Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠετραλιά: Στην Πελοπόννησο μπορούν να συναντηθούν αρμονικά όλες οι μορφές τουρισμού
Παρουσίαση Τουριστικής Χάρτας Πελοποννήσου

Πετραλιά: Στην Πελοπόννησο μπορούν να συναντηθούν αρμονικά όλες οι μορφές τουρισμού

Η Πελοπόννησος έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να κάνει πράξη μια τουριστική ανάπτυξη που θα προωθεί τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα νέα τουριστικά προϊόντα, ενώ μπορεί να αποκτήσει ακτινοβολία μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν…

Η Πελοπόννησος έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να κάνει πράξη μια τουριστική ανάπτυξη που θα προωθεί τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα νέα τουριστικά προϊόντα, ενώ μπορεί να αποκτήσει ακτινοβολία μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν<…>της Τοσκάνης στην Ιταλία, ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, παρουσιάζοντας χτες από την Καλαμάτα την Τουριστική Χάρτα Πελοποννήσου.

Όπως ανέφερε η κα υπουργός, “η Πελοπόννησος προσφέρει ένα από τα πιο συναρπαστικά «ταξίδια στο χρόνο» σε ολόκληρο τον κόσμο”. Προσφέρει ένα ταξίδι που ξεκινά από την προϊστορία και την μυθολογία για να περάσει μέσα από το Βυζάντιο και να φτάσει στο «σήμερα» μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου δεν υπάρχει ένας συνδυασμός ανάλογος με αυτόν των Μυκηνών, της Επιδαύρου και του Μιστρά, του Ταϋγέτου. Αρχαιολογικοί χώροι που χάνονται ανάμεσα στην προϊστορία και το μύθο συνυπάρχουν στην Πελοπόννησο με μοναστήρια που αποτέλεσαν διαμάντια στο στέμμα του Βυζαντίου. Και βεβαίως, η προβολή της Επιδαύρου ως διεθνές κέντρο για παραστάσεις αρχαίου θεάτρου αποτελεί μία από τις σημαντικές επιλογές για την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής.

Γενικώς, ο συνδυασμός πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού βρίσκει στην Πελοπόννησο ίσως την πιο εντυπωσιακή και συγκλονιστική του έκφραση. Ένα δεύτερο ισχυρό χαρακτηριστικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ο συνδυασμός της θάλασσας με το βουνό. Πρόκειται για μία μαγευτική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι σε μικρή απόσταση από μαγευτικές παραλίες βρίσκεται μια σειρά από σπάνιας ομορφιάς ορεινά ιστορικά χωριά και τοπία, όπως και πολλές σύγχρονες πόλεις.

Κατά συνέπεια, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε η κυρία Πετραλιά, “είναι ήδη και μπορεί στο μέλλον να γίνει σε πιο έντονο βαθμό ένα σύγχρονο δίκτυο παροχής τουριστικών υπηρεσιών, το οποίο εκτείνεται από τον θαλάσσιο τουρισμό και τον ιαματικό τουρισμό έως τον αγροτουρισμό και τον συνεδριακό τουρισμό”. “Στην Πελοπόννησο” πρόσθεσε “μπορούν να συναντηθούν αρμονικά όλες οι μορφές του τουρισμού”.

Η Πελοπόννησος, στην οποία σήμερα λαμβάνει χώρα μόλις το 5% των διανυκτερεύσεων, μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Μπορεί να γίνει μία περιοχή με ακτινοβολία μεγαλύτερη από αυτήν της Τοσκάνης στην Ιταλία. “Εργαζόμαστε γιΆ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα, χρόνο με το χρόνο, θα μας δικαιώσουν” ανέφερε η υπουργός.

Όσον αφορά στη νέα τουριστική περίοδο, τα πρώτα charters έφθασαν στην Καλαμάτα. Για πρώτη φορά άνοιξε για τη Μεσσηνία η Σκανδιναβική αγορά. Θα υπάρχουν charters από την Ολλανδία και την Τσεχία, αλλά και από τη Ρωσία. Ενώ και η Ολυμπιακή ξεκινά πτήσεις από Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. “Όλα αυτά οδηγούν στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο αλλά και στην Ελλάδα” υπογράμμισε η κα Πετραλιά, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση του υπουργείου για ίδρυση και λειτουργία Τουριστικής Σχολής στην Καλαμάτα.

