Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Χαρακτηρισμός κτηρίων ιδιοκτησίας ΕΟΤ ως διατηρητέων

ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Χαρακτηρισμός κτηρίων ιδιοκτησίας ΕΟΤ ως διατηρητέων

Την άμεση προστασία και τον χαρακτηρισμό των Ξενία Καλαμπάκας, Aνδρου και Πλαταμώνα, ιδιοκτησίας ΕΟΤ, ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, ζητά το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα […]

Την άμεση προστασία και τον χαρακτηρισμό των Ξενία Καλαμπάκας, Aνδρου και Πλαταμώνα, ιδιοκτησίας ΕΟΤ, ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, ζητά το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων<...>. Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωσή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΠΕΑ) αναφέρονται τα εξής:

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πληροφορήθηκε ότι “στα πλαίσια της αξιοποίησης της τουριστικής περιουσίας του ΕΟΤ” επίκειται η πώληση τουριστικών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα Ξενία Καλαμπάκας (1960) και Aνδρου (1958), έργα του Α. Κωνσταντινίδη, καθώς και το Ξενία του Πλαταμώνα (1960), έργο του Φ. Βώκου.

Επειδή τα κτήρια αυτά αποτελούν στοιχεία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ως κορυφαία παραδείγματα μιας σειράς εξαίρετων έργων που υλοποιήθηκαν από τον ΕΟΤ τη δεκαετία 1957-1967, το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την άμεση προστασία τους και τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Ξενία της Καλαμπάκας, από τα σημαντικότερα έργα του Aρη Κωνσταντινίδη, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες, καθώς b>διδάσκεται στις αρχιτεκτονικές σχολές της Ελλάδος και περιλαμβάνεται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, λόγω της μοναδικής του ένταξης στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον των Μετεώρων.

Η προώθηση μιας ποιοτικής προσέγγισης στο θέμα της τουριστικής υποδομής της χώρας, ενθαρρύνει το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στην προσπάθειά του για τη διάσωση και την ανάδειξη και άλλων εξαίρετων μονάδων, όπως το Μοτέλ Ξενία στην Ολυμπία ( Α. Κωνσταντινίδης, 1966), ώστε οι μονάδες αυτές, αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα, να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024