Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Έντονες διαμαρτυρίες για τους συντελεστές απόσβεσης

ΣΕΤΕ: Έντονες διαμαρτυρίες για τους συντελεστές απόσβεσης

Με επιστολή του ο ΣΕΤΕ, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη και με κοινοποίηση στους κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλο υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Γεωργακόπουλο υφυπουργό Ανάπτυξης, Δ. Γεωργαράκη γενικό γραμματέα τουρισμού…

Με επιστολή του ο ΣΕΤΕ, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών<...> κ. Ν. Χριστοδουλάκη και με κοινοποίηση στους κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλο υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Γεωργακόπουλο υφυπουργό Ανάπτυξης, Δ. Γεωργαράκη γενικό γραμματέα τουρισμού, τονίζει την έντονη αντίδρασή του για τις προτάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τους νέους συντελεστές αποσβέσεων καθώς και τον εν γένει χειρισμό του θέματος εκ μέρους του.

Η επιστολή αναφέρει ότι στις αρχές του 2002, εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο με τους φορείς, επεβλήθη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τις χρήσεις που έκλειναν 31.12.01, μείωση του συντελεστή αποσβέσεων των κτιριακών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων από 8% σε 4%. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναστάτωση, διότι δημιούργησε λογιστικά – πλασματικά κέρδη και αύξησε κατακόρυφα την φορολογική επιβάρυνση των ξενοδοχείων. Παρά τις διαμαρτυρίες της επιχειρηματικής κοινότητας, όχι μόνο δεν απεφεύχθη αυτή η δυσμενής για τον κλάδο εξέλιξη, αλλά αρνηθήκατε επανειλημμένα και τον διάλογο.

Ενάμιση χρόνο μετά, μειώνονται εκ νέου -αιφνιδιαστικά – οι συντελεστές απόσβεσης στα επίπεδα του 4% και 2%. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την λογική αυτών των σπασμωδικών ενεργειών και της διάκρισης που γίνεται σε βάρος του ξενοδοχειακού κλάδου. Πως είναι δυνατόν να προτείνονται συντελεστές απόσβεσης για βιομηχανοστάσια 5% και 8% και για ξενοδοχεία 2% και 4%, ενώ λογικά θα έπρεπε να ήταν το αντίθετο λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην κατασκευή και λειτουργία των ξενοδοχείων;

Μετά τις διαδοχικές μειώσεις των συντελεστών, οι αποσβέσεις των κτιρίων των ξενοδοχείων θα γίνονται από 25 έως 50 χρόνια. Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι ένα ξενοδοχείο μπορεί να αντέξει τόσα χρόνια χωρίς ριζικό εκσυγχρονισμό, όταν μάλιστα οι ανάγκες της αγοράς και ο διεθνής ανταγωνισμός απαιτούν νέες επενδύσεις σε ετήσια βάση; Ακόμα, η αναδρομική ισχύς των προτάσεων έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις συνεχείς εξαγγελίες σας για προσέλκυση επενδύσεων σε καθεστώς σταθερού φορολογικού πλαισίου, λειτουργεί απωθητικά για κάθε επενδυτή και μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Σκοπεύοντας στην δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου και ελκυστικού επενδυτικού κλίματος σας καλούμε να εξετάσετε θετικά τις προτάσεις του ΣΕΤΕ που σας υπεβλήθησαν στις 18.02.02 και να τεθούν ως ανώτεροι και κατώτεροι συντελεστές απόσβεσης το 8% και 4% αντίστοιχα, αναφέρει η επιστολή τελειώνοντας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024