Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠόλος εκπαίδευσης και αναψυχής το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Πόλος εκπαίδευσης και αναψυχής το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Το νησί της Ζακύνθου επισκέφτηκε χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, συνοδεύοντας τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, στην τελετή εγκαινίων του προγράμματος «Η Οδύσσεια της Caretta», του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου…

Το νησί της Ζακύνθου επισκέφτηκε χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, συνοδεύοντας τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, στην τελετή εγκαινίων του προγράμματος «Η Οδύσσεια της Caretta», του Φορέα<...>Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Η εργασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου για την προστασία των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς, καθώς και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της θαλάσσιας και της παράκτιας έκτασης και των νησίδων του κόλπου του Λαγανά και των Στροφάδων, κατά τον κ. Υπουργό “είναι άρτια, συνεχής και συστηματική”, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “η σημερινή πρωτοβουλία αξίζει συγχαρητήρια, εφόσον πραγματοποιείται ένα ακόμη σημαντικότατο βήμα ως προς την επιστημονική έρευνα και μελέτη για τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας”.

Από σήμερα, για πρώτη φορά τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην ομιλία του, θα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε την πορεία της χελώνας μέσα στη θάλασσα, τη διαδρομή της μέσα στη Μεσόγειο. Η παρακολούθηση της διαδρομής έχει τεράστια επιστημονική, εκπαιδευτική και περιβαλλοντική αξία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας, ενισχύοντας έτσι το επιστημονικό οπλοστάσιο που χρειάζεται για την προστασία και τη διατήρησή της. Και όχι μόνο. Η διαδρομή της Caretta caretta θα προβάλλεται σε ειδική οθόνη στο μουσείο του Θαλάσσιου Πάρκου, ένα μουσείο ανοιχτό στο κοινό, δημιουργώντας έναν πόλο εκπαίδευσης και αναψυχής για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού”.

Η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στον τόπο μας συνιστούν κεντρική επιλογή της νέας πολιτικής στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Το περιβάλλον – με την ευρύτερη έννοια του όρου – και ο τουρισμός είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες και αλληλένδετες. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η τουριστική συνείδηση ταυτίζεται με την οικολογική.

“Στόχος μας” πρόσθεσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, “είναι να συνεισφέρουμε στην καλλιέργεια αυτής της συνείδησης, υποστηρίζοντας και αγκαλιάζοντας ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή. Πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν την Ελλάδα ως έναν ποιοτικό προορισμό. Η ποιότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Η δική μας πρόταση για την τουριστική πολιτική της χώρας μας συνοψίζεται σε τρεις άξονες: Πολυμορφία – Βιωσιμότητα – Ποιότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας η πολυμορφία μπορεί να συνδυάσει όλες εκείνες τις μορφές τουρισμού που, κάτω από την ομπρέλα της οικολογικής μας συνείδησης, θα αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αγορές-θύλακες. Η Ζάκυνθος, ο σημαντικότερος βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, συμβατής με την προστασία του περιβάλλοντος”.

Και συνέχισε: “Το προνόμιο, που η ίδια η φύση μας έχει προσφέρει, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την πράσινη τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού. Ο πράσινος τουρισμός δεν αποτελεί μόνο μια αναγκαιότητα της εποχής μας. Αποτελεί μια ανεκμετάλλευτη δεξαμενή, μια μοναδική ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, μια ευκαιρία που δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, σημαίνει μια σίγουρη επένδυση για το μέλλον. Η προστασία συγκεκριμένων φυσικών περιοχών λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας της ευρύτερης περιοχής. Μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, δίνονται κίνητρα για δημιουργία στην ίδια την τοπική κοινωνία, επιβιώνουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, προστατεύεται ο τοπικός χαρακτήρας και η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα”.

Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο, είναι σημαία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η αρμονική συνύπαρξη της τοπικής κοινωνίας, των επισκεπτών και της θαλάσσιας χελώνας είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε. Ας μην ξεχνάμε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια συλλογική υπόθεση με οικουμενικό χαρακτήρα” κατέληξε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης.

«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία” δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος αμέσως μετά τα εγκαίνια του προγράμματος «Η Οδύσσεια της Caretta» “να δημιουργηθεί μια οικολογική, και κυρίως πράσινη συνείδηση, η οποία μπορεί να είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την τουριστική ανάπτυξη. Και το λέω αυτό με αφορμή και τη σημερινή παρουσία μας εδώ, στο Θαλάσσιο Πάρκο, για την προστασία της χελώνας Καρέττα – Καρέττα. Όσο τέτοια γεγονότα μπορούν να προσελκύσουν με τη μοναδικότητά τους παγκόσμιο ενδιαφέρον και, κυρίως, το ενδιαφέρον των καθοδηγητών της κοινής γνώμης και να προσελκύσουν διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο περισσότερο στρέφουμε την προσοχή όλων στις προσπάθειες που κάνουμε για τη δημιουργία του πράσινου τουρισμού, για τη δημιουργία ενός οικολογικού τουριστικού προϊόντος, για τη δημιουργία μιας συνείδησης που θέλει τον σεβασμό του περιβάλλοντος να λειτουργεί παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη και να μην είναι έννοιες αντίθετες, όπως πίστευαν στο παρελθόν. Και βέβαια, η παρουσία εδώ της Βασίλισσας αλλά και πάρα πολλών δημοσιογράφων από τα ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοηθά στο να αναδείξουμε τη χώρα μας, να αναδείξουμε τη Ζάκυνθο, να αναδείξουμε την ελληνική ομορφιά σε ένα κοινό που αποτελεί κοινό–στόχο και σε μία αγορά που αποτελεί αγορά-στόχο για εμάς. Και αυτή είναι η ισπανική αγορά και, κατ’ επέκταση, η Λατινική Αμερική».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024