Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Μεγάλες μειώσεις στις διανυκτερεύσεις των Αθηναϊκών ξενοδοχείων

ΠΟΞ: Μεγάλες μειώσεις στις διανυκτερεύσεις των Αθηναϊκών ξενοδοχείων

Μέχρι και στο 50% ενδέχεται να φτάσει η μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, κατά τη χειμερινή περίοδο 2001-2002, εξαιτίας της καθίζησης των διεθνών τουριστικών ροών, μετά τα […]

Μέχρι και στο 50% ενδέχεται να φτάσει η μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, κατά<...> τη χειμερινή περίοδο 2001-2002, εξαιτίας της καθίζησης των διεθνών τουριστικών ροών, μετά τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ<.>), Βασίλης Μηναΐδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Προέδρων Τοπικών Ξενοδοχειακών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 17ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia.

Τις μεγαλύτερες συνέπειες αναμένεται να υποστεί η τουριστική αγορά των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συνεδριακό τουρισμό, την αμερικανική αγορά και τους πελάτες των κρουαζιερόπλοιων. Σημαντικά προβλήματα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν και οι περιοχές που εξαρτώνται από την τουριστική αγορά της πρωτεύουσας, όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ωστόσο, οι συνέπειες της κρίσης δεν θα επηρεάσουν μόνο την τουριστική αγορά της Αττικής, αλλά και ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, αφού ο ελληνικός τουρισμός εξαρτάται άμεσα από τις αερομεταφορές. Σημειώνουμε ότι πάνω από το 80% των αλλοδαπών τουριστών φτάνει στη χώρα μας αεροπορικώς.

Δεδομένου ότι η κρίση "κατακρήμνισε" τον κλάδο των αερομεταφορών, αυξάνοντας τις δαπάνες λειτουργίας των αεροπορικών εταιριών, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρυνθεί αρκετά το κόστος των ναύλων -και κατά συνέπεια του ελληνικού πακέτου- στη νέα τουριστική περίοδο, με προφανείς συνέπειες.

Προκειμένου πάντως, να βελτιωθεί η κατάσταση δεν επαρκούν ημίμετρα. Όπως επεσήμαναν οι πρόεδροι των ξενοδοχειακών ενώσεων, οι μειώσεις τιμών δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην αύξηση της πληρότητας, αλλά, αντίθετα, θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (δεδομένου ιδίως ότι η κρίση της 11ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να "τορπιλίσει" τον επενδυτικό σχεδιασμό που βρισκόταν σε εξέλιξη, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και της απορρόφησης των πόρων του Γ΄ΚΠΣ).

Αντίδραση σημείωσε από την πλευρά του κ. Αριστοτέλη Διβάνη η παρατήρηση του προέδρου των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Μπρόβα σχετικά με τη υπογραφή απόφασης του τότε υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Χριστοδουλάκη για τουριστική προβολή της Αττικής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. δραχμών, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα του TravelDailyNews. Ο κ. Διβάνης διέψευσε το δημοσίευμα -το οποίο όμως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης της 24ης Ιουλίου 2001- παρατηρώντας ότι το πρόγραμμα για την προβολή της Αττικής είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής και όχι από το ΥΠ.ΑΝ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024