Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠρογράμματα ύψους 54 εκατ. ευρώ προκηρύσσονται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Προγράμματα ύψους 54 εκατ. ευρώ προκηρύσσονται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Νέα προγράμματα, συνολικού ύψους 54 εκατ. ευρώ, θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της τουριστικής οικονομίας…

Νέα προγράμματα, συνολικού ύψους 54 εκατ. ευρώ, θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέχρι<...> το τέλος του τρέχοντος έτους για τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της τουριστικής οικονομίας. Αυτό ανακοίνωσαν ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός κ. Αναστάσιος Λιάσκος σε ειδική εκδήλωση που έγινε χτες στο υπουργείο για την παρουσίαση των προγραμμάτων κατάρτισης.

Τα νέα προγράμματα θα αφορούν στην συμπληρωματική εκπαίδευση και κατάρτιση για απόφοιτους τουριστικής εκπαίδευσης, για εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρηματίες στον τουρισμό. Επίσης την ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στο πλαίσιο δικτύων τουριστικής παρέμβασης. Ειδικά προγράμματα θα προκηρυχθούν για την αξιοποίηση των εθελοντών του 2004 σε τουριστικά επαγγέλματα καθώς και για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν στην κατάρτιση εργαζομένων σε μικρές (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στον Νόμο 2601/98. Τα προγράμματα που αφορούν στην κατάρτιση (μέτρο 8.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα) που παρουσιάστηκαν σήμερα αφορούν 4 δράσεις, είναι συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 9.000 άτομα.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι “το υπουργείο στη προσπάθεια του να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους τοπικούς φορείς που άπτονται με τον τουρισμό, έχει προγραμματίσει 12 πανελλαδικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση τους, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα από τη Τρίπολη και θα συνεχισθούν σε άλλες περιοχές της χώρας”.

Πέρα από το στόχο της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής στα προγράμματα το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων που παρέμεναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (6% στο ΕΠΑΝ όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση). Ήδη όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιάσκος “η εικόνα έχει αλλάξει, η απορροφητικότητα σήμερα έχει ανέβει στο 20% και ο στόχος μέχρι το τέλος του 2004 είναι να αυξηθεί στο 30%”.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΟΤ, ο πρόεδρος του ΟΤΕΚ, πρόεδροι και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι “η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού. Η ανάγκη αυτή, σε ένα τομέα, που στηρίζεται κυρίως στις ανθρώπινες σχέσεις και τη βιωματική εμπειρία αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπων που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον τουρισμό. Έτσι λοιπόν, η εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, που έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον τουρίστα / επισκέπτη αποτελεί πρωταρχικό στόχο με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το υπουργείο προέβη στην τροποποίηση των δράσεων τουρισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενισχύοντας συγχρόνως την εθνική οικονομία, μέσα από την κοινωνία της γνώσης, όπως προβλέπεται και από τις αποφάσεις της Λισσαβόνας.

Οι δράσεις κατάρτισης που παρουσιάζουμε σήμερα αφορούν: επιχειρηματίες του τουρισμού, εργαζόμενους σε όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές, κ.λπ.), εποχιακά ανέργους, αποφοίτους τουριστικής εκπαίδευσης, κ.λπ.

Στόχοι της πολιτικής μας είναι:

  • Η ενίσχυση και βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων
  • Η εξοικείωση με τις σύγχρονες εξελίξεις της τουριστικής οικονομίας
  • Η διάδοση των νέων μεθόδων προώθησης και τουριστικού marketing
  • Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε θεματικές ενότητες σχετικές με τη σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων
  • Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος
  • Ο εντοπισμός και η ανάδειξη νέων τουριστικών υπηρεσιών
  • Η βελτίωση και εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Ο ποιοτικός τουρισμός
  • Η άμβλυνση της τουριστικής ζήτησης
  • Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος
  • Η ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της χώρας
  • Η δυνατότητα αναβαθμισμένης τουριστικής παροχής υπηρεσιών
  • Η άμβλυνση της εποχικότητας

Βασικοί παράμετροι επίτευξης των παραπάνω στόχων είναι:

α) Η βελτίωση της γνώσης και των δεξιοτήτων των ατόμων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον τουριστικό κλάδο.
β) Η γνώση σε βαθμό εξειδίκευσης, η οποία θα αποτελεί τη βάση για την προώθηση και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024