Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι φορείς των νησιών του Αιγαίου ζητούν απόσυρση του Δημοψηφίσματος
Περιφέρεια

Οι φορείς των νησιών του Αιγαίου ζητούν απόσυρση του Δημοψηφίσματος

Σε ανακοίνωσή τους οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ζητούν η κυβέρνηση της χώρας να διαπραγματευτεί σκληρά με τους Θεσμούς, με τους εταίρους μας, να επιτύχει τη καλύτερη δυνατή συμφωνία, με μοναδική και απαράβατη προϋπόθεση: η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

Οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, “εκφράζοντας τις τοπικές μας Κοινωνίες, απαιτούμαι από την Ελληνική Κυβέρνηση, να αποσύρει άμεσα το διχαστικό και παραπλανητικό δημοψήφισμα, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή ύπαρξη της πατρίδας μας και την αποκόπτει από τον φυσικό της χώρο: Την Ευρώπη και τη ζώνη του ευρώ.

Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται εκτός του ευρωπαϊκού δικτύου προστασίας, και σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών των διεθνών μας υποχρεώσεων, οι εικόνες αναξιοπρέπειας, πανικού, ντροπής και απελπισίας που κάνουν το γύρο του κόσμου, προσβάλλουν την περηφάνια την πτρίδας μας, του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας, της κάθε Νησιώτισσας, του κάθε νησιώτη.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο τουρισμός, που αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί για την ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο εθνικό ΑΕΠ, κατακρημνίζεται με ανυπολόγιστες και πολλαπλασιαστικές συνέπειες τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τη πατρίδα μας.

“Ο πρωτογενής τομέας, το εμπόριο, η ναυτιλία, η συνολική οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, βρίσκεται υπό καθεστώς πλήρους κατάρρευσης με τις κλειστές τράπεζες και τη έλλειψη ρευστότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας, έχει λάβει νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή, να διαπραγματευτεί σκληρά με τους Θεσμούς, με τους εταίρους μας, να επιτύχει τη καλύτερη δυνατή συμφωνία, με μοναδική και απαράβατη προϋπόθεση: η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Ο,τιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο, θέτει εν αμφιβόλω τη προοπτική της πατρίδας μας, την εθνική μας κυριαρχία και αποτελεί ταφόπλακα για το μέλλον μας!

Είναι αδιανόητο, η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, η χώρα στην οποία όλοι υποκλίνονται για την ιστορία και τον πολιτισμό της, να απομονώνεται και να εγκλωβίζεται στην εσωστρέφεια, το διχασμό, τη διεθνή ανυποληψία και τον οικονομικό μαρασμό!   

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, όλοι οι δήμαρχοι των νησιών μας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το δημοψήφισμα!

Να ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ και να συμφωνήσει άμεσα με τους εταίρους μας τη καλύτερη δυνατή συμφωνία, που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, ανήκει στη ζώνη του Ευρώ!

Και ΣΤΗΡΙΖΕΙ με όλες τις δυνάμεις της το ΝΑΙ στην Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας!”

Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την απογοήτευσή του για την πορεία των τρεχουσών εξελίξεων εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής. “Προσδοκία μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει”, τονίζει, “το να μην φτάσει η χώρα σε μια κατάσταση που διχάζει τους πολίτες, καταρρακώνει την οικονομία της και είναι δεδομένο πλέον ότι θα έχει πρωτόγνωρες, ολέθριες συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές, είτε η απάντηση την Κυριακή είναι ‘ΝΑΙ’ είτε είναι ‘ΟΧΙ’.

Δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, έτσι όπως τίθεται, επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το εύρος των συνεπειών είτε της μιας είτε της άλλης επιλογής, πόσο μάλλον να ενημερώσει τεκμηριωμένα τους πολίτες γι’αυτό.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η αναβολή του δημοψηφίσματος, εάν είναι εφικτή, φαντάζει ως μια επιλογή που θα έδινε μια προσωρινή τουλάχιστον διέξοδο σε αναζήτηση μιας έντιμης συμφωνίας με τους θεσμούς, θα μετρίαζε τις σοβαρότατες επιπτώσεις της αβεβαιότητας σε στρατηγικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ενώ παράλληλα θα διαφύλαττε την ισχύ του δημοψηφίσματος ως διαπραγματευτικού όπλου για αξιοποίησή του στο μέλλον, αλλά με απολύτως σαφές το όποιο ερώτημα θα τεθεί στους πολίτες, και ξεκάθαρες τις συνέπειες των επιλογών τους.

Τονίζουμε ότι είναι βασική και διαχρονική θέση του Επιμελητηρίου να μην παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών. Άλλωστε, η λειτουργία του Επιμελητηρίου όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει ότι στεκόμαστε μακριά από καταστάσεις που ενδέχεται να διαχωρίσουν τους πολίτες. Θεωρούμε ταυτόχρονα απαραίτητο να κάνουμε γνωστή την πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας, η οποία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και παραμονής στο ευρώ, διότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην παρούσα συγκυρία, βασικό καθήκον του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη των επιχειρήσεων των Κυκλάδων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες προκλήσεις των ημερών, που έρχονται μάλιστα στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς ήδη διανύουμε τη φετινή τουριστική περίοδο, από τα αποτελέσματα της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τοπική μας οικονομία. Επισημαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε στενή και συνεχή συνεργασία με τις επιχειρήσεις του νομού, αναζητώντας εφικτές λύσεις.

Επιπλέον, τονίζουμε ότι σε κάποια νησιά που έχουν υποδεχτεί μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών, ήδη αναφέρονται προβλήματα τροφοδοσίας, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων (κρεατικά κ.λπ.) αλλά και φαρμάκων, λόγω της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα εντός της ημέρας, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στα παραπάνω προϊόντα, με ολέθριες συνέπειες στην τουριστική κίνηση των νησιών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Πολιτεία σε άμεση ανάληψη δράσης για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα, προκειμένου να αποφύγουμε εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις με πρωτόγνωρες αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων, που επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο λόγω της νησιωτικότητας. Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι, λόγω της τραπεζικής αργίας, πολλές και αυξημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων συσσωρεύονται επικίνδυνα σε πολύ σύντομο χρόνο (μέσα – τέλη Ιουλίου), με άμεσο κίνδυνο την αντικειμενική αδυναμία εξόφλησής τους. Καλούμε, επίσης, την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης όλων των επιχειρήσεων αναφορικά με τις κάθε μορφής υποχρεώσεις προκύπτουν στο τρέχον διάστημα.

Τέλος, καλούμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε πλήρη συνεργασία, συνεννόηση και αλληλοσεβασμό έτσι ώστε, κατανοώντας τις πιεστικότατες ανάγκες όλων, να αναζητήσουμε όλοι με ψυχραιμία αμοιβαία εφικτούς τρόπους υπέρβασης των δυσκολιών συμβάλλοντας στο να ξεπεράσουμε την κρίσιμη αυτή δοκιμασία”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

03/02/2023
02/02/2023
01/02/2023
31/01/2023
30/01/2023