Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Αναστέλλεται η ισχύς υφισταμένων αναπτυξιακών κινήτρων με το νέο Νομοσχέδιο

ΠΟΞ: Αναστέλλεται η ισχύς υφισταμένων αναπτυξιακών κινήτρων με το νέο Νομοσχέδιο

Σύμφωνα με δήλωση της ΠΟΞ, Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Νομοσχέδιο για την ‘ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας’ αναστέλλει την ισχύ υφισταμένων αναπτυξιακών κινήτρων, που έχουν συμβάλλει θετικά […]

Σύμφωνα με δήλωση της ΠΟΞ<.>, Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Νομοσχέδιο για την 'ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της<...> επιχειρηματικότητας' αναστέλλει την ισχύ υφισταμένων αναπτυξιακών κινήτρων, που έχουν συμβάλλει θετικά στην επενδυτική δραστηριότητα του ξενοδοχειακού κλάδου.

Η πρώτη γενική παρατήρηση επί του σχεδίου νόμου είναι ότι, ενώ ο κλάδος των ξενοδοχείων αλλά και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, επιθυμεί την θεσμοθέτηση ενός απλού, σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού συστήματος η λογική του Νομοσχεδίου κινείται μάλλον προς αντίθετη κατεύθυνση. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, αφορούν μόνο τις υπό συγχώνευση εταιρίες ή όσες αυξάνουν αισθητά τις θέσεις απασχόλησης, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου δεν υπάγεται και ούτε μπορεί να υπαχθεί εύκολα σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Πάγιο αίτημα της ΠΟΞ είναι η σταδιακή φορολογική ελάφρυνση όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου σε διεθνές επίπεδο και η απλούστευση των φορολογικών διατάξεων.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους διατάξεις η ΠΟΞ ανακοίνωσε τις παρακάτω παρατηρήσεις: Στο άρθρο 11 παρ. 2, μειώνεται ο συντελεστής απόσβεσης για οικοδομές ή τμήματα αυτών που χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, από 8% σε 4%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, αποτελεί αντικίνητρο για νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης από τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου, που εμφανίζουν σημαντικά κέρδη. Στην ίδια λογική κινείται και η παρ. 3 του ιδίου άρθρου, όπου και πάλι το ποσοστό απόσβεσης των ειδών εξοπλισμού από 30% που ήταν μέχρι σήμερα για τα ξενοδοχεία, μειώνεται στο 20%. Μια σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος των αποσβέσεων, θα έπρεπε να επιτρέπει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προεπιλέγουν τον ρυθμό απόσβεσης που θα ακολουθήσεις ανάμεσα στους δύο ακραίους συντελεστές. Έτσι θα βοηθήσουν οι επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα κατά το παρελθόν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι υγιείς επιχειρήσεις που επενδύουν συστηματικά.
Στο άρθρο 9 παρ. 7 του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου, δύνεται η δυνατότητα στις εταιρίες που προέρχονται από συγχώνευση να σχηματίσουν ειδικά αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων από τα αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2002-2005. Το μέτρο αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν 2753/1999, πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει για τους παρακάτω λόγους. Πρώτον, αποτελούσε τον πλέον ευέλικτο μηχανισμό ενίσχυσης επενδύσεων εκσυγχρονισμού για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου. Δεύτερον, η διαδικασία ήταν απαλλαγμένη από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Αναπτυξιακού Νόμου 2601/1998. Τρίτον, η αυτόματη διαδικασία εκταμίευσης υποβοηθούσε τον σωστό οικονομικό προγραμματισμό της επιχείρησης και τον χρονικό προγραμματισμό της εκτέλεσης των έργων. Για το λόγο αυτό η ΠΟΞ ζητά το ποσοστό των αδιανέμητων κερδών που παραμένουν αφορολόγητα να ανέλθει στο 70% για την Β' ζώνη κινήτρων και στο 100% για την Γ' και Δ' ζώνη. Τέταρτον, το αυτόματο κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που αφορούν παρελθούσες χρήσεις, αποτελεί αναμφίβολα θετικό μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσει που λόγω μεγέθους δεν διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια. Η ΠΟΞ θεωρεί ότι το ποσό του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δικαιούνται του σχετικού ευεργετήματος, είναι πολύ χαμηλό. Για το λόγο αυτό προτείνει να ανέλθει στα 50 εκατομμύρια όπως ισχύει και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024