Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΣε ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης η Νομαρχία Ξάνθης

Σε ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης η Νομαρχία Ξάνθης

Συλλογική προσπάθεια για μία ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει στο νομό Ξάνθης. Δίνοντας έμφαση στις ειδικές μορφές (οικολογικού, πολιτιστικού περιπατητικού, αθλητικού, συνεδριακού κλπ) τουρισμού, δημοτικοί και επιχειρηματικοί φορείς του […]

Συλλογική προσπάθεια για μία ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει στο νομό Ξάνθη<.>ς. Δίνοντας έμφαση στις<...> ειδικές μορφές (οικολογικού, πολιτιστικού περιπατητικού, αθλητικού, συνεδριακού κλπ) τουρισμού, δημοτικοί και επιχειρηματικοί φορείς του νομού, επιθυμούν να αναδείξουν τα πλούσια φυσικά χαρίσματα, τις αξιοσημείωτες παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και την μακρόχρονη ιστορία της περιοχής, από τα πανάρχαια χρόνια.
Η προσπάθεια αυτή πλαισιώνεται από μία σειρά έργων τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης, μέσα από το πρόγραμμα Leader, όπως νέα καταλύματα, γραφείο και περίπτερο πληροφόρησης, παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, παραδοσιακούς χώρους εστίασης, προμήθεια εξοπλισμού κλπ., ώστε η περιοχή να είναι σε θέση να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα συμπληρωματικών υπηρεσιών που θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή διαμονή του επισκέπτη.
Κυρίαρχος στόχος του σχεδίου είναι η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ισόρροπης ανάπτυξης τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν: η ποιοτική κατάρτιση των τοπικών επαγγελματιών, η έκδοση υψηλών προδιαγραφών τουριστικών οδηγών, η ανάδειξη όλων των ελκυστικών σημείων, η δημιουργία θεματικών διαδρομών, η παροχή υπηρεσιών στην εξειδικευμένη αγορά του τουρισμού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλα.
Συντονιστής της όλης προσπάθειας είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία του νομού Ξάνθης που συστήθηκε το 1995 και η οποία στο πλαίσιο των άλλων δραστηριοτήτων της έχει εντάξει και την προστασία και ανάδειξη των σπάνιων υγροβιότοπων που υπάρχουν στην περιοχή, των οποίων η τεράστια οικολογική σημασία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως.
Η λίμνη Βιστωνίδα, που δεσπόζει με τη μεγάλη της έκταση, η λίμνη Ισμαρίδα -ίσως ο πιο σημαντικός σταθμός στη χώρα μας για διάφορα είδη από χήνες- και κάποιες από τις λιμνοθάλασσες όπως είναι η Λάφρη, το Πόρτο Λάγος, η Ξηρολίμνη, η Αλυκή και η Πτελέα, αποτελούν τόπους πολύτιμους για το φώλιασμα σπάνιων πουλιών. Στους υγρότοπους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρει καταφύγιο πολλά θηλαστικά όπως βίδρες, λιγοστοί λύκοι, τσακάλια, αγριόγατες ζαρκάδια, ασβοί κ.ά. Βέβαια ο κόσμος των πουλιών είναι αυτός που κυριαρχεί. Σχεδόν 300 είναι τα είδη που έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι φορείς του νομού στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Ήδη στα Άβδηρα, όπως εξήγησε στο TDN η δήμαρχος κ. Εύα Τσακίρη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες -αφού ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια- που θα οδηγήσουν στην ανέγερση ενός «πολιτιστικού κέντρου», σε αίθουσες του οποίου θα μπορεί να εξυπηρετηθεί άριστα ένα συνέδριο, υποστηριζόμενο από όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τηλεματικό δίκτυο

Στο νομό λειτουργεί και ένα ασύρματο σύστημα (virtual) επίσκεψης στην περιοχή των στενών του ποταμού Νέστου, το οποίο είναι εγκατεστημένο στον οικισμό Κομνηνών του δήμου Σταυρούπολης και στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη, προβολή και προστασία της περιοχής.
Το σύστημα παρουσιάζει εικόνα της περιοχής των στενών του Νέστου σε οθόνες που έχουν τοποθετηθεί σε αίθουσα του οικισμού Κομνηνών. Με τηλεχειριστήρια που υπάρχουν στην αίθουσα δίνεται επίσης η δυνατότητα για τηλεχειρισμό της κάμερας με περιστροφή, εστίαση, ανοδική ή καθοδική κίνηση και προσέγγιση (ζουμ) του επιθυμητού σημείου.
Στην παρούσα φάση έχουν τοποθετηθεί πειραματικά τρεις κάμερες σε νευραλγικά σημεία των στενών του Νέστου, ενώ στην επόμενη φάση θα επιδιωχθεί η μεταφορά της ζωντανής εικόνας στο διαδίκτυο, ώστε αυτή να είναι διαθέσιμη σε πολύ κόσμο και να επιτυγχάνεται η διαφήμιση της περιοχής. Στο πλαίσιο του έργου έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα http://www.ectc.com.gr/nestos που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για όσους θέλουν να την επισκεφθούν.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024