Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Αποφάσεις για στενότερη συνεργασία και αμφίδρομη επικοινωνία
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

ΠΟΞ: Αποφάσεις για στενότερη συνεργασία και αμφίδρομη επικοινωνία

Με συμφωνία για την εγκαθίδρυση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας προκείμενου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τον Ξενοδοχειακό Κλάδο και να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η θέση του έναντι της Πολιτείας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ με τους εκπροσώπους…

Με συμφωνία για την εγκαθίδρυση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας προκείμενου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τον Ξενοδοχειακό Κλάδο<...>και να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η θέση του έναντι της Πολιτείας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών Ομίλων της χώρας. Κατά τη διάρκεια της ιστορικής, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Π.Ο.Ξ. προχθές στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, έγινε ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία και η αμφίδρομη ενημέρωση, προς όφελος της Ελληνικής Ξενοδοχίας, σε κλίμα ενότητας και θετικών προθέσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ξ. με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ομίλων για τη νέα οργανωτική και διοικητική δομή της Ομοσπονδίας, για τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς και για τις πρωτοβουλίες – δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί, με γνώμονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ξενοδοχείων και τη βελτίωση της θέσης του Έλληνα ξενοδόχου σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με τις συνέργιες που μπορούν να προκύψουν από αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία, όπως επισημάνθηκε, οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συνθέτουν τον κορμό του ξενοδοχειακού κλάδου δεν θα αισθάνονται μακριά από τις μεγάλες, αλλά και το αντίστροφο.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης ο κλάδος πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή και να πορεύεται με κοινές αρχές και στόχους, επισήμανση που έτυχε ευρείας αποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα τα βήματα των δύο φορέων και δήλωσε ότι ανάλογη κοινή συνεδρίαση θα επιδιωχθεί και με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μιλώντας στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μετά τη συνάντηση με τους μεγάλους Ξενοδοχειακούς Ομίλους της χώρας, δήλωσε ότι ο Τουρισμός χρειάζεται έναν νέο Νόμο, παρόμοιας φιλοσοφίας με τον Νόμο για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται συνολικά θέματα επενδύσεων, αδειοδοτήσεων και άλλα γενικά ή επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κόσμο. Όπως είπε, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από τους Τουριστικούς Φορείς να υποβάλουν υπομνήματα με τα θέματα τα οποία κατά την κρίση τους χρήζουν νομοθετικής αντιμετώπισης, με στόχο έως την `Ανοιξη του 2007, να έχει διαμορφωθεί ένα «πολυνομοσχέδιο» το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις Ξενοδόχων, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κατέστησε σαφές ότι με τη διάταξη του αρ.36 του Νόμου 3498/2006 που αναφέρεται στη διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας δεν μπορεί να επιτευχθεί η λειτουργική νομιμοποίηση των ξενοδοχείων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα πολεοδομικών υπερβάσεων. Επισήμανε ωστόσο ότι, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος που απασχολεί χιλιάδες ξενοδοχεία, αλλά ανέφερε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί χρονικά για την ολοκλήρωσή της. Δήλωσε επίσης ότι έχουν συσταθεί άτυπες ομάδες εργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων που δρομολογούν τα θέματα, ενώ ανέφερε ότι στις αρχές του 2007 θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Σουφλιά, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον Τουρισμό.

Η κα Πετραλιά ανέφερε ακόμη ότι συμφωνεί με τη θέση της Ομοσπονδίας, όπως αυτή ετέθη σε πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΠΟΞ Α. Α. Ανδρεάδη, πως το πρόβλημα της λειτουργικής νομιμοποίησης ξενοδοχείων που έχουν πολεοδομικές εκκρεμότητες δεν μπορεί να διευθετηθεί δίκαια και αντικειμενικά, με έμμεσες λύσεις και αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, που κινούνται στα όρια της ερμηνείας των Νόμων, αλλά απαιτεί ένα σαφές και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.

Τέλος, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «απόλυτη ανάγκη» να υπάρξει ενιαία εκπροσώπηση του τομέα, ούτως ώστε και η δυνατότητα παρέμβασης του τουριστικού κόσμου να είναι αποτελεσματικότερη, αλλά και οι αποδέκτες αυτής να εισπράττουν σαφή μηνύματα.

Συνοπτικά τα ζητήματα επί των οποίων εστιάστηκαν οι επισημάνσεις των ξενοδόχων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τα οποία στη συνέχεια ετέθησαν υπόψη της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης είναι, μεταξύ άλλων:

  • Περιορισμός της γραφειοκρατίας, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

  • Δίκαιη, αντικειμενική και οριστική επίλυση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.
  • Ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως π.χ. το Τέλος Παρεπιδημούντων.
  • Η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, να γίνει σε συνδυασμό με ξενοδοχειακές υποδομές και επενδύσεις και με συγκεκριμένες προδιαγραφές των κατοικιών.

Το παρόν στη συνάντηση της ΠΟΞ έδωσαν μέσω των ιδιοκτητών ή ανώτατων στελεχών τους, οι εξής Ξενοδοχειακοί Όμιλοι: Aldemar, Capsis, Chandris, Club Med, Divani, Esperia, Grecotel (Resorts & Classical Hotels), G- Hotels, Helios, Louis, Porto Carras, Sani και Sbokos. Οι Όμιλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό 36.000 δωματίων, αποτελούν περίπου το 10% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και δημιουργούν άνω του 25% του κύκλου εργασιών του κλάδου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024