Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΌχημα ανάπτυξης που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε είναι η Ολυμπιάδα

Όχημα ανάπτυξης που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε είναι η Ολυμπιάδα

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση, που οργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου με βασικό ομιλητή τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιο Λιάσκο και θέμα τις προοπτικές τουριστικής αναβάθμισης της Κρήτης, ενώ τα μηνύματα που πέρασε για την μελλοντική πορεία του τουρισμού ήταν αρκετά αισιόδοξα

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση, που οργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου με βασικό ομιλητή<...> τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιο Λιάσκο και θέμα τις προοπτικές τουριστικής αναβάθμισης της Κρήτης, ενώ τα μηνύματα που πέρασε για την μελλοντική πορεία του τουρισμού ήταν αρκετά αισιόδοξα.

Στην ομιλία του, ο κ. Λιάσκος δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να συντηρήσουμε την εικόνα, που βγάλαμε προς τα έξω ως χώρα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες”. Η Ολυμπιάδα σημείωσε είναι όχημα ανάπτυξης που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Όσον αφορά στην Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας `Πατρίς`, ο υφυπουργός τόνισε πως “ο τουρισμός είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα, που τις τελευταίες δεκαετίες την οδήγησε σε ραγδαία ανάπτυξη με βάση όμως το μοντέλο τουρισμού `ήλιος – θάλασσα`”. Αυτό κατά τον ίδιο ήταν και η αιτία της ανισόρροπης ανάπτυξης του νησιού, που συγκέντρωσε όλες τις υποδομές του στα βόρεια παράλια και σε θύλακες στα νότια και δεν στράφηκε προς άλλες μορφές τουρισμού.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Υφυπουργός επέμεινε πως “στην προσπάθεια, που καταβάλλεται να αναστραφεί η αρνητική πορεία του τουρισμού σε όλη τη χώρα χρειάζεται να γίνουν συμμέτοχοι, τόσο οι τουριστικοί φορείς όσο και η ΤΑ, ενώ δεν αποδέχτηκε την κριτική, που ασκείται στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για μη παραγωγή έργου λέγοντας πως “αντίθετα, εργάζεται πάνω σε πολυεπίπεδους στόχους” και γι αυτό επικρίσεις χωρίς προτάσεις δεν μπορεί να τις αποδεχτεί.

Ο κ. Λιάσκος στήριξε με πάθος την απόφαση ίδρυσης Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης από την Κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας πως “μέχρι χθες δεν έγινε καμία προσπάθεια στην εμπέδωση τουριστικής ιδεολογίας, ούτε καν το δικό του κεντρικό φορέα δεν είχε ο τουρισμός για να μιλά με άλλα υπουργεία και να επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό”. Είμαστε χρόνια πίσω, ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο και πρόσθεσε πως “αποτελεί σημαντικό βήμα το ότι με νόμο συνδέονται πλέον κάτω από κοινή ομπρέλα οι διαφημιστικές δράσεις για τον τουρισμό και υπάρχει η δυνατότητα κατάρτισης επιτροπών σε κάθε Υπουργείο, που κωδικοποιούν τα προβλήματα αρμοδιότητάς τους, που άπτονται όμως του τουρισμού”.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι “πλέον μπήκαν στόχοι και στρατηγική στον ευαίσθητο αυτό τομέα, που σιγά – σιγά θα ακολουθήσει θετική πορεία”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου κ. Τάκης Καλουτσάκης, λαμβάνοντας με τη σειρά του το λόγο, εξέπεμψε SOS αναφέροντας πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει την ανάπτυξη της Κρήτης. Μάλιστα, ο κ. Καλουτσάκης προέτρεψε τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης να σπάσει τις συντεχνίες, όπως ακριβώς είπε, εξηγώντας στη συνέχεια πως εννοεί όλους εκείνους που με το μερίδιο, που διεκδικούν από φόρους και τέλη σε αεροδρόμια και λιμάνια ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές των εισιτηρίων και κάνουν τις μεταφορές στη χώρα μας μη ανταγωνιστικές.

