Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι ξεναγοί ζητούν διευκρινίσεις για την απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων
Ξεναγήσεις

Οι ξεναγοί ζητούν διευκρινίσεις για την απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων

Η πρόεδρος της European Federation of Tourist Guide Associations θεωρεί εξωφρενικό να μην επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, 'ενω όλοι φορούν μάσκα, τηρούνται αποστασεις, οι ξεναγοί έχουν ασύρματο σύστημα ξενάγησης κ.λπ.'.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19, που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας ολόκληρη η Αττική βρίσκεται στο Επίπεδο 3. Βάσει αυτού του δεδομένου, απαγορευονται οι ομαδικές ξεναγήσεις (σημειώνεται ότι στο Επίπεδο 1 επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις έως 20 άτομα και στο Επίπεδο 2 έως 10 άτομα.

“Αλλά η κυβέρνηση δε διευκρινίζει ‘τι εννοεί ο ποιητής’ με το ‘απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων’ στο επίπεδο 3 -στο οποίο μπορεί αύριο-μεθαύριο να έχουν μπει κι άλλοι νομοί της χώρας μας'”, λέει η κα Έφη Καλαμπουκίδου, πρόεδρος της European Federation of Tourist Guide Associations (FEG). “Μέχρι πόσα άτομα νοείται “ομαδική ξενάγηση, είναι πχ  και με μόνον 2 ή με 4 άτομα για όσους έχουν πριβέ ξεναγήσεις? Επίσης ποιά ακριβώς νοούνται ως “μουσεία”; Είναι πχ οι μονές Καισαριανής και Δαφνίου στην Αττική ή οι μονες των Μετεώρων στα Τρίκαλα μουσεία ή χώροι λατρείας; Νοούνται το Επταπύργιο ή η Ροτόντα ως μουσεία στη Θεσσαλονίκη; Μνημεία κλειστά είναι, αλλά πολλά μνημεία της UNESCO στην Ελλάδα είναι ταυτόχρονα και χώροι λατρείας.

Ενώ στους χώρους λατρείας λένε τα νέα μέτρα για το επίπεδο 3 ότι επιτρέπονται καθήμενα έως 50 άτομα με μάσκα. Θα πηγαίνουμε τους ελάχιστους για φέτος ξένους επισκέπτες μας ή και τους Έλληνες μόνο σε εκκλησίες και μοναστήρια; Στα τουριστικά λεωφορεία επιτρέπεται το 65% της χωρητικότητας τους σε επιβάτες. Υπάρχουν μικρά γκρουπ των 20 ατόμων σε λεωφορεία, που όταν φτάσουν πχ στην Ακρόπολη, θα πρέπει να χωριστούν σε 3 ομάδες έως 9 άτομα η κάθε μία κι αυτό σε έναν άδειο κι υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο! Θα έχουν 3 ξεναγούς; Είναι τραγελαφικό”, λέει χαρακτηριστικά.

Η κα Καλαμποκίδου θεωρεί εξωφρενικό να μην επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με μικρά γκρουπ όπως μέχρι τώρα π.χ. από 2 έως 15 άτομα σε μουσεία τα οποία είναι φέτος άδεια από επισκέπτες, σχολεία, συλλόγους και πολλά από αυτά έχουν τεράστιες αίθουσες πολλών τετραγωνικών μέτρων “ενώ όλοι φορούν μάσκα, τηρούνται αποστάσεις, οι ξεναγοί έχουν ασύρματο σύστημα ξενάγησης όλα υποχρεωτικά μέτρα ήδη από τον Μάιο”.

Και συνεχίζει: “Όταν τον Μάρτιο συζητούσα με το Υπουργείο Πολιτισμού για τα τότε μετρα, η απάντηση ήταν ‘ό,τι εντολή πάρουμε από το Υπουργείο Υγείας και τον πρωθυπουργό, δεν τα αποφασίζουμε εμείς’. Αλλά τα μέτρα που ανακοινώνουν κάθε φορά που επηρεάζουν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους επισκέπτες μας και όλους εμάς-εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είναι πάντα χωρίς διευκρινήσεις και χωρίς ενημέρωση με διευκρινήσεις τουλάχιστον των τουριστικών φορέων, ούτε από το Υπουργείο Τουρισμού καν. Μπορούμε, ας πούμε να κάνουμε με την Αττική στο επίπεδο 3 τώρα walking tour στην Πλάκα, το Σύνταγμα κ.λπ. με 15 άτομα, με μάσκες όλοι και whispers, σε αποστάσεις, χωρίς να μπούμε κάπου σε εσωτερικό χώρο; Δεν το ξέρει κανείς σίγουρα αν όντως είναι στη διάταξη για μάξιμουμ συγκεντρώσεις έως 9 άτομα και αυτο. Ή θα έρθει ο αστυνομικός που θα ερμηνεύσει όπως θεωρεί αυτός το μέτρο και θα επιβάλει πρόστιμο και θα διαλύσει ένα μικρό γκρουπ σε ξενάγηση στους δρόμους; Όλα είναι φλου στην ερμηνεία… Ο κάθε αρχαιοφυλακας και ο κάθε αστυνομικός μπορεί να τα ερμηνεύει αλλιώς.

Τουλαχιστον, αν ξέραμε σίγουρα ότι γκρουπ που κάνει περιπατητική ξενάγηση με απόστασεις και είναι π.χ. 10-15 άτομα με whispers, δε θα το σταματήσει η αστυνομία λόγω του μέτρου των συγκεντρώσεων έως 9 άτομα, κάτι είναι κι αυτό. Αν δεν μπορέσουν να πουλήσουν τα τουριστικά πρακτορεία ή τα λιγοστά κρουαζιερόπλοια την ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο και τα μουσεία μας, δεν θα μπορούν να δουλέψουν κάποιοι με walking tour ούτε εκτός μουσείων και μνημείων μας. Αν κι αυτό είναι παράνομο, δε μένει τίποτε άλλο, ούτε σε τουριστικά γραφεία, ούτε σε ξεναγούς”.

Η κα Καλαμπουκίδου αναφέρει ότι ο ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού δε φαίνεται να συνεργάζονται, οι αρχαιολόγοι, οι αστυνομικοί και οι αρχαιοφύλακες “πορεύονται όπως κρίνουν, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, φοβούνται τα πρόστιμα και προτιμούν να λένε ‘όχι'”. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα site, museum και destination management, είναι λέξεις άγνωστες και αυτό βλάπτει την γενική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα, οι ξεναγοί περιμένουν να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και μετά να ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να λάβουν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο απο 534 ευρώ. “Αυτά μόνο και τίποτε άλλο”, λέει η κα Καλαμπουκίδου. “Για όλο το καλοκαίρι ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε για αναδρομικά, γιατί είναι χρήματα της Ε.Ε. και εκ των υστερων δε δίνονται!

Όλοι οι ξεναγοί όλων των χωρών της Ε.Ε. παίρνουν για όλο το χρόνο επιδότηση για να καλύψουν το βασικό μισθό και την ασφάλισή τους. Προχθές έμαθα ότι στη Σλοβενία θα λάβουν 1.100 ευρώ το μήνα έως το τέλος της χρονιάς. Οι ξεναγοί της Ιρλανδίας παίρνουν από την αρχή της κρίσης 350 ευρώ την εβδομάδα, οι Ιταλοί 1.000 ευρώ το μήνα, όπως και πολλοί άλλοι στην Ε.Ε. Εμείς παίρνουμε τα λιγότερα από όλους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024