Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞΕΝ: Αναγκαία η παράταση ωραρίου αρχαιλογικών χώρων και μουσείων
Επιστολή διαμαρτυρίας σε ΥΠΠΟ και ΥΠΤΑΝ

ΠΟΞΕΝ: Αναγκαία η παράταση ωραρίου αρχαιλογικών χώρων και μουσείων

Επιστολή διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, με αφορμή τα παράπονα επισκεπτών της χώρας μας, αλλά και ξεναγών σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στην Ελλάδα, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟ.ΞΕ.Ν.)…

Επιστολή διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, με αφορμή τα παράπονα επισκεπτών της χώρας μας, αλλά και ξεναγών σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων<...>στην Ελλάδα, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟ.ΞΕ.Ν.), ζητώντας την άμεση παράταση του ωραρίου τους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΞΕΝ: “Είναι σημαντικότατο πρόβλημα για όλους τους τουριστικούς φορείς και τους επισκέπτες μας το γεγονός ότι δεν έχει παραταθεί ακόμα το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την Ελλάδα, ενώ βρισκόμαστε ήδη στον μήνα Μάϊο και η κατάσταση παραμένει ως έχει, χωρίς να έχουμε επίσημη ενημέρωση για αλλαγή του ωραρίου από το ΥΠ.ΠΟ. ούτε εμείς, αλλά ούτε και το προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ., το οποίο συνεχώς ρωτάμε για νεότερα περί παράτασης του ωραρίου.

Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τους ξεναγούς και τα τουριστικά γραφεία να συμπιέζουν τον χρόνο παραμονής τους σε κάθε χώρο και να προσπαθούν συνεχώς να ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να προλάβουν οι επισκέπτες να δουν όσα περισσότερα
αξιοθέατα είναι δυνατόν μέχρι το κλείσιμο των χώρων και μουσείων στις 15.00, αλλά και να καλύψουν ταυτόχρονα μεγάλες αποστάσεις διαδρομών σε μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές ανά την Ελλάδα με το λεωφορείο.

Τυχόν άφιξη κρουαζιερόπλοιων σε νησιά μας ή στην ηπειρωτική Ελλάδα αργά το μεσημέρι ή το απόγευμα, κάνει την επίσκεψη σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αδύνατη”.

Παραθέτοντας μάλιστα μερικά παραδείγματα, η ΠΟΞΕΝ ανέφερε: Κάθε Δευτέρα οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας είναι ολόκληρη την ημέρα κλειστοί, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – το σημαντικότερο της χώρας μας – οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσσός, η Φαιστός, το Σπήλαιο του Ψυχρού, η Λίνδος, το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου και γενικά οι σπουδαιότεροι χώροι που επισκέπτεται κάποιος στην Ελλάδα κλείνουν στις 15.00, ενώ το μισό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και οι μισές εκκλησίες του Μυστρά είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

Για ποιόν λόγο να πληρώσει κάποιος επισκέπτης το εισιτήριο εισόδου για να δει μισό μουσείο ή χώρο ή για να τον βγάλουν άρον-άρον έξω επειδή κλείνει ο χώρος, ενώ ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθει στην Ελλάδα; Θα πρέπει κάποτε οι κύριοι Υπουργοί μας να αντιληφθούν ότι η τουριστική μας σεζόν αρχίζει κάθε χρόνο τουλάχιστον στις ημερομηνίες του Καθολικού Πάσχα (που φέτος ήταν τον Μάρτιο), η υψηλότερη σεζόν για όλους τους επισκέπτες του πολιτιστικού τουρισμού, αλλά και των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων είναι πάντοτε τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο και ότι χρειάζεται οι επισκέπτες μας να μένουν ικανοποιημένοι από την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Δεν ζήτησε ποτέ κανένας τουριστικός φορέας – ούτε και χρειάζεται – να ανοίγουν οι χώροι και τα μουσεία και να απασχολούνται οι φύλακες από τις 8.00 το πρωί, ώρα που σχεδόν κανείς δεν τα επισκέπτεται, αλλά να κλείνουν αργότερα το απόγευμα όλο το χρόνο. Ελπίζουμε να εισακουστούμε και να παραταθεί, έστω και τόσο αργά στην φετινή σεζόν, το ωράριο χώρων και μουσείων του ΥΠ.ΠΟ. και να γίνει καλύτερος προγραμματισμός για τις επόμενες χρονιές”
.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024