Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣε κινητοποίηση βρίσκονται οι ξεναγοί όλης της Ελλάδας

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι ξεναγοί όλης της Ελλάδας

Σε πλήρη κινητοποίηση, με απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, από τα τέλη Απριλίου βρίσκονται οι ξεναγοί της Ελλάδας, με την συμπαράσταση και των σπουδαστών των Σχολών Ξεναγών […]

Σε πλήρη κινητοποίηση, με απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, από τα τέλη Απριλίου βρίσκονται<...> οι ξεναγοί της Ελλάδας, με την συμπαράσταση και των σπουδαστών των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Ο λόγος είναι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με τίτλο «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις» και συγκεκριμένα το άρθρο 3, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 30.4.2009, ακριβώς δηλαδή πριν το κλείσιμο της Βουλής και θα συζητηθεί στο Α΄ Θερινό Τμήμα της στις 16 και 17/6/09. Το επίμαχο σχέδιο νόμου, αν ψηφιστεί ως έχει, στην ουσία αργεί το επάγγελμα και την εκπαίδευση του ξεναγού στην Ελλάδα, αλλά και υποβαθμίζει την σημαντικότατη για την εικόνα της χώρας μας αυτή υπηρεσία, δηλαδή της ερμηνείας και παρουσίασης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της σύγχρονης Ελλάδας στους επισκέπτες μας.

Οι ξεναγοί πραγματοποίησαν ήδη μία πανελλαδική απεργία στις 11/6/09 και κατά την διάρκειά της συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΤΑΝ, κ. Μελέτιο Τζαφέρη, ο οποίος διαβεβαίωσε, ότι η βούληση του Υπουργείου είναι τα αιτήματα των ξεναγών να ικανοποιηθούν με τροπολογία που θα κατατεθεί στο επίμαχο σχέδιο νόμου του ΥΠΤΑΝ.

Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε, ότι:

1) Θα απαλειφθεί η διάταξη του άρθρου 3, παρ. 1. α) «ή πτυχιούχους
τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Αρχαιολογίας ή Ιστορικούς Τέχνης, οι οποίοι
πληρούν τις προϋποθέσεις των υποπεριπτώσεων γγ΄ και δδ΄ της περίπτωσης β΄»
2) Θα προστεθεί στο άρθρο 3, παρ. 1. β) ως προϋπόθεση η επάρκεια γνώσης της ελληνικής γλώσσας για τους ξεναγούς, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι θα κάνουν αίτηση για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων στην Ελλάδα.

Μετά από διαβουλεύσεις της ΠΟΞΕΝ με τα Σωματεία-μέλη της, η
βούληση του κλάδου είναι να παραμείνουν οι ξεναγοί σε επιφυλακή για περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν δεν υπάρξει εγκαίρως έγγραφη, άλλως δημόσια, διαβεβαίωση για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων τους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024