Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠεριορισμοί από το ΣτΕ στους ΟΤΑ για την παραχώρηση αιγιαλών προς ενοικίαση σε ιδιώτες
Νομοθεσία

Περιορισμοί από το ΣτΕ στους ΟΤΑ για την παραχώρηση αιγιαλών προς ενοικίαση σε ιδιώτες

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι με την παραχώρηση κάθε έτος όλων των παραλιών στους δήμους με μια υπουργική απόφαση δε διασφαλίζεται η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση, ούτε διαφυλάσσεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιχειρεί να “φρενάρει” τις μαζικές παραχωρήσεις των αιγιαλών και των παραλιών στους δήμους, καθώς σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι με την παραχώρηση κάθε έτος όλων των παραλιών στους δήμους με μια υπουργική απόφαση δεν διασφαλίζεται η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση, ούτε διαφυλάσσεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους. Ως εκ τούτου η παραχώρησή τους για ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους χρήσεις θα πρέπει να γίνεται μεμονωμένα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε ακτής.

Η επταμελής σύνθεση του Ε’ Τμήματος με την απόφαση 3944/15 (εισηγήτρια η σύμβουλος κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε ασκήσει προ ετών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ενάντια σε απόφαση του 2009 (των Υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Εσωτερικών) περί απευθείας παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης. Προηγήθηκε τον Μάρτιο ανάλογη απόφαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος (αρ. 646/15) που λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος παρέπεμψε την οριστική κρίση του θέματος στην επταμελή του σύνθεση.

Μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης τον Μάρτιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε φέτος για πρώτη φορά στην έκδοση ειδικών αποφάσεων (κατά περίπτωση ή περιοχή) για την παραχώρηση των αιγιαλών και παραλιών που βρίσκονται σε περιοχές NATURA. Ομως η διαδικασία καθυστέρησε απελπιστικά (εκδίδονταν αποφάσεις έως και τα τέλη Αυγούστου), με αποτέλεσμα πολλές παραλίες να μισθωθούν χωρίς να ληφθεί καμιά ειδική μέριμνα. Επιπλέον δεν υπήρξε ούτε μία απόφαση που να απαγορεύει την παραχώρηση της χρήσης μιας εξαιρετικά ευαίσθητης παράκτιας περιοχής, καθώς θεωρείται αυτονόητο από τη Διοίκηση ότι όλες προσφέρονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για εκμετάλλευση.

“Η γκρίζα ζώνη που υπάρχει στο θέμα του χωροταξικού, δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές” δήλωσε στην εφημερίδα “Ημερησία” ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τονίζοντας ότι “όταν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά, όταν δε γνωρίζουμε τι ισχύει στο φορολογικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει σταθερότητα και όταν δεν ξέρουμε τι ισχύει με το χωροταξικό, τότε ποιος επενδυτής θα έρθει στην Ελλάδα;”.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην (ενιαία, πλέον) κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών προστίθενται τα νησιά Αλόννησος, Κύθνος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Κέα, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος και Φολέγανδρος, ενώ μεταφέρονται στην κατηγορία των μικρών ή με προβλήματα ανάπτυξης νησιών η Κίμωλος και η Ανάφη. Δηλαδή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών ανήκουν πλέον τα εξής νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Χίος. Στην κατηγορία “σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης” ανήκουν όλα τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά της χώρας (εκτός Κρήτης και Εύβοιας που στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτικός χώρος). Στα μικρά νησιά αυτής της κατηγορίας, η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται στα 15 στρέμματα και επιτρέπονται 8, 9 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων μονάδες αντίστοιχα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024