ΠΟΤΑ Μεσσηνίας

Η Πελοπόννησος, και ειδικότερα η Μεσσηνία, υποδέχεται μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα και τη μοναδική θεσμοθετημένη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Η συγκεκριμένη επένδυση, που στην πράξη συνίσταται στην προγραμματισμένη δημιουργία ενός νέου ποιοτικού και προσανατολισμένου σε ειδικές μορφές τουριστικού προορισμού, πέρασε πλέον στο στάδιο της υλοποίησης και αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Η επιλογή της περιοχής για τη δημιουργία της ΠΟΤΑ στηρίχτηκε στην ύπαρξη των αξιόλογων φυσικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων πόρων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον και άλλες επενδύσεις έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ. Ο χώρος δημιουργίας της ΠΟΤΑ είναι ενιαίος και περιλαμβάνει τουριστικά καταλύματα διαφόρων λειτουργικών μορφών υψηλής τάξης, κέντρα εστίασης και αναψυχής, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής, αθλητικές εγκαταστάσεις, για τους λουόμενους, με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, τα ήθη και τα έθιμα.

Η δημιουργία της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας θα αποτελέσει μία μορφή ιδιωτικής επένδυσης που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα».

Ειδικά σε ότι αφορά τα έργα και τις επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ανέφερε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

  • Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, τη διετία 2005-2006 εντάχθηκαν στις διατάξεις του 57 επενδυτικά σχέδια για τον Τομέα Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 403 εκατ. ευρώ και το σύνολο των επιδοτήσεων έφθασε τα 197 εκατ. ευρώ.
  • Από τον ΕΟΤ έχουν εκδοθεί ειδικές γνωματεύσεις για την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 43 επενδύσεων ίδρυσης/ επέκτασης ξενοδοχείων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων συνολικής δυναμικότητας 2.746 κλινών και εκκρεμεί η υπαγωγή στο Νόμο για 23 εξ αυτών. Επίσης, ο ΕΟΤ έχει χορηγήσει εγκρίσεις σκοπιμότητας ίδρυσης επτά συνεδριακών κέντρων συνολικής δυναμικότητας 2.150 θέσεων. Τέλος, ο ΕΟΤ ενέκρινε τα αρχιτεκτονικά σχέδια ίδρυσης γηπέδου γκολφ στην Αργολίδα με ξενοδοχειακή μονάδα 737 κλινών.
  • Στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, στα Μέτρα 2.2.2 «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός μικρών καταλυμάτων» και 2.2.3 Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον Τουρισμό, έχουν εγκριθεί 228 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 8,4 εκατ. ευρώ. Στο Μέτρο 5.3.1.1 «Ενίσχυση Ελληνικής Κουζίνας» έχουν ενταχθεί 67 προτάσεις προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση Πετραλιά με νομάρχη Μεσσηνίας και Δήμαρχο Καλαμάτας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Καλαμάτα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, συναντήθηκε χτες το πρωί με τον νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο και εν συνεχεία με τον δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα. “Η εξαγγελία της ίδρυσης και λειτουργίας της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στην Καλαμάτα είναι πολύ σημαντική και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας και των ίδιων των τουριστικών επιχειρήσεων. Η Τουριστική Χάρτα 2007, για την Πελοπόννησο είναι ένα έργο που πραγματικά αρθρώνει όλες τις ανεξάρτητες προσπάθειες των ανθρώπων του τουριστικού χώρου, από τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την υψηλών προδιαγραφών τουριστική ανάπτυξη” δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της συνάντησης ο νομάρχης.

Η χρονιά φέτος για την Μεσσηνία εξελίσσεται πολύ καλά από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε. Ήδη τα πρώτα αεροπλάνα με τσάρτερ έρχονται, ανοίγει η γραμμή της ολυμπιακής με την Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να υπάρχει εισροή επισκεπτών φέτος για την Μεσσηνία από αγορές όπως είναι και η Ολλανδία. Η Καλαμάτα είναι ιδανική για την ανάπτυξη και του αθλητικού και του προπονητικού τουρισμού γιατί υπάρχει μια μεγάλη παράδοση. Τα «Παπαφλέσσια», επειδή προέρχομαι από τον αθλητισμό τα είχα παρακολουθήσει πάρα πολλές φορές, και βεβαίως γνωρίζω και από την θητεία μου στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι πολλές ομάδες προπονούνται στην Καλαμάτα, που είναι χώρος ιδανικός για τον προπονητικό τουρισμό δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης της με τον δήμαρχο Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Πετραλιά.

