Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΠανηγυρικό κλίμα, αλλά με προβληματισμούς, στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ

Πανηγυρικό κλίμα, αλλά με προβληματισμούς, στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ

Αν και ήταν πανηγυρικό το κλίμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΞ, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, και εντυπωσίασε η παρουσία πολλών μελών της κυβέρνησης, στην ουσία αναδείχθηκαν και σοβαρά προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποτελούν και προϋποθέσεις για την επίτευξη των αναμενόμενων αυξημένων εσόδων από την φετινή τουριστική κίνηση. Γενικά, η Συνέλευση έκλεισε σε κλίμα αισιοδοξίας, αλλά και επιφυλακτικότητας για τους προβληματισμούς.

Πανηγυρικό το κλίμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ, με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων Μελών και άλλων επαγγελματιών του τουρισμού, και κυρίως με την πολυπληθή παρουσία μελών της Κυβέρνησης, συμμετείχαν οι υπουργοί: Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης και Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη. Επίσης συμμετείχαν και έκαναν εισηγήσεις και οι διοικητές ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής και ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια του Προγράμματος “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Έλενα Ράπτη, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση κ.ά.

Οι πρόεδροι των φορέων του κλάδου, κ.κ. Ρέτσος, Βασιλικός και Τάσιος, στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στα θέματα που απασχολούν τα ξενοδοχεία και γενικότερα την τουριστική επιχειρηματικότητα, και έθεσαν επισημάνσεις προς τους παρόντες υπουργούς. Οι υπουργοί αναφέρθηκαν κυρίως στις ενέργειες και μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.


Το προεδρείο της ΠΟΞ.

Περιγράφοντας με οικονομικά στοιχεία, ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην τελευταία διετία, στα μέτρα φορολογικής υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα και με δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και στα οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ κράτησε επιφύλαξη για την αιτούμενη περεταίρω στήριξη, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται με θετικότητα, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος επικέντρωσε την εισήγησή του στα νέα μέτρα αστυνόμευσης και εξάλειψης εγκληματικότητας, στην απασχόληση και ενέργειες αστυνομικών ομάδων και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης αντίστοιχα, περιέγραψε τις ενέργειες υποστήριξης των εργαζομένων, τα ειδικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν για να διατηρήσουν τις εργασιακές θέσεις αλλά και αντίστοιχη ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε ρεκόρ 20ετίας τον Απρίλιο 2022 στους κλάδους εστίασης και τουρισμού, και αναφέρθηκε στην σύζευξη του ΟΑΕΔ και την προσπάθεια προώθησης καταγεγραμμένων ανέργων στις κενές θέσεις των τουριστικών επιχειρήσεων ενέργεια υπό εξέλιξη.


Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης  κατά την ομιλία του.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις αισιόδοξες προοπτικές της φετινής περιόδου, στα θετικά μηνύματα από διάφορες αγορές, το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, και άλλες δράσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου, και στην επιτυχημένη προσπάθεια που άρχισε από την περίοδο της πανδημίας, όταν ήταν υπουργός Υγείας, και που συνεχίζει με το επιτυχημένο re-branding της χώρας ως ασφαλούς προορισμού. Επίσης έκανε και εκτενή αναφορά στην ευρύτητα των επιπτώσεων του τουρισμού σε όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε κυρίως στην υποστήριξη και επίτευξη και μέσα στην περίοδο της πανδημίας της υλοποίησης πολλών επενδύσεων και του συνεχιζόμενου θετικού ενδιαφέροντος επενδυτών, επισημαίνοντας και τις ενέργειες του υπουργείου για την περεταίρω διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων.

Όμως στη Συνέλευση αναδείχθηκαν και σοβαροί προβληματισμοί του κλάδου, καθώς και ανησυχίες και για την φετινή τουριστική περίοδο παρά την αισιοδοξία για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Τα κυριώτερα προβλήματα που τέθηκαν ακολουθούν.

