Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών: 'Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης!'
Ξεναγήσεις

Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών: 'Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης!'

Η 'ελεύθερη ταξιδιωτική δραστηριότητα' αποτελεί ουσιαστική παράβαση των κανόνων, είναι ξεκάθαρη παρανομία και καταλήγει σε πλήρη ασυδοσία, λένε οι διπλωματούχοι ξεναγοί, για το θέμα που έχει προκύψει με τις περιηγήσεις στην Αθήνα.

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών εξέδωσε απάντηση ύστερα από το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη δράση ‘περιηγήσεων’ στην πρωτεύουσα από μη πιστοποιημένους ξεναγούς και την ανακοίνωση της GuruWalks.

Το Σωματείο επισημαίνει:

“Σε απάντηση του άρθρου που πρόσφατα δημοσιεύθηκε έχουμε να δηλώσουμε αρχικά ότι η ελεύθερη ταξιδιωτική δραστηριότητα στην οποία αναφέρεται αποτελεί ξεκάθαρα παράβαση του νόμου 710/77 περί ξεναγών, (και όχι περί τουριστικών συνοδών) και ο νόμος είναι σαφέστατος.  

Να υπενθυμίσουμε σε όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν ή εντέχνως τους διαφεύγει ότι στην Ελλάδα υπάρχει τουριστική νομοθεσία και οι νόμοι που το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει ορίζουν τους κανόνες στους οποίους υπόκεινται οι τουριστικές δραστηριότητες εντός της επικράτειας.

Η ελεύθερη ταξιδιωτική δραστηριότητα, όπως την αποκαλούν αποτελεί ουσιαστική παράβαση των κανόνων αυτών, είναι ξεκάθαρη παρανομία και καταλήγει σε πλήρη ασυδοσία.  

Η παρανομία πρωτίστως αφορά στο ότι οι ‘ταξιδιωτικοί συνοδοί’, όπως ευφάνταστα τους αποκαλούν στα ελληνικά (guides όπως αναφέρονται στο αγγλικό κείμενό σας) είναι χωρίς άδεια ξεναγού. Όπως ορίζει ο νόμος, δικαιούται να ξεναγεί είτε εντός, είτε εκτός αρχαιολογικών χώρων, είτε περπατώντας, είτε οδηγώντας είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ΜΟΝΟ ο κάτοχος ξεναγικής άδειας. Η χορήγηση της ξεναγικής άδειας είναι αποτέλεσμα φοίτησης στη Σχολή Ξεναγών με διάρκεια σπουδών δύο χρόνια.

Στην Ελλάδα η ιδιότητα και το επάγγελμα του Ξεναγού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες χώρες στις οποίες μπορούν να ασκούνται χωρίς έλεγχο τέτοιου είδους ταξιδιωτικές ‘νεωτερίστικες’ δραστηριότητες, όπως αποκαλούνται.

Η δραστηριότητα αυτή είναι ξεκάθαρα αντιποίηση επαγγέλματος.

Η παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών γίνεται από άτομα τα οποία δεν έχουν ούτε τα εχέγγυα ούτε την εκπαίδευση και κατάρτιση για να τις παρέχουν. Δεν απέχει από την πραγματικότητα ότι ο τρόπος που επιλέγεται να παρουσιαστεί ο ελληνικός πολιτισμός, η κουλτούρα και η σύγχρονη πραγματικότητα είναι τέτοιος που οδηγεί στην παραπληροφόρηση και στη δημιουργία λανθασμένων και αρκετές φορές αρνητικών εντυπώσεων.  Αντίθετα, οι Έλληνες ξεναγοί ανταπεξέρχονται άριστα ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις τόσο λόγω της κατάρτισης τους όσο και της αγάπης τους για τον τόπο τους.

Επιπλέον παρουσιάζεται η δραστηριότητα αυτή –τα λεγόμενα free tours- ως ‘εθελοντική’ προσφορά και χωρίς πληρωμή. Ακόμη και για αυτό ο νόμος 710/77 ξεκάθαρα ορίζει ποιος δικαιούται να ξεναγεί χωρίς αμοιβή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και μόνο.

Στην πραγματικότητα αυτό που τελικά προσφέρεται απέχει πολύ από το εθελοντικό και δωρεάν γιατί όπως φαίνεται και στο site προτρέπονται οι τουρίστες στο τέλος του τουρ να δώσουν φιλοδώρημα το οποίο προτείνεται να είναι από 10 ευρώ μέχρι 50 δολάρια ανά άτομο. Όσοι λοιπόν πέσουν στην παγίδα στο τέλος πληρώνουν τις υπηρεσίες των παράνομων ξεναγών μέσω φιλοδωρημάτων, μορφή έμμεσης πληρωμής.

Από ό,τι λοιπόν φαίνεται το εναλλακτικό ορίζεται πρωτίστως με τον τρόπο πληρωμής που είναι ‘ελεύθερος’ και αδήλωτος στην Εφορία.
Η δραστηριότητα αυτή είναι τελικά μια πηγή αδήλωτου χρήματος και μια πληγή για το ελληνικό κράτος από τη διαφυγή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Μας εκπλήσσει το θράσος και η αναίδεια του συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου που ενώ ερμηνεύει το νόμο λανθασμένα και καταλήγει να παρανομεί συστηματικά με πολλαπλούς τρόπους επιπλήττει τους νόμιμους επαγγελματίες που αντιδρούν”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024