“Στην Κρήτη”, σημείωσε ο ίδιος, “μπορούν να αναπτυχθούν 22 διαφορετικές μορφές θεματικού τουρισμού, που ως σήμερα κανείς δεν ήθελε να καταγράψει, παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από τη μεριά των ασχολούμενων με τον χώρο”. Ακόμα, ο πρόεδρος δήλωσε στον κ. Λιάσκο πως εάν ο τουριστικός τομέας δεν αναπτυχθεί περαιτέρω στη Κρήτη, τότε σε λίγα χρόνια όλοι οι νέοι θα φεύγουν μετανάστες και στην Κρήτη θα ζουν μόνο όσοι εργάζονται στο Δημόσιο”.

Όσον αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Καλουτσάκης σχολίασε ότι “αποτελεί ένα καλό εργαλείο και αν απαλλαγεί από ορισμένες τρικλοποδιές θα είναι ακόμα καλύτερο”.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γιώργος Παπαδάκης στην ομιλία του και απευθυνόμενος στον Υφυπουργό τόνισε ότι “απαιτούμε από τη νέα διακυβέρνηση της χώρας να θέσει τον πήχη ψηλά και να καταστήσει την Ελλάδα τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο.

Γι αυτό το σκοπό η ΟΝΝΕΔ πρότεινε:

  • απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων
  • αξιοποίηση με διαφάνεια της περιουσίας που διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων
  • απελευθέρωση της τουριστικής αγοράς
  • αισθητή αναβάθμιση των πυλών εισόδου στη χώρα (λιμάνια και αεροδρόμια)
  • αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού
  • διάθεση ικανού ποσού ετησίως για την προβολή της χώρας μας με παράλληλη αναβάθμιση του ΕΟΤ
  • Αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού ως πρεσβευτή του πολιτισμού μας
  • Αξιοποίηση της μεταολυμπιακής κληρονομιάς όχι μόνο σε επίπεδο έργων.

Ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαντουβάς με τη μεγάλη εμπειρία του στο χώρο του τουρισμού εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα του τομέα αυτού στην Ελλάδα είναι οι μεταφορές. “Η ιδιωτική πρωτοβουλία, είπε, “είναι αυτή, που έχει δώσει στην Κρήτη την ανάπτυξη, αφού το Κράτος απουσίαζε επιδεικτικά από όλα τα αναπτυξιακά τεκταινόμενα ως τώρα”. “Όμως”, συμπλήρωσε “δεν μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να φθάσει παντού και δεν μπορεί να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα για παράδειγμα στην Κρήτη, ούτε αυτό της αποκομιδής απορριμμάτων και της κατασκευής ενός καλού οδικού δικτύου”.

Ο κ. Μπαντουβάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ατολμία μετακίνησης του καταυλισμού των αθιγγάνων από το χώρο δίπλα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλά και στη γενικότερη άθλια εικόνα του υποτιθέμενου, κατά τα λεγόμενα του, διεθνή αερολιμένα `Νίκος Καζαντζάκης`.

Ο Βουλευτής της ΝΔ ζήτησε “άμεσα να θεσμοθετηθούν οι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται στην Ελλάδα, να αυξηθεί η τουριστική προβολή της Κρήτης προς τα έξω, να ενισχυθεί η συνένωση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών με αυτοχρηματοδότηση”.

Τέλος, σε χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως “δεν θα πέφταμε έξω, εάν αναζητούσαμε τα αίτια της κρίσης, που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στον κορεσμό του στην κλασική μαζική μορφή του”.

Ο μαζικός τουρισμός, τόνισε ο κ. Τσόκας “είναι αυτός που ανέπτυξε την Κρήτη, που στήριξε οικονομικά τις ξενοδοχειακές – τουριστικές μονάδες του νησιού”. “Όμως, ο κορεσμός του” κατά τον κ. Τσόκα, “σε συνδυασμό με τη διεθνή ύφεση που παρατηρείται, έφερε μια σημαντική κάμψη. “Εάν προσθέσουμε και τις ανερχόμενες τουριστικά χώρες οι οποίες γίνονται ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος, που επηρεάζει πολλαπλά την οικονομία της Ελλάδας και της Κρήτης” επεσήμανε ο κ. Τσόκας.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, “η συνειδητοποίηση του προβλήματος δείχνει και το δρόμο της εξόδου απ` την κρίση που είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η αλλαγή πορείας.

Ο κ. Τσόκας υπενθύμισε ότι “η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί δύο έργα, το `Cultour Med` και το `Capital Blue` στο πλαίσιο του `Interreg Iii B Medocc`, σε συνεργασία με άλλες μεσογειακές Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024