Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΣΙΤΕΣΑΠ: 3η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

ΣΙΤΕΣΑΠ: 3η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Εβδομήντα εταιρίες του Θαλάσσιου Τουρισμού κατέθεσαν αίτηση Ακύρωσης της απόφασης Τ/7537, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 1468/21.11.2002…

Εβδομήντα εταιρίες του Θαλάσσιου Τουρισμού κατέθεσαν αίτηση Ακύρωσης της απόφασης Τ/7537, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με<...> Αρ. Φύλλου 1468/21.11.2002.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΣΙΤΕΣΑΠ, (Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών άνευ Πληρώματος), “είναι η τρίτη φορά που το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του ΕΟΤ και του ανάδοχου σχήματος των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) επιχειρεί να εισπράξει παράνομα τέλη ελλιμενισμού.

Είναι η τρίτη φορά που οι επιχειρήσεις του Θαλάσσιου Τουρισμού προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικράτειας για να προστατευθούν από την καθημερινή αυθαιρεσία που έχει γίνει τρόπος διοίκησης των ΕΤΑ. Μετά την πανηγυρική Ακύρωση από το ΣτΕ της Απόφασης της τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Βάσως Παπανδρέου, και λίγο πριν την εκδίκαση της προηγούμενης παντελώς απαράδεκτης – τόσο που ουδέποτε εφαρμόστηκε – Απόφασης του τότε υπουργού Ανάπτυξης και νυν υπουργού Οικονομικών κυρίου Χριστοδουλάκη, ο σημερινός υφυπουργός Ανάπτυξης σε θέματα τουρισμού κ. Γεωργακόπουλος, στο τέλος της χειρότερης τουριστικής χρονιάς που είχαμε ποτέ, εκδίδει νέα απόφαση, η οποία όμως ξεπερνάει σε αντισυνταγματικότητα κάθε προηγούμενη, αλλά και κάθε προηγούμενο στην δημοκρατική ελληνική πραγματικότητα. Ίσως ένας καλός ιστορικός να έβρισκε παρόμοιες υποθέσεις προσβολής της συνταγματικής τάξης σε άλλες σκοτεινές εποχές που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, αλλά δεν θέλουνε να ξαναζήσουμε”.

Οι λόγοι Ακύρωσης που προβάλουν οι 70 εταιρίες, εκτός των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων που δεν υφίστανται έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα είναι εν συντομία οι παρακάτω:

  • Τα τέλη ελλιμενισμού δεν έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους, δεδομένου, ότι είναι υπέρογκα σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Λόγος που έχει ήδη προβληθεί στην προηγούμενη Αίτηση Ακύρωσης και έχει γίνει δεκτός.
  • Λόγο Ακύρωσης της Απόφασης της κ. Β. Παπανδρέου είχαν αποτελέσει τα κριτήρια προσδιορισμού των τελών επειδή προσβάλουν την αρχή της ισότητας των διοικούμενων και ωστόσο παραμένουν τα ίδια και σε αυτήν την Απόφαση.


Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι “επιπλέον των ως άνω λόγων, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι θα γίνουν αποδεκτοί και θα έπρεπε το αρμόδιο Υπουργείο να το γνωρίζει, προτού προβεί στην έκδοση της προσβαλλόμενης Απόφασης, προκύπτουν και επιπρόσθετοι λόγοι που καθιστούν την εν λόγω Απόφαση απαράδεκτη και μας γενούν πληθώρα ερωτηματικών για τις προθέσεις του Νομοθέτη.

Ενώ στις προηγούμενες αποφάσεις υπάρχει διάθεση εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας και ως εκ τούτου μονοπωλιακής θέσης που κατέχουν οι Μαρίνες στην Αττική, επί πλέον στην τωρινή Απόφαση γίνονται διακρίσεις μεταξύ των ίδιων των πλοιοκτητών, με τρόπο σκανδαλώδη.

Για παράδειγμα, αν είσαι επαγγελματίας αλλά δεν θέλεις να ανήκεις σε συνδικαλιστικό όργανο, τιμωρείσαι με 25% προσαύξηση των τελών. Αν είσαι επαγγελματίας και δεν δέχεσαι να υπογράψεις πλήρη παραίτηση από κάθε δικαίωμα, τιμωρείσαι με προσαυξήσεις της τάξης του 140%. Είναι προφανές ότι ο Θαλάσσιος Τουρισμός δεν τυγχάνει ούτε της ελάχιστης προσοχής, πόσο μάλλον φροντίδας από το Υπουργείο. Το ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για ελλιμενισμό στην Αττική των επαγγελματικών σκαφών δεν φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο, αντίθετα εκμεταλλεύεται τον μονοπωλιακό τους χαρακτήρα με κοντόφθαλμα εισπρακτικά κριτήρια.

Και όλα αυτά ενώ το μέλλον του Τουρισμού διαγράφεται πολύ δύσκολο εν μέσω της κρίσης του Ιράκ και του επικείμενου πολέμου και με την γενικότερη οικονομική ύφεση με πρώτη αυτήν της Γερμανίας”.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση τελειώνει αναφέροντας ότι “Ας αναμείνουμε όμως και την τρίτη δικαίωση μας σε αυτήν τη τρίτη προσφυγή μας. Ελπίζουν τα ΕΤΑ να μας εξοντώσουν και να βαρεθούμε να διεκδικούμε το δίκιο μας; Μπορεί στο τέλος να γίνει και αυτό. Αν αυτό επιθυμεί το Υπουργείο ας μας το πει ανοικτά να σταματήσουμε να κάνουμε επενδύσεις, που τις βουλιάζει το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης!”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024