμελητήρια δεν διαχειρίζονται υποδομές όπως λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, και επομένως δεν μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τοπική τουριστική ανάπτυξη.

Μπορούν όμως τα Επιμελητήρια με την κατάλληλη στελέχωση να αναδειχθούν τα ίδια σε δομές στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων βοηθώντας κυρίως τις μικρομεσαίες που είναι στο σύνολό τους τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024