Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΠαράδοση της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών στο Δήμο Καλλιθέας
Από το Υπ. Πολιτισμού και την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ

Παράδοση της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών στο Δήμο Καλλιθέας

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Δήμο Καλλιθέας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας, ο υπουργός […]

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα Ολυμπιακά Ακίνητα<...> στο Δήμο Καλλιθέας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας, ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε τα εξής:

“Σήμερα παραδίδουμε στους δημότες της Καλλιθέας τη Ναυταθλητική Μαρίνα Τζιτζιφιών. Κάνουμε ένα όνειρο πραγματικότητα κι έτσι ένα πανέμορφο κομμάτι από αυτό το τεράστιο μπαλκόνι της Αθήνας θα αποκτήσει έναν πολιτιστικό χαρακτήρα πρωτόγνωρο, πρωτότυπο και πανέμορφο. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα, προκειμένου να αναβαθμίσουμε ολόκληρη την περιοχή και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Βέβαια, η αρχή είχε γίνει πριν δύο χρόνια περίπου, τον Ιανουάριο του 2007. Τότε το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Καλλιθέας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο το Δημόσιο δεσμεύτηκε να παραχωρήσει 28 στρέμματα από την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δήμο Καλλιθέας και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών.

Αυτή η παραχώρηση υπήρξε αντισταθμιστική έναντι της υπόλοιπης έκτασης του Ιπποδρόμου, στην οποία με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου θα κατασκευαστούν δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις – της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης – ενώ ο περιβάλλων χώρος έκτασης 120 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε πρότυπο σύγχρονο βιοκλιματικό πάρκο.

Σήμερα η υπόσχεση εκείνη της 12ης Ιανουαρίου 2007 γίνεται πραγματικότητα κι ο Δήμος Καλλιθέας κερδίζει πολλαπλά:

  • Πρώτον, κερδίζει διότι αναβαθμίζεται θεαματικά η περιοχή με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Δημιουργείται ένα μοναδικό πολιτιστικό κέντρο-μαγνήτης για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, με ακτινοβολία σε όλη την Ελλάδα και πέραν αυτής.
  • Δεύτερον κερδίζει, διότι σήμερα παραχωρείται στο Δήμο η Ναυταθλητική Μαρίνα Τζιτζιφιών με τα ακίνητά της. Ενώ εβδομήντα από τις 400 και πλέον θέσεις της, καθώς και ένα από τα κτίρια, παραχωρούνται στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, για να στηριχθεί έμπρακτα ο ναυταθλητισμός.
  • Τρίτον, οι πολίτες της Καλλιθέας αποκτούν πρόσβαση στη θάλασσα, και μάλιστα σε μια υποδομή από τις πιο σπάνιες και πλέον απαραίτητες σε μια αρχιπελαγική χώρα όπως η Ελλάδα: σε μαρίνα.

Να σημειώσουμε ότι ο αρχιπελαγικός τουρισμός στηρίζεται πρωτίστως σε μαρίνες. Κι όμως, εκεί που κυρίως υστερούν οι ελληνικές τουριστικές υποδομές είναι αυτό ακριβώς: οι μαρίνες. Μια μαρίνα από τις λίγες που υπάρχουν και από τις μεγαλύτερες, περνάει πλέον στο Δήμο Καλλιθέας.

Κι όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Σύμφωνα με την επιθυμία των ίδιων των κατοίκων, αλλά και με τρόπο που εξυπηρετεί το γενικότερο δημόσιο συμφέρον. Διότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι κοινωνικός πλούτος μόνο όταν συνεχίζουν να αξιοποιούνται και μετά τους Αγώνες. Όχι όταν παραμένουν ανενεργές. Η παραχώρησή τους από το ΥΠ.ΠΟ. και τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στο Δήμο Καλλιθέας, εξασφαλίζει απόδοση για τον ίδιο το Δήμο που θα τις αξιοποιήσει και απαλλάσσει το Δημόσιο από το κόστος συντήρησής τους. Έτσι αναβαθμίζεται ένας μεγάλος Δήμος του Λεκανοπεδίου, ανακουφίζεται ο δημόσιος προϋπολογισμός και μετατρέπονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις από «παθητικό» για το κράτος σε ενεργητικό για την Τοπική κοινωνία.

Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις που πριν από πέντε χρόνια λάμπρυναν την Ολυμπιάδα της Αθήνας, τώρα παίρνουν αξία (αφού ενεργοποιούνται) και δίνουν αξία (αφού η ενεργοποίησή τους παράγει εισόδημα, υπηρεσίες και συνέργειες). Πρόκειται, επομένως, για μια πολύ σημαντική τομή στη λειτουργία του κράτους και στις σχέσεις του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024