Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Κύρια προτεραιότητα η δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου προϊόντων
12ο Συνέδριο ΣΕΤΕ

ΣΕΤΕ: Κύρια προτεραιότητα η δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου προϊόντων

Τα επόμενα 8-10 χρόνια οι διεθνείς επισκέπτες θα φθάσουν τα 22-24 εκατ., με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. H συνολική συνεισφορά σε ΑΠΑ θα είναι 41-44 δισ. ευρώ (+ 16-17 δισ. ευρώ από ό,τι σήμερα) και περίπου 1 εκατ. στην απασχόληση (+ 300.000 θέσεις).

Ως τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αναπτυξιακή στρατηγική του τουρισμού, ο ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του, παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα της μελέτης McKinsey: “Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021“. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα επόμενα 8-10 χρόνια, ο τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 35% και το 38% του συνολικού αναπτυξιακού δυναμικού σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και απασχόλησης αντίστοιχα. Οι διεθνείς επισκέπτες θα φθάσουν τα 22-24 εκατ., με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. H συνολική συνεισφορά σε ΑΠΑ θα είναι 41-44 δισ. ευρώ (+ 16-17 δισ. ευρώ από ό,τι σήμερα) και περίπου 1 εκατ. στην απασχόληση (+ 300.000 θέσεις).

Η κύρια προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων. Έξι “κύρια” προϊόντα έχουν οριστεί, καθώς και μια σειρά από “συμπληρωματικά και εξειδικευμένα προϊόντα”. Για κάθε ένα από αυτά τα κύρια προϊόντα έχει αναπτυχθεί εξειδικευμένη στρατηγική που περιλαμβάνει την κατάλληλη στρατηγική αγοράς, τμηματοποίηση πελατείας, ανάπτυξη υποδομών και στρατηγική προώθησης.

Για την περίοδο 2014-2020, θα χρειαστεί αύξηση των μέσων ετήσιων επιπέδων επενδύσεων κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Βασικό μέρος των απαιτούμενων επενδύσεων αφορά τη στοχευόμενη αναβάθμιση υπαρχουσών καταλυμάτων, τη δημιουργία νέων υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση των υποδομών για τον ναυτικό τουρισμό. Κρατικοί και κοινοτικοί πόροι (π.χ. ΕΣΠΑ) θα αξιοποιηθούν προσεκτικά, ώστε να αποτελέσουν βάση αύξησης της ιδιωτικής επένδυσης και να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε: “Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο, ελληνικό, στρατηγικό, και εμπεριστατωμένο σχέδιο. Ένα οδικό χάρτη υλοποίησης για τον ελληνικό τουρισμό, χωρίς κομματικά χρώματα και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα δεδομένα και τις προοπτικές του. Ένα σχέδιο που η υλοποίησή του, θα φέρει άμεσα αποτελέσματα στην προσπάθεια της χώρας να εκκινήσει την ανάπτυξη και να ανακάμψει. Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε στενά με την Πολιτεία και να υλοποιήσουμε με ενότητα και όραμα αυτό το φιλόδοξο σχέδιο”.

Το συνέδριο χαιρέτησαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι ο τουρισμός και η αναψυχή στην Ελλάδα οφείλουν να εκσυγχρονίσουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και να το εμπλουτίσουν με τις νέες επιταγές της τουριστικής ζήτησης.
“Από την άλλη πλευρά, εμείς, ως Πολιτεία, πρέπει να προάγουμε το επενδυτικό κλίμα και να εξαλείψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, τον νόμιμο ανταγωνισμό, αλλά και να προστατέψουμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του τουρισμού, διότι, δεδομένου του μεγέθους του και της σημασίας του, συγκριτικά με άλλους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζει σχετικά μικρή ροή χρηματοδότησης”.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης, στη δική του ομιλία, αναφέρθηκε
στην προώθηση δράσεων που ενισχύουν την προσπάθεια για τον τουρισμό, όπως είναι:

  • – ο Νέος Επενδυτικός Νόμος με τη θέσπιση μιας Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής
  • – η απελευθέρωση αγορών στις μεταφορές για τον τουρισμό, όπως με την εκμίσθωση επιβατηγών ΙΧ αυτοκινήτων με οδηγό και τη μεταφορά πελατών ξενοδοχείων
  • – η ολοκλήρωση όλων των ρυθμιστικών/κανονιστικών εκκρεμοτήτων για την παραχώρηση χρήσης στα περιφερειακά αεροδρόμια
  • – το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα, με το διπλασιασμό εκπτωτικών περιόδων και την προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές.

Επίσης, συμμετείχαν ως ομιλητές: ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο αντιπρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο γενικός διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου και μέλος της Διοικητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βουσβούνης, ο Managing Director, McKinsey & Company, Greece, κ. Γιώργος Τσόπελας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HotelBrain, κ. Πάνος Παλαιολόγος, ο Managing Director της Marketing Greece, κ. Ιωσήφ Πάρσαλης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TrueGreece, κ. Χρήστος Στεργίου και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Τα Συνέδρια “Τουρισμός & Ανάπτυξη” αποτελούν καθιερωμένες παρεμβάσεις του ΣΕΤΕ στο δημόσιο διάλογο για τον τουρισμό. Το 12ο Συνέδριο ΣΕΤΕ “Τουρισμός & Ανάπτυξη” υποστηρίζουν οι εταιρείες: Aegean, Eurobank, Mercedes-Benz, Interamerican, Goldair, Noisis, Ecolab και Athenaeum Intercontinental.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024