Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΠυξίδα για την αειφόρο ανάπτυξη το πρόγραμμα για την Πίνδο
12ο Τουριστικό Πανόραμα 2007

Πυξίδα για την αειφόρο ανάπτυξη το πρόγραμμα για την Πίνδο

«Ήρθε η ώρα της Περιφέρειας και αυτό δεν είναι σύνθημα, είναι η κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα της νέας Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη με διπλό στόχο, αφενός να υπερβούμε την ανισόμετρη πρόσβαση στα αναπτυξιακά οφέλη και αφετέρου να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε ελληνικής Περιφέρειας…

«Ήρθε η ώρα της Περιφέρειας και αυτό δεν είναι σύνθημα, είναι η κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα της νέας Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη με διπλό στόχο, αφενός να υπερβούμε την ανισόμετρη πρόσβαση στα αναπτυξιακά οφέλη<...>και αφετέρου να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε ελληνικής Περιφέρειας». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα 2007» για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βορείου και Κεντρικής Πίνδου, από κοινού με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών Ηπείρου κ. Δ. Πανοζάχο, Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα και Δυτικής Μακεδονίας κ. Α. Λεούδη και παρουσία των Νομαρχών και αντινομαρχών Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Καρδίτσας, Αρτας, Τρικάλων και Κοζάνης.

Όπως τόνισε ο κ. Φώλιας, εκ των εμπνευστών και δημιουργών του προγράμματος, ο συνολικός προϋπολογισμός, μετά και την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης, έχει αυξηθεί πλέον στα 100 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Φώλιας ανέλυσε τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος. Το πρώτο είναι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, από την αρχική συμφωνία των αξόνων δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου στη Σαμαρίνα των Γρεβενών πριν από δυόμισι χρόνια,. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των όμορων νομών που εντάσσονται στο πρόγραμμα. «Αυτή η λειτουργία» είπε ο υφυπουργός, «έξω και πέρα από τοπικισμούς και η σταθερή προσήλωση στην αξία ότι η μοίρα όλων των περιοχών της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου είναι κοινή απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα».

Το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» εξειδικεύεται σε τέσσερις (4) άξονες προτεραιότητας. Κάθε άξονας έχει ως σκοπό την επίτευξη μιας συγκεκριμένης αναπτυξιακής στρατηγικής επιλογής.

  • `Αξονας 1:Βελτίωση βασικών υποδομών και ποιότητας ζωής
  • `Αξονας 2:Ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος

  • `Αξονας 3:Ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
  • `Αξονας 4: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού – Δικτύωση, συνεργασίες – Τεχνική Στήριξη


Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ανοικτό και σύντομα θα ενταχθεί και νέος Νομός, αυτός της Φλώρινας. Ο κ. Φώλιας διευκρίνισε πάντως, ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάθε Νομός που «ακουμπάει» στον ορεινό όγκο της Πίνδου με περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 650 μέτρων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Φώλιας το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο την Πίνδο. Θα είναι ένα βήμα – πυξίδα προκειμένου η αειφόρος ανάπτυξη όλων των ορεινών περιοχών της χώρας να αποτελέσει το εργαλείο χωρικών μετασχηματισμών στην κατεύθυνση της πολυκεντρικής οργάνωσης του ελληνικού χώρου και της περιφερειακής συνοχής. «Αυτός είναι και ο ασφαλέστερος δρόμος για ένα μέλλον ευημερίας χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εξαιρέσεις» κατέληξε.

Ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Δημήτρης Πανοζάχος αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του προγράμματος για την ανάπτυξη της Πίνδου και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της αλλά και των προοπτικών της και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι με την υλοποίηση του προγράμματος «έσπασαν τα τεχνικά όρια μεταξύ των Νομών» και διαμορφώθηκε η ενιαία υπόσταση, με ανάδειξη των «γειτονιών της Πίνδου». Τόνισε επίσης ότι το μειονέκτημα της περιοχής, δηλαδή η μη συμμετοχή της στην ανάπτυξη, αποτελεί πλέον το συγκριτικό της πλεονέκτημα καθώς με τον ορθολογικό σχεδιασμό, την στρατηγική για την αειφορία επιτυγχάνεται ισόρροπη και ήπια ανάπτυξη.

Ο γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Φώτης Γκούπας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωμένης συνεργασίας κεντρικής διοίκησης, περιφερειών και τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη και στη λογική της αποκέντρωσης των αποφάσεων. Υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση του προγράμματος καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, γεγονός που αποδεικνύει τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών. Από πλευράς περιφέρειας Θεσσαλίας στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας.

Ο γενικός γραμματέας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ανδρέας Λεούδης χαρακτήρισε πρωτοποριακή την όλη προσπάθεια και υπόδειγμα συναίνεσης και ομόνοιας ενώ υπογράμμισε ότι εξυπηρετεί βασικούς στόχους πολιτικής ως προς την ισόρροπη ανάπτυξη, η συγκράτηση του πληθυσμού, η εξωστρέφεια και η ευημερία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Επεσήμανε ότι από τη συγκεκριμένη Περιφέρεια στο πρόγραμμα της Πίνδου συμμετέχουν οι Νομοί Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης με τα περισσότερα σχετικά έργα, 53 στο σύνολο, να έχουν ενταχθεί στους άξονες 1 και 3 του προγράμματος.

Σε παρέμβασή του, ο Νομάρχης Τρικάλων, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, τόνισε ότι ο ρυθμός του προγράμματος, από τη φάση της σύλληψης και του σχεδιασμού μέχρι την έναρξη υλοποίησης των έργων και το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων αποτελεί ένα αληθινό ρεκόρ για την Ελλάδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024