Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΠετραλιά: Όλο και πιο ισχυρή η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού

Πετραλιά: Όλο και πιο ισχυρή η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού

Άνοιξε χθες Πέμπτη, τις πύλες του το 11ο Τουριστικό Πανόραμα 2006, με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, να πραγματοποιεί τα εγκαίνια της έκθεσης. Παρόντα στην εκδήλωση ήταν πολιτικά στελέχη των περισσοτέρων κομμάτων, καθώς επίσης…

Άνοιξε χθες Πέμπτη, τις πύλες του το 11ο Τουριστικό Πανόραμα 2006, με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, να πραγματοποιεί<…>τα εγκαίνια της έκθεσης. Παρόντα στην εκδήλωση ήταν πολιτικά στελέχη των περισσοτέρων κομμάτων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού, όσο και επιχειρηματίες.

Στην ομιλία της η υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση έχει αναδείξει την τεράστια αναπτυξιακή σημασία του τουρισμού και στα πλαίσια αυτά έχουμε αναγνωρίσει και προωθήσει τον εσωτερικό τουρισμό περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν. Η προώθηση των τουριστικών επενδύσεων σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με ένα δυναμικό πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης, διασφαλίζουν ότι η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού θα είναι όλο και πιο ισχυρή”.

Αναφερόμενη στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, τόνισε ότι “η Ελλάδα έχει αναπτύξει – και θα συνεχίσει στο μέλλον να αναπτύσσει όλο και περισσότερο τις Νέες Μορφές Τουρισμού, όπως ο ιαματικός τουρισμός, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός κ.λ.π. Στηρίζουμε ολόπλευρα όλες τις προσπάθειες για την ανάδειξη ενός νέου τουριστικού μοντέλου, που συμπληρώνει το μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας”.

“Όλοι οι παράγοντες του κλάδου του τουρισμού στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι ένα πεδίο αυξημένων ευκαιριών ανοίγεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου εντυπωσιακής ανάπτυξης για τον τουρισμό σε διεθνές επίπεδο. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια οι αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα διπλασιαστούν και θα αγγίξουν το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, έχει διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει μόλις το 15% των δυνατοτήτων ανάπτυξης που έχει στον τουρισμό.» Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από έκθεση του WTTC όπως τόνισε η υπουργός. «Κατά συνέπεια”, συνέχισε, “η πρόκληση να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης είναι υπαρκτή και κυρίως ρεαλιστική». Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα του συνεδριακού τουρισμού, η υπουργός είπε χαρακτηριστικά για το συνεδριακό κέντρο και την ανάγκη δημιουργίας του ‘συνεδριακό, συνεδριακό, συνεδριακό!’, υπονοώντας την υποστήριξη της σε αυτό το θέμα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αναστάσιος Νεράντζης, και ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος, παρευρέθηκαν επίσης στα εγκαίνια της 11ης Έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα». Ο κ. Νεράντζης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, τα έσοδα από τον τουρισμό προσεγγίζουν σε ποσοστό το 7% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοδυναμούν με τις εξαγωγές αγαθών. Ο τουριστικός τομέας απασχολεί το 16,5% του ενεργού δυναμικού και αντιπροσωπεύει συνολικά το 15% του ΑΕΠ. Παράλληλα, μελέτες εκτιμούν πως ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει 150.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2010, απορροφώντας το ένα τρίτο της υφιστάμενης ανεργίας.

«Τα τελευταία δυο χρόνια, είπε ο υφυπουργός, «ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο αντιστρέφοντας τις αρνητικές τάσεις των προηγουμένων ετών, καθώς το 2005, σε σύγκριση με το 2004, σημείωσε αύξηση 4,7% σε επίπεδο αφίξεων και 6,7% σε επίπεδο εσόδων».

Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», χρηματοδοτεί έργα υποδομής και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού τουριστικών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 720 εκατ. ευρώ. Η απορρόφηση των πόρων του ΕΠΑΝ για τον τουριστικό τομέα, από το 8%, που ήταν τον Μάρτιο του 2004, ξεπέρασε -μέσα σε δύο χρόνια- το 46% (αύξηση σχεδόν 500%).

Έως σήμερα, έχουν εγκριθεί περισσότερα από 5.245 επιχειρηματικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 590 εκ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό του δυναμισμού του τουριστικού κλάδου ότι, στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 480 επενδυτικά σχέδια και έχουν εγκριθεί περισσότερα από τα μισά, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 560 εκατ. ευρώ, επεσήμανε ο κ. Νεράντζης.

Τιμώμενη περιοχή της έκθεσης για φέτος είναι η Νομαρχία Χαλκιδικής με τον νομάρχη κ. Αργύρη Λαφαζάνη, να παρουσιάζει το νέο λογότυπο της νομαρχίας. Στο περίπτερο της νομαρχίας ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θεματικό τουρισμό και συγκεκριμένα στη θάλασσα, τις αποδράσεις στη φύση, τον αγροτουρισμό και την ιστορία, καθώς επίσης και στο Aγιο Όρος. Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά ήταν τιμώμενη περιοχή μία νομαρχία της χώρας και όχι κάποια περιφέρεια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024