Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣε αδιέξοδο τα ξενοδοχεία της Αθήνας
Ελπίδα η άμεση εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σε αδιέξοδο τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Αρνητικά -σχεδόν δραματικά- εξελίσσεται η πορεία της τουριστικής κίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα, μετά από τις ταραχές και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας προ και κατά την εορταστική περίοδο. Με μείωση της μέσης πληρότητας τουλάχιστον κατά 50%, (η οποία κατά περίπτωση αγγίζει έως και το -70% ή και -90%), τα πράγματα εξελίσσονται από δυσοίωνα έως και καταστροφικά…

Αρνητικά -σχεδόν δραματικά- εξελίσσεται η πορεία της τουριστικής κίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα, μετά από<...> τις ταραχές και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας προ και κατά την εορταστική περίοδο. Με μείωση της μέσης πληρότητας τουλάχιστον κατά 50%, (η οποία κατά περίπτωση αγγίζει έως και το -70% ή και -90%), τα πράγματα εξελίσσονται από δυσοίωνα έως και καταστροφικά.

Η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας–Αττικής (ΕΞΑ-Α) εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την συνεχή επιδείνωση της επικρατούσας κατάστασης και «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» προς πάσα κατεύθυνση, αφού για τους ξενοδόχους της Αθήνας ο φετινός χειμώνας, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους -με όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα.

Οι συνέπειες από τη διεθνή αναφορά των ΜΜΕ στα επεισόδια της Αθήνας ήταν άμεσες, αφού μέχρι σήμερα, τις αναφορές αυτές ακολούθησε κατΆαρχήν “βροχή ακυρώσεων” και στη συνέχεια η αναπόφευκτη μείωση της ζήτησης. Η Αθήνα, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία στους υποψήφιους επισκέπτες της, ακόμη κι αν έχει περιοριστεί σημαντικά η γενικότερη αναστάτωση στην πόλη. Aλλωστε, το τελευταίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό στους αποδέκτες της αθηναϊκής τουριστικής πρότασης, αφού δεν έχει “κοινοποιηθεί” μέσω μιας σειράς μελετημένων, εξειδικευμένων και κατάλληλων για την περίπτωση δράσεων προβολής. Η συγκεκριμένη συγκυρία, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί αφενός η γενικότερη οικονομική κρίση και αφετέρου η στάση των τραπεζών, αποτελούν ένα δυσβάσταχτο, ασφυκτικό περιβάλλον για τα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής, τα οποία πρέπει να ανανήψουν άμεσα, ώστε να μην κινδυνέψουν επιχειρήσεις, αλλά ούτε και θέσεις εργαζομένων…

Αξίζει απλά να αναφέρουμε -ενδεικτικά της κατάστασης- ότι ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία απασχολούν έως και 300 ή 400 εργαζόμενους, βρέθηκαν να λειτουργούν με μόνο εννέα δωμάτια γεμάτα. Η ατμόσφαιρα αυτή αφορά όχι μόνο στα μεγάλα αλλά και στα μικρότερα ξενοδοχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΞΑ-Α κάθε μήνα, ο μήνας Δεκέμβριος του 2008 “έκλεισε” με αρνητικό πρόσημο σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων. Πέραν αυτού, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2009, αναμένεται ότι επίσης θα “κλείσουν” πτωτικά με ποσοστό της τάξης του 50-70% τουλάχιστον. Όσο για τους ανοιξιάτικους μήνες, η μέχρι σήμερα εικόνα από προκρατήσεις και μηνύματα που αφορούν στην πορεία της ζήτησης, δεν εγγυάται ουσιαστική ανάκαμψη. (Τα μηνύματα αυτά, αφορούν τόσο σε αριθμό κρατήσεων μεμονωμένων όσο και groups και επιδρούν δραματικά στην πορεία των κρατήσεων έως το καλοκαίρι του 2009).

Αν και τα “14 μέτρα για τον τουρισμό”, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι ξενοδόχοι της Αθήνας – Αττικής τα θεωρούν “ελπίδα προς την σωστή κατεύθυνση”, επικρατεί προβληματισμός για την περίοδο που αναπόφευκτα θα μεσολαβήσει μέχρι τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Για τον λόγο αυτό κάνουν έκλυση προς τη πολιτεία και τον νέο υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κων. Μαρκόπουλο, να λειτουργήσουν άμεσα υπέρ του Τουρισμού και να γίνει ό,τι είναι εφικτό, προκειμένου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (και ιδιαίτερα της Αθήνας – η οποία επλήγη διπλά) να αντέξουν υπό το βάρος της συγκυρίας.

Παράλληλα ζητούν να δρομολογηθούν άμεσα μια σειρά από δράσεις, (εξειδικευμένης και στοχευμένης) προβολής του προορισμού, προκειμένου να ενημερωθεί η Κοινή Γνώμη στις διεθνείς αγορές για την πραγματική διάσταση των γεγονότων, για την αποκατάσταση των ζημιών, την επιστροφή της πόλης στους κανονικούς της ρυθμούς, αλλά και την ικανότητα της Αθήνας να παραμένει μια ασφαλής και πάντα ενδιαφέρουσα στους επισκέπτες ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η ΕΞΑ-Α, υπενθυμίζει ότι τα πρόσφατα γεγονότα έπληξαν μεταξύ άλλων, τόσο τη φυσική δομή των ξενοδοχείων της Αθήνας, όσο και το γενικότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής και προγραμματίζει κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξηγήσει αναλυτικά το κυρίαρχο ζήτημα, δηλαδή την βιωσιμότητα των Αθηναϊκών ξενοδοχείων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024