Καταρχήν όλοι οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων εξέφρασαν προς τα μέλη της Κυβέρνησης το σοβαρό και πλέον σχεδόν μη διαχειρίσιμο, πρόβλημα της αύξησης της οικονομίας διαμοιρασμού – των βραχυχρόνιων καταλυμάτων – που όχι μόνο έχει αφαιρέσει από τον αστικό ιστό πολλών πόλεων καταλύματα για τους κατοίκους, αλλά και δημιουργεί ουσιαστικά αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Δεύτερο σοβαρό πρόβλημα οι ανατιμήσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις ως αποτέλεσμα και της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και γενικότερα του προβλήματος της ενέργειας, επιπτώσεις σοβαρών αυξήσεων στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και η ανησυχία της αντιμετώπισης των δαπανών αυτών, γιατί παρόλη την αναμενόμενη αύξηση κίνησης, οι τιμές δεν έχουν αναπροσαρμοστεί επαρκώς.


Άποψη της Γενικής Συνέλευσης.

Τρίτο πρόβλημα η διογκούμενη έλλειψη προσωπικού, που δεν δικαιολογείται από την κυκλοφορούσα αναφορά σε χαμηλούς μισθούς, γιατί οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί σε αυτό, αλλά διαφαίνεται ότι οφείλεται κυρίως από την μετακίνηση εργαζομένων από τον εποχιακό τουριστικό κλάδο σε άλλους, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν τα ξενοδοχεία τους απαιτούμενους υπαλλήλους.

Συζητήθηκε το θέμα από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Βούλτεψη, που επεσήμανε τις ενέργειες που γίνονται για την ένταξη των προσφύγων στην εργασιακή απασχόληση, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια υποστήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων για τις ανάγκες τους, για την γενικότερη προσφορά εργασίας σε νόμιμους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επισημάνθηκε όμως ότι η προσπάθεια μπλοκάρει και στην ανάγκη εκπαίδευσης των ατόμων αυτών και στις, όπως επεσήμανε η υφυπουργός, απαράδεκτα δύσκολες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέταρτο πρόβλημα οι οικονομικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες που έχουν αφήσει τα δυο χρόνια πανδημίας στις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους που τώρα γίνονται ληξιπρόθεσμες. Οι εκπρόσωποι των φορέων έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις προς την κυβέρνηση και ζήτησαν μέτρα για να επιδειχθεί περαιτέρω ανοχή και παράταση υποχρεώσεων.

Και πέμπτο πρόβλημα, η υποστήριξη των επιχειρήσεων που είχαν ιδιαίτερη πελατεία από χώρες – αγορές που έχουν επηρεαστεί από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την ίδια την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τις γύρω χώρες αλλά και ευρύτερα, και δεν έχουν μπορέσει να αντικαταστήσουν τις αγορές αυτές ή υπέστησαν οικονομικές ζημίες από την συνεχιζόμενη ταξιδιωτική αναστάτωση.

Επισημάνθηκε, τέλος, ότι το πλαίσιο της ανάκαμψης εκφράζεται με διαφορετικές επιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και χρειάζεται να εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων προορισμών. Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά στην ανάγκη ουσιαστικής εφαρμογής πολιτικών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που συνδυάστηκε και με το σκεπτικό ότι θα αποτελεί κίνητρο πολύμηνης απασχόλησης που θα επαναφέρει ενδιαφερόμενους να εργαστούν στον κλάδο.

Αν και το γενικότερο κλίμα στην Γενική Συνέλευση ήταν θετικό, οι ανησυχίες ήταν έκδηλες στους επιχειρηματίες, και πολλές εκφράστηκαν σχετιζόμενες περισσότερο με τα μικρότερα και χαμηλότερων κατηγοριών ξενοδοχεία, που όμως αποτελούν το μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων καταλυμάτων στην χώρα. Γενικά η Συνέλευση έκλεισε σε κλίμα αισιοδοξίας, αλλά και επιφυλακτικότητας για τους προβληματισμούς του κλάδου.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024