Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροβλήματα των σχολών ξεναγών και οι προτάσεις της Π.Ο.ΞΕΝ.

Προβλήματα των σχολών ξεναγών και οι προτάσεις της Π.Ο.ΞΕΝ.

Επιστολή προς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (με κοινοποίηση προς το γεν. γραμματέα του ΥΤΑΝ, κ. Ευσταθόπουλο, το διευθυντή Τουριστικής Πολιτικής & Συντονισμού, κ. Αντωνόπουλο […]

Επιστολή προς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (με κοινοποίηση προς το γεν. γραμματέα του ΥΤΑΝ<...>, κ. Ευσταθόπουλο, το διευθυντή Τουριστικής Πολιτικής & Συντονισμού, κ. Αντωνόπουλο και την Ομοσπονδία Τακτικών Υπαλλήλων (ΟΤΕΚ), απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

“Αξιότιμοι κύριοι,

Στην παρούσα επιστολή μας και με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της εκπροσώπου μας στην Επιστημονική Επιτροπή των Σχολών Ξεναγών, κ. Μαμαλάκη με τον κ. Νικολακόπουλο, αναφέρουμε κάποια σοβαρότατα θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την εκπαίδευση και επιμόρφωση των ξεναγών της χώρας μας από τον ΟΤΕΚ και ζητούμε να βοηθήσετε στην άμεση αντιμετώπισή τους, ώστε να μην υποβαθμιστεί άλλο η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των ξεναγών.

– Η απασχόληση στις Σχολές Ξεναγών – για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους – διδασκόντων χωρίς εμπειρία διδασκαλίας και μεταπτυχιακές σπουδές, με αφορμή τις αμφισβητούμενες διατάξεις του Π.Δ. 164/2004, θα οδηγήσει τις σχολές που ως τώρα ήταν υπόδειγμα, σε απαξίωση και πλήρη υποβάθμιση, με συνέπεια την αποφοίτηση χαμηλού επιπέδου ξεναγών της χώρας μας. Ζητούμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόσφατη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΟΤΕΚ, κ. Ανδρικόπουλου, που θεωρεί ότι οι συμβάσεις των ωρομίσθιων διδασκόντων στις Σχολές Ξεναγών έχουν ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες κρατικές σχολές, αφού δεν αποτελούν συμβάσεις μακράς διαρκείας και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος μονιμοποίησης των διδασκόντων. Εξάλλου, η προκήρυξη για τους διδάσκοντες στις Σχολές Ξεναγών 2007-2010 και ο Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών κάλλιστα προσφέρουν στον ΟΤΕΚ αιτιολογία για να προσληφθούν οι έμπειροι διδάσκοντες με τα περισσότερα μόρια.

  • Ζητούμε εκ νέου την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών, όπως κατ’επανάληψη έχουμε κάνει από το 2002, ο οποίος σε πολλά σημεία πάσχει δημιουργώντας προβλήματα σε σπουδαστές, διδάσκοντες και προϊσταμένους των Σχολών Ξεναγών. Για τις προτάσεις τροποποίησης της ΠΟΞΕΝ, μπορούμε να σας αποστέλλουμε ξεχωριστά την αναλυτική επιστολή, όπως κάναμε και το 2007, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και με την σύμφωνη γνώμη των Σωματείων-μελών της.
  • Για πρώτη φορά φέτος οι Σχολές Ξεναγών (πλην Αθηνών) θα λειτουργήσουν πρωινές ώρες, κάτι που σκόπιμα δεν γινόταν τόσες δεκαετίες, με σκοπό να διευκολύνονται οι έμπειροι καθηγητές ΑΕΙ στην διδασκαλία των σπουδαστών και οι εργαζόμενοι σπουδαστές να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς απουσίες. Ζητούμε το ωραρίου λειτουργίας τους να επανέλθει στις έως τώρα απογευματινές ώρες.
  • Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης των ξεναγών και τις προτάσεις μας έχουν αποσταλεί από τον Αύγουστο 2007 μέχρι σήμερα στον ΟΤΕΚ τα εξής έγγραφα, για τα οποία δεν λάβαμε από τον ΟΤΕΚ καμία απάντηση:
    ΠΟΞΕΝ Αρ. πρωτ. 123, 24.10.07
    ΠΟΞΕΝ Αρ. πρωτ. 138, 23.11.07
    ΠΟΞΕΝ Αρ. πρωτ. 70, 4.4.08
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. 1688, 21.3.08
    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
    Αρ. Πρωτ. 874/07, 21.11.07

Ακόμα, όλα τα πριν του 2007 έγγραφά μας με προβλήματα και προτάσεις για την εκπαίδευση των ξεναγών συνεχίζουν βεβαίως να βρίσκονται στο αρχείο του ΟΤΕΚ για κάθε ενδιαφερόμενο.

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Συνέδριο-Σεμιναριό της σε διαφορετική περιοχή της Ελλάδας και την διοργάνωσή του αναλαμβάνει κάθε φορά και διαφορετικό σωματείο-μέλος της. Σημειώνουμε ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο-Σεμινάριο της ΠΟΞΕΝ είναι διαφορετικός θεσμός από το ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, το οποίο πραγματοποιείται πάντοτε στην Αθήνα και χρηματοδοτείται από τον ΟΤΕΚ (και παλαιότερα από τον ΕΟΤ).
    Σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων ότι το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο-Σεμινάριο Ξεναγών της ΠΟΞΕΝ θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Θράκη, με έδρα την Αλεξανδρούπολη από τις 24.11-29.11.08 και όπως κάθε χρόνο,
    θα σας αποσταλεί η σχετική πρόσκληση από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει και την ευθύνη της διοργάνωσής του.
  • Ζητούμε να μην γίνει αποδεκτή από τον ΟΤΕΚ η παραίτηση του Προϊσταμένου του Γραφείου Ξεναγών, κυρίου Ι. Γκίνη, ο οποίος με την εμπειρία και τις γνώσεις του βοήθησε επί πολλά χρόνια στην αποτελεσματική λειτουργία και στην επίλυση των προβλημάτων των Σχολών Ξεναγών.
  • Ζητούμε να συζητηθούν σε σύσκεψη και σε συνεργασία με το ΥΤΑΝ και την ΠΟΞΕΝ τα προβλήματα της εκπαίδευσης των ξεναγών, καθώς και του ορισμού της αρμόδιας αρχής υποβολής αιτήσεων και ερωτημάτων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αλλοδαπών ξεναγών στην Ελλάδα (Οδηγία Ε.Ε. 2005/36).
  • Θα χαρούμε πολύ, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής, να παίξει και πάλι η Επιστημονική Επιτροπή τον ενεργό ρόλο που της αρμόζει για την εκπαίδευση των ξεναγών και ζητούμε την κατανόησή σας, επειδή οι εκπρόσωποί μας σε αυτήν είναι ενεργοί ξεναγοί και ειδικά σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης θα πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως για τις συνεδριάσεις της.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες σχετικά με τα παραπάνω θέματα, ώστε να προληφθεί έστω και την τελευταία στιγμή η υποβάθμιση που συντελείται στις Σχολές Ξεναγών και αναμένουμε την απάντησή σας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024