Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΠρότυπο τουριστικής ανάπτυξης για όλες τις χώρες το Ντουμπάι
`Αρης Σπηλιωτόπουλος

Πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης για όλες τις χώρες το Ντουμπάι

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ντουμπάι εγκαινίασε χτες το ελληνικό περίπτερο στη διεθνή τουριστική έκθεση `Arabian Travel Market`. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, τόνισε σε δηλώσεις του: «Βρισκόμαστε, εδώ, στη σημαντικότερη έκθεση τουρισμού σε όλο τον αραβικό κόσμο…

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ντουμπάι εγκαινίασε χτες το ελληνικό περίπτερο στη διεθνή τουριστική έκθεση `Arabian Travel Market`. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, τόνισε<...>σε δηλώσεις του: «Βρισκόμαστε, εδώ, στη σημαντικότερη έκθεση τουρισμού σε όλο τον αραβικό κόσμο. Η χώρα μας έχει αναβαθμισμένη παρουσία σε ένα κοινό, το οποίο για μας είναι υψίστης προτεραιότητας, γιατί, έχουμε σημειώσει μια στροφή όσον αφορά στη στόχευσή μας σε ποιοτικότερους επισκέπτες προς την Ελλάδα. Και το Ντουμπάι έχει υποψήφιους επισκέπτες, που θα έλεγα, ότι ανήκουν στην λεγόμενη κατηγορία της δημιουργικής κοινωνικοοικονομικής τάξης των ποιοτικών επισκεπτών, που θα θέλαμε αυτό το καλοκαίρι να έρθουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και το ελληνικό περίπτερο, αλλά και η παρουσία πολλών περιοχών, νησιών και ξενοδοχείων της πατρίδας μας σ’ αυτό, στοχεύει ακριβώς σε αυτήν την προσπάθεια”.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε “το Ντουμπάι είναι ένα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης για όλες τις χώρες. Ήταν μια έρημος που μεταμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα πρότυπο τουριστικό κέντρο και δείχνει πώς μια περιοχή μπορεί μέσα από μονομερή τουριστική ανάπτυξη, όχι απλώς να επιβιώσει οικονομικά, αλλά κυρίως να αποτελεί ένα πρότυπο οικονομικής άνθισης και, κυρίως, ένα πρότυπο προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Και αυτό μόνο και μόνο επειδή έκανε στροφή αποκλειστικά σε ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, κάθε μεταφορά προτύπου πρέπει να εναρμονίζεται στο φυσικό, περιβαλλοντικό και αρχιτεκτονικό τοπίο που υπάρχει. Έτσι, λοιπόν, εδώ είμαστε για να πάρουμε ό,τι καλά στοιχεία μπορεί να μας δώσει το Ντουμπάι και, κυρίως, για να δούμε πώς από τον τουρισμό μια περιοχή και μια χώρα μπορεί όχι απλώς να επιβιώσει οικονομικά, αλλά κυρίως να αποτελεί πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και μεταφέρουμε άκριτα τέτοια πρότυπα, αν δεν τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει τη δική της πολιτισμική αρχιτεκτονική, αλλά πάνω από όλα περιβαλλοντική γεωμορφία».

Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη του στο Ντουμπάι ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είχε χτες την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε χώρο, όπου κατασκευάζονται μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γήπεδα γκολφ, μαρίνες, τουριστικές κατοικίες κ.α.

«Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που πίστευε κάποιος ότι στην άμμο, στην έρημο δεν μπορούν να χτιστούν παλάτια, πόσο μάλλον τέτοια απίστευτα γήπεδα γκολφ” ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά την ξενάγηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος. “Η ανάπτυξη έχει οδηγήσει πλέον σε τέτοιο σημείο” πρόσθεσε “ώστε ακόμη και μια έρημος μπορεί ξαφνικά να μετατραπεί σε μια όαση με πράσινο, σε μια νησίδα οικιστικής ανάπτυξης, σε μία πρότυπη τουριστική κατοικία. Σε έναν εντυπωσιακό χώρο δηλαδή -όπως αυτός στον οποίο βρισκόμαστε- που μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη μορφή ψυχαγωγίας, στιγμές ψυχικής ανάτασης και ξεκούρασης, τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να επιδοθεί στο σπορ που επιθυμεί ή να αγοράσει μία από τις 1.100 τουριστικές κατοικίες που θα έχουν χτιστεί, όταν ολοκληρωθεί το σχετικό project, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τεχνητές λίμνες”.

“Είναι βέβαια εξαιρετικά σημαντικό” κατέληξε “να βλέπεις την έρημο, σταδιακά, να μετατρέπεται σε ένα πρότυπο τουριστικό παραθεριστικό κέντρο. Τέτοιες δράσεις όμως, πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς, να αποτελούν παράδειγμα γιατί, σε αντίθεση με το Ντουμπάι, εμείς έχουμε τον παράδεισο και τον μετατρέπουμε σε κόλαση. Πρέπει λοιπόν να προβληματιστούμε για το τι κάνουμε και για το που θέλουμε να πάμε».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024