Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠοικίλες οι προκλήσεις για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια

Ποικίλες οι προκλήσεις για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια

Αν και τα μηνύματα για την πορεία του παγκόσμιου τουρισμού είναι εν γένει θετικά, αρκετές είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία τα επόμενα […]

Αν και τα μηνύματα για την πορεία του παγκόσμιου τουρισμού είναι εν γένει θετικά, αρκετές είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν<...>τις οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, όπως ανέφεραν στο Travel Daily News οι Προϊστάμενοι των γραφείων ΕΟΤ στο εξωτερικό από την Ισπανία, το Βέλγιο – Λουξεμβούργο, την Γαλλία και την Ελβετία.

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για ταξίδια μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, όσον αφορά στους πολίτες του οικονομικά ανεπτυγμένου κόσμου, θέματα, όπως αυτό της τρομοκρατίας ή μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, μπορούν να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, όπως επεσήμανε η Προϊσταμένη του Γραφείο ΕΟΤ στη Μαδρίτη, κα Δώρα Μακρή.

Το θέμα της δημογραφικής διάρθρωσης, η οποία μεταβάλλεται ριζικά και συνίσταται στο ότι πολύ περισσότερα άτομα και ιδιαίτερα άτομα άνω των 50 ετών ταξιδεύουν περισσότερο, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις αυτής της ομάδας ηλικίας, αποτελεί ακόμη μια πρόκληση του μέλλοντος, κατά τον Προϊστάμενο του Γραφείο ΕΟΤ Βελγίου – Λουξεμβούργου, κ. Θεόδωρο Χαρτοματσίδη. Η εμφάνιση δε νέων προορισμών, προσθέτει, καθιστούν υποχρεωτική την προσαρμογή των προϊόντων και υπηρεσιών στη νέα πραγματικότητα της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ανάγκη να αναπτυχθεί ο τουρισμός υπό συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής βιωσιμότητας.

Οι κλιματικές αλλαγές, θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος από τη χρήση όλο και περισσότερων αεροπορικών ταξιδίων, αλλά και θέματα ασφάλειας που έχουν να κάνουν με τη διεθνή τρομοκρατία, αποτελούν επίσης ορισμένα από τα προβλήματα που θα κληθεί να ξεπεράσει στο μέλλον ο παγκόσμιος τουρισμός, όπως σημείωσε ο κ. Στέφανος Μαυροκορδάτος από το Γραφείο ΕΟΤ Γαλλίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Γραφείου ΕΟΤ Ελβετίας, κ. Γιώργο Κοντογιαννόπουλο, οι σημαντικότερες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός στο πέρασμα των χρόνων, επικεντρώνονται:

  • Στην απόλυτη κυριαρχία της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και διεκπεραίωσης των συναλλαγών που θα ανατρέψει τους παραδοσιακούς τρόπους διάθεσης και πώλησης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Στον κυρίαρχο ρόλο των θεμάτων που άπτονται με το περιβάλλον και την οικολογία.
  • Στην αλλαγή της συμπεριφοράς, των απαιτήσεων, και των επιλογών της μεταβιομηχανικής τουριστικής πελατείας.
  • Στις ολιγοπωλειακές συνθήκες, που δημιουργήθηκαν λόγω της παγκοσμιοποίησης των αγορών και οδήγησαν τόσο στον τομέα της αερομεταφοράς όσο και στους υπόλοιπους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας στην επικράτηση των ολίγων μεγάλων τουριστικών βιομηχανιών.
  • Στην επικράτηση νέων δυναμικών Χωρών –πηγών τουριστικού ρεύματος, που οι οικονομίες τους αναπτύσσονται σήμερα με ρυθμούς πολύ υψηλότερους απΆ αυτούς των Χωρών, που επί σειρά ετών θεωρούντο σαν οι σημαντικότερες πηγές άντλησης τουριστικής πελατείας.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024