Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣφοδρή επίθεση Πάγκαλου στην Κυβέρνηση για θέματα τουρισμού

Σφοδρή επίθεση Πάγκαλου στην Κυβέρνηση για θέματα τουρισμού

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα τουρισμού εξαπέλυσε προχτές, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2006, ο υπεύθυνος του ΤομέαΤουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, κάνοντας […]

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα τουρισμού εξαπέλυσε προχτές, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2006, ο υπεύθυνος του Τομέα<...>Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, κάνοντας λόγο για παραποίηση στοιχείων περί τουριστικής κίνησης από την αρμόδια υπουργό, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

“Το 2005 κατά την υπουργό υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 10,5% και 1 εκατομμύριο περισσότεροι επισκέπτες σε σχέση με το 2004″ ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, σημειώνοντας πως “αν δούμε τα καθοριστικά μεγέθη, αυτά που δίνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, όπως είναι οι διανυκτερεύσεις, τότε θα δούμε ότι δεν αυξήθηκαν κατά 10,5%, αλλά μόνο κατά 5,6%. Και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν μόνο κατά 4,7%, παρά το ότι υπάρχει μία αύξηση των τιμών”.

Σχολιάζοντας μάλιστα την αύξηση τουριστικής κίνησης το 2005, που ανέφερε η κα Πετραλιά, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε 2 συγκυριακούς λόγους:


  1. Το γεγονός ότι το 2005 ακολούθησε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, με συνέπεια η προβολή της χώρας να είναι ήδη μεγάλη, σημειώνοντας μάλιστα ότι για αυτό το λόγο η αύξηση του τουρισμού θα έπρεπε να ήταν και μεγαλύτερη,
  2. και το γεγονός ότι το 2005 λόγω των διεθνών γεγονότων (τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρετανία, Αίγυπτο, Τουρκία) υπήρξαν πολλές ακυρώσεις τουριστών σε αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα αρκετοί να στραφούν προς την Ελλάδα.


Επικρίσεις εξαπέλυσε όμως στην Κυβέρνηση ο κ. Πάγκαλος και για το θέμα των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα, με αφορμή διακηρύξεις ότι στις ξενοδοχειακές μονάδες επενδύθηκαν 500 εκατ. ευρώ. “Η πραγματικότητα είναι” εξήγησε “ότι το σύνολο αυτού του ποσού αφορά επενδύσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν από τις εκλογές του 2004 και ολοκληρώθηκαν το 2004 ή σε μερικές περιπτώσεις, το 2005. Πρόκειται για γνωστά ξενοδοχεία, όπως η ανακατασκευή της Μεγάλης Βρετανίας, ο εκσυγχρονισμός του Hilton, τα 3 μεγάλα της “Grecοtel”, το Grand Resort στο Λαγονήσι κ.λ.π”.

Μιλώντας στη συνέχεια για το θέμα ανάθεσης σε ιδιώτες τεσσάρων `Ξενία`, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε, αφήνοντας εμπαιγμούς για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, πως πρόκειται για 120 δωμάτια, θυμίζοντας πως στα τέσσερα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων αξιοποίησε με παρεμβάσεις ή συμμετέχοντας σε επενδύσεις ή καθιστώντας δυνατές επενδύσεις, πάνω από 1.000 δωμάτια.

Όσον αφορά τα 480 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό πάνω από 560 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έγιναν δυνατά χάρη στον αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με δηλώσεις της κας Πετραλιά ο κ. Πάγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο αναπτυξιακός νόμος απλώς δεν υπάρχει, καθώς όπως εξήγησε “το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του δεν έχει καταγραφεί και δεν έχει εγκριθεί”.
Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Πάγκαλος, δεν παρέλειψε να σταθεί και στο θέμα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης ακινήτων, θέμα για το οποίο λέχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, θυμίζοντας πως το 2003 είχε καταστρωθεί και κατατεθεί σχέδιο μεταολυμπιακής αξιοποίησης, το οποίο προέβλεπε, πάντα κατά τον ίδιο, λεπτομερή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατηγόρησε την Κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για καθυστερήσεις στη διανομή δελτίων κοινωνικού τουρισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάργηση των μαθητικών εκδρομών ενισχύει την ανισότητα, αφού, όπως εξήγησε “το 48% περίπου των Ελλήνων δεν πάνε καθόλου διακοπές και αυτό βεβαίως αφορά ιδιαίτερα τους νέους και τους μαθητές”. Μιλώντας επίσης σχετικά με το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο, που είχε κατατεθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν 2,5 χρόνια, με μόνη εξαίρεση την πρόσθεση ορισμένων διατάξεων, που αφορούν συγκεκριμένα θέματα, “με πολύ συζητήσιμο χαρακτήρα”, όπως σημείωσε.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024