Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΕΣΕ: Δημόσια διαβούλευση για το νόμο κατά του καπνίσματος
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων

ΠΟΕΣΕ: Δημόσια διαβούλευση για το νόμο κατά του καπνίσματος

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει: “Την Τρίτη 18/1/2011 ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει τις τροποποιήσεις του διαβόητου πλέον `αντικαπνιστικού`νόμου. Παρά […]

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει:<...>

“Την Τρίτη 18/1/2011 ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει τις τροποποιήσεις του διαβόητου πλέον `αντικαπνιστικού`νόμου. Παρά το ότι το γεγονός αυτό καθαυτό αποτελεί δικαίωση των θέσεών μας και του αγώνα που κάναμε όλο αυτόν τον καιρό για την κατάργηση του προβληματικού και ανεφάρμοστου αυτού νόμου, μας προκαλεί έντονη ανησυχία, η άρνηση του υπουργείου να προηγηθεί διαβούλευση με την ΠΟΕΣΕ, δηλαδή με όλους εμάς που αφορά άμεσα το θέμα. Το ενδεχόμενο να παρθούν για άλλη μια φορά αποφάσεις χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη μας, αποτελεί πρόκριμα σίγουρης αποτυχίας των όποιων τροποποιήσεων. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο πρώτος `αντικαπνιστικός` νόμος καταργήθηκε πριν προλάβει να εφαρμοστεί και ο δεύτερος ψυχορραγεί πριν συμπληρώσει τέσσερις μήνες εφαρμογής, ακριβώς επειδή οι κυβερνώντες επέδειξαν ακατανόητη βιασύνη να τους ψηφίσουν χωρίς να ζητήσουν τις απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων”.

Η ΠΟΕΣΕ τονίζει:
“Α. Αρνούμαστε να διαχωριστούμε έντεχνα σε “ευνοημένους” και “αδικημένους” και απορρίπτουμε την επιλεκτική μεταχείριση οποιουδήποτε είδους καταστήματος του κλάδου μας. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης και διασκέδασης, αποτελούν ενιαίο σύνολο, ανεξάρτητα από τον ειδικό χαρακτηρισμό του κάθε ενός (εστιατόριο, καφέ, μπαρ) και οποιαδήποτε απόπειρα διαίρεσής τους την θεωρούμε εκ του πονηρού. Η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι συνολική και δίκαιη.

Β. Απορρίπτουμε εκ των προτέρων τυχόν ρυθμίσεις που θα καταργήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος κατ`όνομα, αλλά θα θέσουν ανεφάρμοστους όρους και ανέφικτες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων μας ως χώρων καπνιζόντων, με σκοπό να καταλήξουμε και στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο. Οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων ανθρώπων.

Γ. Εμμένουμε πεισματικά στη θέση μας για το δικαίωμα επιλογής και αυτοδιάθεσης κάθε ενήλικα πολίτη. Ο αγώνας που δώσαμε όλο τον προηγούμενο καιρό δεν ήταν συντεχνιακή υπόθεση κάποιων επιχειρηματιών όπως κάποιοι (βλ. γενικός γραμματέας Υπουργείου Υγείας) προσπάθησαν να την εμφανίσουν, αλλά απαίτηση της πλειοψηφίας του λαού, που μας υποστήριξε ανεπιφύλακτα. Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του κινήματος άρνησης πληρωμής των διοδίων, η εφαρμογή ενός νόμου κρίνεται από την αποδοχή που έχει από το λαό.

Αδιαφορώντας για τις πληροφορίες που διαρρέονται από αρμόδια και αναρμόδια χείλη για τις πιθανές και απίθανες εκδοχές των τροποποιήσεων που θα εξαγγελθούν την Τρίτη, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει επιτέλους ένας δίκαιος, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος νόμος είναι η δημόσια διαβούλευση, ο συνυπολογισμός όλων των οικονομικών, κοινωνικών και ιδεολογικών παραμέτρων και ο σεβασμός σε όλες τις απόψεις.

Επειδή αρνούμαστε να θέσουμε τις τύχες μας στα χέρια τρίτων, καλούμε όλους τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ Αριστοτέλους 46 Αθήνα, την Τετάρτη 19/1/2011 και ώρα 13,00 προκειμένου σας ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις μας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024