Η Καλαμάτα όμως όπως πρόσθεσε η υπουργός έχει κι ένα άλλο πολύ σημαντικό και κυρίαρχο στοιχείο που αναφέρεται και στην τουριστική αγορά, έχει τους κατοίκους της. Γιατί δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον. Στον τουρισμό αυτό που παίζει πλέον το μεγάλο ρόλο είναι το ανθρωπογενές περιβάλλον. Είμαστε εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι που παίζουμε σημαντικό ρόλο. Οι καλαματιανοί είναι φιλόξενοι, αλλά είναι και άνθρωποι που δίνονται στην πόλη τους και στα πιστεύω τους. `Αρα, λοιπόν, έχουν κι άλλο ένα συντριπτικό πλεονέκτημα”. Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζουμε την έλευση της υπουργού στην Καλαμάτα. Είναι γνωστό ότι η υπουργός είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και είναι εδώ για να μας μεταλαμπαδεύσει και να μας δώσει κατευθύνσεις, ώστε η πόλη μας να γνωρίζει τουριστική άνθηση και ανάπτυξη. Η Καλαμάτα έχει όλες τις προοπτικές για να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά αφού εκτός από την θάλασσα και τον Ταΰγετο έχει και προσκυνηματικούς και άλλους εξαιρετικούς προορισμούς. Είναι επίσης γνωστό ότι κάθε χρόνο έχουμε σημαντικές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με σημαντικότερη το Φεστιβάλ Χορού. Όλα αυτά αποτελούν συνιστώσες ώστε η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή, να είναι ένας σπουδαίος τουριστικός προορισμός με ποιοτική τουριστική ανάπτυξη».

“Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει θεαματική πρόοδο”

“Είναι γνωστό πως η βιομηχανία των διακοπών, της αναψυχής και του ελεύθερου χρόνου είναι ένας από τους πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας – και θα συνεχίσει να είναι για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα, ήδη ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, μπορεί να πετύχει θεαματική πρόοδο” ανέφερε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην εκδήλωση της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” στην Καλαμάτα με θέμα “Τουρισμός – Βασικός μοχλός ανάπτυξης”.

Η υπουργός χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Έχουμε εκπονήσει ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, που θέτει σε νέα βάση τους στόχους, αλλά και τους όρους για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού μέσα στα επόμενα χρόνια. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο κύμα τουριστικής ανάπτυξης, σε όλη τη χώρα, σε όλες τις Περιφέρειες.

Η αύξηση της ρευστότητας παγκοσμίως είναι ένας ακόμα από τους παράγοντες που ευνοούν όχι μόνο την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και την προώθηση και υλοποίηση μεγάλων, σύγχρονων και σημαντικών επενδύσεων σε όλες τις μορφές τουρισμού.
Χάρη στις προσπάθειες, τις αλλαγές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, η Ελλάδα του σήμερα και του αύριο μπορεί να προσελκύσει στον τομέα του τουρισμού όχι μόνο πολλές ελληνικές, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό από ξένες επενδύσεις.
Η Ελλάδα, από άκρη σΆ άκρη αλλάζει καθώς ενισχύεται η τουριστική φυσιογνωμία, αλλάζουν οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Βήμα προς βήμα αναπτύσσονται όλες οι μορφές τουρισμού, προχωρά η διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και έρχεται όλο και πιο κοντά η μετατροπή της Ελλάδας σε έναν 12μηνο τουριστικό προορισμό.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το κεντρικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι το στοίχημα της ποιότητας – και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε στρέψει την προσοχή μας. Έχει γίνει συνείδηση σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία ότι το μέλλον του ελληνικού τουρισμού περνά από τη θωράκιση και τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας.

Η εμπιστοσύνη στην ποιότητα τουριστικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα είναι ταυτοχρόνως ο θεμέλιος λίθος της επιτυχημένης και αποτελεσματικής προβολής της Ελλάδας στις μεγάλες αγορές.

Είναι η κύρια και αποφασιστική προϋπόθεση για την επιτυχή παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή αναμέτρηση της εικόνας.
Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία στα διεθνή μέσα. Η προσήλωση στην ποιότητα είναι βέβαιο ότι μεγιστοποιεί την θετική επίδραση της προβολής αυτής. Η προβολή δημιουργεί νέους επισκέπτες. Η ποιότητα τους πολλαπλασιάζει“.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024