Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣφοδρή καταιγίδα έπληξε την Ικαρία

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε την Ικαρία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στη βάση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην Ικαρία σχετικά με την καταιγίδα που ξέσπασε προχθές,και διήρκησε μέχρι […]

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στη βάση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην<...> Ικαρία σχετικά με την καταιγίδα που ξέσπασε προχθές,και διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα χθες, το συνολικό ύψος βροχής ανήλθε στα 303 χιλιοστά! Με χθεσινή ανακοίνωση του το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδα του μιλάει για «Τρομαχτικό Ύψος βροχής στην Ικαρία».

Το πρωτοφανές αυτό ποσό βροχόπτωσης μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό συγκρίνοντας το με το συνολικό ετήσιο ποσό βροχόπτωσης για την Ικαρία, το οποίο όπως προκύπτει από τις καταγραφές του σταθμού για την περίοδο Αύγουστος 2009 – Αύγουστος 2010 ανέρχεται στα 1184 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή, κατά την προχθεσινή καταιγίδα μέσα σε λιγότερo από 30 ώρες (28 για την ακρίβεια) έβρεξε το 25,6% της ετήσιας βροχής ή αλλιώς το ένα τέταρτο του ετήσιου ύψους βροχής.

Με αφορμή τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα το Αρχιπέλαγος (www.archipelago.gr) υπενθυμίζει ότι στην Ικαρία αρκετά από τα βουνά και ιδιαίτερα οι κορυφές τους έχουν υποστεί έντονη διάβρωση και σημαντική απώλεια βλάστησης με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ρυθμίσουν τη ροή των τεράστιων ποσοτήτων νερού της βροχής. Η έλλειψη φυτοκάλυψης, η συνεπαγόμενη αδυναμία απορρόφησης των νερών από τον υδροφόρο ορίζοντα και οι μεγάλες κλίσεις αυξάνουν την ταχύτητα επιφανειακής απορροής των νερών. Για αυτόν τον λόγο, τα ορμητικά νερά της βροχής συμπαρασύρουν το επιφανειακό γόνιμο έδαφος και διαχέονται στους ποταμούς οδηγώντας σε υπερχείλιση (ακόμα και σε χρονικές περιόδους που δεν συνηθίζεται) και σε αύξηση της ορμής τους.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων προκάλεσε εκτεταμένη διάβρωση και σημαντικές καταστροφές σε οικισμούς και καλλιέργειες.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024